Το να ακολουθείς σχεδόν οποιαδήποτε ρουτίνα ή επαναλαμβανόμενη δραστηριότητα (π.χ. σκούπισμα με ηλεκτρική σκούπα, πλέξιμο, πλύσιμο πιάτων κ.ά.) ή η επαναλαμβανόμενη απαγγελία μιας λέξης (mantra) που αντιπροσωπεύει το πώς θα ήθελες να νιώθεις, π.χ. ηρεμία, είναι ένας γρήγορος και απλός τρόπος μείωσης άγχους.

Στην πραγματικότητα, ο εστιασμός στην επανάληψη ενός ήχου, μιας λέξης ή μιας δήλωσης μάς δίνει ένα σημείο για εστιάσουμε κι έτσι μειώνει τον «θόρυβο» στο υπόλοιπο μυαλό, το οποίο με τη σειρά του μπορεί να μας φέρει πιο κοντά σε μία ζεν διάθεση και να μας ανακουφίσει από το στρες.

Επίσης, σύμφωνα με έρευνα οι επαναλαμβανόμενες δηλώσεις, όπως τα matra, μπορούν να ηρεμήσουν την περιοχή του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνη για την αυτοαξιολόγηση και την περιπλάνηση του νου, καθώς και να βελτιώσουν τη διάθεση και την ποιότητα του ύπνου (άρα, συμβάλλουν και στη μείωση του άγχους). Το σημαντικό σημείο εδώ είναι να εστιάσεις σε μια λέξη, στην αναπνοή σου ή σε μια κίνηση και να επαναφέρεις την προσοχή σου εκεί, κάθε φορά που το μυαλό σου περιπλανιέται ή δέχεται «βομβαρδισμό» αρνητικών σκέψεων.

Διάβασε επίσης: Η τετράγωνη αναπνοή είναι μία απλή τεχνική για καλύτερο ύπνο και μείωση άγχους

Δοκίμασε έναν σύντομο διαλογισμό με mantra, όπως ο παρακάτω:

Μπορεί, επίσης, να σε ενδιαφέρουν:

8 πράγματα που κανείς δεν σου είπε για το άγχος
Διαχείριση άγχους: Tρόποι για να το αντιμετωπίσεις
Δεν μπορώ να χαλαρώσω: 5 συμβουλές ειδικά για εσένα