Αν έχεις φρέσκο στη μνήμη σου το ξέσπασμα ενός παιδιού μεταξύ 1 και 4 ετών, σίγουρα δεν το θυμάσαι με soundtrack μια γλυκιά μελωδία κι ένα τρυφερό happy end. Εγώ στενοχωριέμαι για παράδειγμα όταν φέρνω στη μνήμη μου τον δίχρονο τότε γιο μου να ωρύεται ξαπλωμένος στο πατάκι της εισόδου καταστήματος παιχνιδιών σε μεγάλο εμπορικό κέντρο, επειδή δεν ήθελε να φύγουμε από εκεί κι εμένα, αφού εξάντλησα όλα τα λογικά επιχειρήματα (καμία λογική από πλευράς μου σε αυτήν την κατάσταση), να ουρλιάζω και να τον παίρνω σηκωτό να φύγουμε. Όσο καλή διάθεση κι αν έχεις, είναι δύσκολο σε αυτή τη φάση να διατηρήσεις την ψυχραιμία σου, πόσω μάλλον να σκαρφιστείς έναν τρόπο να σταματήσεις το tantrum πριν φτάσει στην κορύφωσή του.

Ναι, τα παιδιά στη νηπιακή ηλικία είναι χαριτωμένα, απίθανα και πολύ γλυκά. Όμως μεταξύ μας ώρες ώρες (και είναι πολλές αυτές οι ώρες) είναι και απάλευτα! Πολλοί γονείς λένε «μικρά παιδιά, μικρά προβλήματα. Μεγάλα παιδιά, μεγάλα προβλήματα». Αλλά είναι αυτοί που έχουν αφήσει πολύ πίσω τους τη φάση εκεί γύρω στα 2-3, που τα παιδιά έχουν πολλά να πούνε, αλλά δυσκολεύονται να τα κατανοήσουν και να τα εκφράσουν, με αποτέλεσμα να αντιδρούν με ανυπομονησία, νευρικότητα, έντονες εναλλαγές διάθεσης και φυσικά κλάματα, πράγμα που τσακίζει τα νεύρα των γονιών, καθώς γίνεται άπειρες φορές μες στη μέρα.

Έτσι, όταν δημοσιεύονται βίντεο με έξυπνους τρόπους για να επιβιώσουμε στο συναισθηματικό rollercoaster της γονεϊκότητας των νηπίων, δεν έχουμε παρά να τα μοιραζόμαστε. Λογικό λοιπόν που το παρακάτω βίντεο της 27χρονης Αλίβια από το Νάσβιλ του Τενεσί, που δείχνει στην πράξη έναν τρόπο gentle parenting για να βάζεις τέλος στα ξεσπάσματα των παιδιών, συγκέντρωσε εκατομμύρια views και likes (αργότερα διαγράφτηκε και ξανανέβηκε, γι’ αυτό δεν τα βλέπεις σε αυτό το post).


Τι ακριβώς συνέβη; Όπως είπε στο περιοδικό Parents, η Αλίβια ζέσταινε φαγητό στο φούρνο μικροκυμάτων και μόλις το έβγαλε διαπίστωσε ότι έπρεπε να μείνει μέσα για λίγο ακόμη χρόνο. Η 18 μηνών τότε κόρη της Άισι όμως είχε ετοιμαστεί να φάει, οπότε μόλις διαπίστωσε ότι η μαμά της το ξαναέβαλε στο φούρνο, άρχισε να κλαίει. Η Αλίβια χωρίς να πει κάτι και χωρίς να χάσει χρόνο, ξεκίνησε να τρέχει γύρω γύρω από την κουζίνα. Στον πρώτο γύρο η μικρή συνέχισε να κλαίει, στον δεύτερο έβγαλε μερικά χαχανητά και στον τρίτο άρχισε να γελάει. Το ωραίο με το συγκεκριμένο βίντεο είναι που βλέπεις τις εναλλαγές συναισθημάτων να διαγράφονται στο πρόσωπο της μικρής, όταν από το κλάμα περνάει στο γέλιο μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. Νιώθεις ότι τελικά αυτό που έχει σημασία για τα παιδιά είναι το παιχνίδι και ότι με αγάπη, χιούμορ και ενσυναίσθηση μπορείς να αντιμετωπίσεις και τις μεγαλύτερες δυσκολίες της γονεϊκότητας.

Η Αλίβια δέχτηκε πολλά μηνύματα από γονείς που εξεπλάγησαν δοκιμάζοντας το κόλπο και ανέφεραν ότι δουλεύει κάθε φορά. Κάποιος μάλιστα σχολίασε ότι μεγαλώνοντας τα παιδιά του, χρησιμοποιούν την τεχνική αυτή και τρέχουν από μόνα τους γύρω γύρω προκειμένου να αποφύγουν τα κλάματα και να ηρεμήσουν. Άλλοι θυμήθηκαν τον τρόπο που οι γονείς τους διαχειρίζονταν τα δικά τους tantrum κι επισήμαναν πόσο σημαντικό είναι να επιλέγεις διαφορετική τακτική από το να βάλεις κι εσύ τις φωνές.

Ευτυχώς τα social media έχουν ανοίξει τον δρόμο προς το gentle parenting κάνοντας πολύ εύκολη την πρόσβαση των γονιών σε εναλλακτικές επιλογές. Η Αλίβια ενημερώθηκε γι’ αυτές στη διάρκεια της εγκυμοσύνης της καθώς παρακολουθούσε διάφορα βίντεο σχετικά με το gentle parenting και ό,τι της άρεσε το αποθήκευε στο λογαριασμό της. Όταν αργότερα χρειαζόταν συμβουλές, ανέτρεχε στα αποθηκευμένα post και έβρισκε διάφορες προτάσεις. «Δεν το κάνω πάντα σωστά, όμως προσπαθώ να θυμάμαι ότι η μικρή είναι μόλις ενός έτους και να σκέφτομαι τι θα ήθελα να είχε κάνει η δική μου μαμά σε αντίστοιχη κατάσταση» λέει.