Με την ανησυχία για την κλιματική αλλαγή να αυξάνεται, αυτή η εορταστική περίοδος είναι μια ευκαιρία να δοκιμάσουμε να γιορτάσουμε με πιο φιλικούς προς τον πλανήτη τρόπους. Απλές αλλαγές στον τρόπο που θα γιορτάσουμε φέτος, θα είναι η αρχή για να συνεχίσουμε τις «πράσινες» συνήθειες για την χρονιά που έρχεται.

Χριστουγεννιάτικο δέντρο: Τεχνητό ή φυσικό;

Η επιλογή του χριστουγεννιάτικου δέντρου είναι η αφετηρία για οικολογικά Χριστούγεννα. Όσο παράδοξο και αν σας φαίνεται, είναι καλύτερο να επιλέξετε φυσικό έλατο παρά τεχνητό δέντρο για τη χριστουγεννιάτικη διακόσμηση. Και αυτό γιατί προκαλεί τις μισές περιβαλλοντικές επιπτώσεις ως προς την κατανάλωση φυσικών πόρων, σε σχέση με το τεχνητό.

Unsplash

Φυσικά πάντα υπάρχει η επιλογή του να γίνετε πιο δημιουργικοί και σε αυτή την περίπτωση θα είστε πραγματικά low waste. Φέτος, λοιπόν, μπορείτε να αυτοσχεδιάσετε φτιάχνοντας ένα diy διακοσμητικό χριστουγεννιάτικο δέντρο, το οποίο θα τραβήξει τα βλέμματα των καλεσμένων σας.

Διασκέδαση

Οι γιορτές είναι μια εποχή του χρόνου που η οικογένεια συγκεντρώνεται στο σπίτι αλλά είναι και ευκαιρία για μεγάλα τραπέζια με φίλους.

Όταν μαζεύονται πολλά άτομα στο σπίτι μπορεί μέχρι στιγμής να χρησιμοποιούσατε πλαστικά ποτήρια, πιάτα ή καλαμάκια. Όμως, αυτές οι κακές συνήθειες ανήκουν πλέον στο παρελθόν. Έτσι, αποφύγετε τα πλαστικά μιας χρήσης και προτιμήστε πιο φιλικές προς το περιβάλλον επιλογές, όπως bamboo πιάτα και ποτήρια.

Χριστουγεννιάτικα χειροποίητα στολίδια

Pexels

Φέτος τα Χριστούγεννα μπορείτε να ενισχύσετε την οικολογική σας συνείδηση επιλέγοντας να φτιάξετε μόνοι σας τα χριστουγεννιάτικα στολίδια.

Άλλωστε μην ξεχνάτε πως ειδικά αν έχετε παιδιά, αυτό θα είναι μια από τις οικογενειακές δραστηριότητες που θα αγαπήσουν.

Χρησιμοποιήστε για τις κατασκευές σας, υλικά που ήδη έχετε στο σπίτι. Με αυτό τον τρόπο και τα παιδιά θα δημιουργήσουν οικολογική παιδεία κατανοώντας ότι τίποτα δεν πετιέται και κάθε παλιό αντικείμενο ή υλικό μπορεί να φανεί χρήσιμο με οποιοδήποτε τρόπο. Επιλέξτε χριστουγεννιάτικες κορδέλες, χάντρες, κουμπιά, υφάσματα, ξυλάκια κανέλας και οτιδήποτε άλλο φαντάζεστε και σίγουρα το αποτέλεσμα δεν θα το αλλάζετε με κανένα εμπορικό προϊόν.

Χριστουγεννιάτικα λαμπάκια

Τα χριστουγεννιάτικα λαμπάκια μπορεί να χαρακτηρίζουν την χριστουγεννιάτικη διακόσμηση αλλά καταναλώνουν πάρα πολύ ρεύμα. Για αυτό, ενδείκνυται να χρησιμοποιήσετε λαμπάκια LED που καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια.

Χριστουγεννιάτικα χαρτιά περιτυλίγματος

Για τα δώρα που θα κάνετε στους αγαπημένους σας, φέτος διαλέξτε υφασμάτινο περιτύλιγμα από παλιά υφάσματα, μαξιλαροθήκες κ.α και πείτε όχι στα πλαστικά περιτυλίγματα.

Pexels

Χριστουγεννιάτικα κεριά

Όσο και να σας φαίνεται περίεργο, τα χριστουγεννιάτικα κεριά που καίμε κάθε χρόνο είναι πολύ βλαβερά τόσο για το περιβάλλον όσο και για μας τους ίδιους.

Αυτό συμβαίνει γιατί τα περισσότερα κεριά είναι φτιαγμένα από λάδι, συγκεκριμένα από φοινικέλαιο. Αντίθετα τα κεριά που είναι φτιαγμένα από σόγια ή κερί μέλισσας είναι περισσότερο φιλικά προς το περιβάλλον γιατί βιοδιασπώνται.

Πηγή: Diakopes.gr