Σε μια από τις πιο πρόσφατες μελέτες, που πραγματοποιήθηκε σε 11.427 άτομα άνω των 18 ετών σε 12 ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα, βρέθηκε ότι ο επιπολασμός οποιασδήποτε εμβοής ήταν 14,7% (14,0% στους άνδρες και 15,2% στις γυναίκες), κυμαινόμενος από 8,7% στην Ιρλανδία έως 28,3% στη Βουλγαρία. Σοβαρές εμβοές εντοπίστηκαν στο 1,2% των συμμετεχόντων (1,0% στους άνδρες και 1,4% στις γυναίκες), που κυμαίνονταν από 0,6% στην Ιρλανδία έως 4,2% στη Ρουμανία.

Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό The Lancet Regional Health-Europe και αποκάλυψαν ότι στην Ελλάδα το 16,1% έχει περιστασιακά εμβοές, με το 6% αυτών να τις χαρακτηρίζει ενοχλητικές. Το 2% υποφέρουν από σοβαρές εμβοές και σε μεγάλο ποσοστό δεν αναζητούν τρόπους βελτίωσης της κατάστασής τους.

Τι είναι οι εμβοές

Ενίοτε οι εμβοές είναι περιστασιακές και αποτέλεσμα μιας προσωρινής “θαμπάδας” της ακοής, εξαιτίας της έκθεσης σε ένα δυνατό θόρυβο (είτε λόγω έντασης είτε και λόγω διάρκειας).
Όμως το ποσοστό εκείνων που ακούν σταθερά κάποιον ανύπαρκτο θόρυβο ανέρχεται στο 36% των πασχόντων. Τα άτομα με εμβοές συνήθως έχουν κάποιου βαθμού απώλεια ακοής, αλλά εμφανίζονται και σε άτομα με υπερακουσία.

Που μπορεί να οφείλονται οι εμβοές

Στα πλέον συχνά αίτια των εμβοών συμπεριλαμβάνονται:

  • η χρόνια έκθεση σε θόρυβο
  • το οξύ ακουστικό τραύμα από θόρυβο (τουφέκια, κροτίδες κ.ά.)
  • η νόσος Meniere
  • η τοξική λαβυρινθίτιδα
  • η χρόνια μέση ωτίτιδα με χολοστεάτωμα
  • η ωτοσκλήρυνση
  • οι κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις κ.ά.

Σε ασθενείς που πάσχουν από εμβοές συχνά συνυπάρχουν συναισθηματικές διαταραχές, ενώ σε ποσοστό 28-60% ασθενών με σοβαρής μορφής εμβοές συνυπάρχει κατάθλιψη.

Εμβοές: Σημαντική εξέλιξη στην αντιμετώπισή τους

Lara Jameson/ Pexels

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά συμπτώματα των εμβοών

Οι περιγραφές του ήχου που ακούνε όσοι αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα ποικίλουν, από ένα κουδούνισμα, ένα σφύριγμα ή ένα επαναλαμβανόμενο χτύπο (π.χ. σαν κομπρεσέρ), έως ένα κελάηδισμα ή ένα μουσικό σκοπό.

Υπάρχει αντιμετώπιση;

Δεν υπάρχει δυστυχώς τρόπος οριστικής απαλλαγής, παρά μόνο εάν οι εμβοές προκαλούνται από αιτία που μπορεί να θεραπευτεί ή από τη διακοπή των φαρμάκων που δεν έχουν προκαλέσει μόνιμη βλάβη στα αφτιά.
Παρεμβάσεις που μπορούν να μειώσουν το βουητό των αφτιών εστιάζουν στη διαχείριση του άγχους, όπως η ένταξη τακτικής άσκησης στο καθημερινό πρόγραμμα, η αποφυγή των συνθηκών, συνηθειών ή παραγόντων που το εντείνουν, όπως το κάπνισμα και η κατανάλωση καφεΐνης, στον επαρκή και ποιοτικό ύπνο και στη λήψη μέτρων για την ελαχιστοποίηση της έκθεσης σε δυνατούς θορύβους.

Εμβοές: Σημαντική εξέλιξη στην αντιμετώπισή τους

Taras Chernus/ Unsplash

Η διατροφή μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των εμβοών;

Η διατροφή έχει αποδειχθεί ότι επηρεάζει την ευαισθησία στις εμβοές και την απώλεια ακοής. Μελέτη που δημοσιεύθηκε πέρσι στο περιοδικό Ear and Hearing της Αμερικανικής Ακουστικής Εταιρείας εξέτασε τον συσχετισμό σε 34.576 ενήλικες. Υψηλότερες προσλήψεις ασβεστίου, σιδήρου και λίπους συσχετίστηκαν με αυξημένες πιθανότητες εμβοών, ενώ οι υψηλότερες προσλήψεις βιταμίνης Β12 και κρέατος με μειωμένες πιθανότητες.

Στη μείωση των εμβοών βοηθούν ιδιαίτερα η βιταμίνη Β12, ο ψευδάργυρος, το Ginkgo Biloba και το μαγνήσιο, τα οποία μπορούν να ληφθούν και από συμπληρώματα που περιέχουν όλα τα παραπάνω συστατικά και επιπλέον μελατονίνη, η οποία είναι μια ορμόνη που συντελεί στην καταπολέμηση της αϋπνίας.

Η βιταμίνη Β12 συμβάλει στη φυσιολογική λειτουργία του νευρικού συστήματος, ο ψευδάργυρος είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, το ginkgo biloba προστατεύει τον κοχλία που είναι από τις ελεύθερες ρίζες και αυξάνει την ροή του αίματος και την υγεία του έσω ωτός. Το μαγνήσιο χρησιμεύει ως κύριος ρυθμιστής των διαύλων ασβεστίου που εμπλέκονται στη νευρομεταβίβαση και έχει καταδειχθεί η συμβολή του στην αντιμετώπιση των εμβοών. Η λήψη του memotin που τα περιέχει και κυκλοφόρησε πρόσφατα στη χώρα μας μειώνει τις εμβοές και κατ’ επέκταση βελτιώνει την ποιότητα ζωής μετά από 3 μήνες χρήσης, με τη λήψη μόνο μίας κάψουλας την ημέρα.
Μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε από τους Jennifer Knapper, M. Victoria Girauta, and Jordi Coromina στο Ιατρικό Κέντρο Teknon της Βαρκελώνης απέδειξε την αποτελεσματικότητα συμπληρώματος που περιείχε Ginkgo biloba, μαγνήσιο, 5-hydroxytryptophan, βιταμίνες Β5 και Β6 ψευδάργυρο και μελατονίνης. Η συστηματική χρήση του συμπληρώματος μείωσε σημαντικά την ένταση των αντιληπτών εμβοών, έχοντας πολύ καλό προφίλ ασφαλείας. Αντίστοιχη ήταν και η βελτίωση της ψυχολογίας των ασθενών.

Τα αποτελέσματα και μιας άλλης μελέτης, που διεξήχθη επίσης από Ισπανούς ερευνητές, σε 450 άτομα, τα οποία έλαβαν συμπλήρωμα διατροφής με συνδυασμό μαγνησίου, ginkgo και μελατονίνης έδειξαν ότι μείωσε κατά 34% την ένταση των εμβοών και βελτίωσε κατά 35% την ποιότητα ζωής των πασχόντων, χωρίς να προκαλεί παρενέργειες.