Αν είσαι σαν εμένα που αγωνίζεσαι να ανταποκριθείς στις σημερινές… απαιτήσεις επικοινωνίας, πιθανότατα έχεις σκεφτεί αρκετές φορές να στείλεις μήνυμα σε εκείνον τον φίλο ή φίλη που έχετε να μιλήσετε πολύ καιρό και αναρωτιέσαι αν έχουν παρεξηγηθεί από την τελευταία φορά που ξέχασες να απαντήσεις, αν θα ανταποκριθούν κ.ο.κ.

Αν αυτό το σενάριο σου είναι πολύ οικείο και/ή σου προκαλεί άγχος όταν το σκέφτεσαι, τότε έχουμε κάποια καλά νέα: Νέα έρευνα προτείνει ότι, ναι, αξίζει να το στείλεις εκείνο το μήνυμα, να πάρεις εκείνο το τηλέφωνο ή να στείλεις εκείνο το email. Σύμφωνα με μία νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο Journal of Personality and Social Psychology, ο/η φίλος/η σου θα εκτιμήσει το ξαφνικό μήνυμά σου περισσότερο απ’ ότι νομίζεις.

Η έρευνα

Με σκοπό να εξερευνήσουν την αξία του να μιλάς σε κάποιον «γιατί έτσι» ή «απλά για να δεις τι κάνει», οι ερευνητές έκαναν μία σειρά από πειράματα σε σχεδόν 6.000 συμμετέχοντες. Σε ένα πείραμα, οι μισοί από τους συμμετέχοντες κλήθηκαν να θυμηθούν την τελευταία φορά που πήραν πρωτοβουλία να στείλουν ένα μήνυμα σε έναν φίλο μετά από μια σημαντική περίοδο χωρίς αλληλεπίδραση, ενώ οι άλλοι μισοί καθοδηγήθηκαν ώστε να σκεφτούν μια στιγμή κατά την οποία έλαβαν τέτοιου είδους επικοινωνία.

Σε ένα άλλο σενάριο, οι άνθρωποι έστελναν μηνύματα σε συμμαθητές με τους οποίους δεν είχαν αλληλεπιδράσει εδώ και καιρό. Σε όλα τα πειράματα της μελέτης, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι εκείνοι που έπαιρναν την πρωτοβουλία να επικοινωνήσουν υποτιμούσαν το πόσο εκτιμούσαν την επαφή οι αποδέκτες – στην πραγματικότητα, την εκτιμούσαν πολύ.

Και για όσους από εμάς ανησυχούμε ιδιαίτερα ότι έχει περάσει πολύς καιρός για ένα μήνυμα «γεια, πώς είναι η ζωή σου;», οι συγγραφείς της μελέτης ανακάλυψαν, επίσης, ότι αυτού του είδους τα μηνύματα είναι ιδιαίτερα ευπρόσδεκτα όταν είναι απροσδόκητα, δηλαδή όταν προέρχονται από κάποιον με τον οποίο δεν είστε πολύ κολλητοί ή με τον οποίο δεν έχετε μιλήσει εδώ και πολύ καιρό.

«Στην έρευνά μας, διαπιστώνουμε ότι οι δέκτες αισθάνονται ακόμη πιο ευγνώμονες όταν τους προσεγγίζουν σε στιγμή που δεν το περίμεναν», επισημαίνει η Peggy Liu, PhD, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης

Η δρ Liu σημειώνει, επίσης, ότι πολλοί άνθρωποι θέλουν να επανασυνδεθούν με φίλους, αλλά μπορεί να αισθάνονται αβέβαιοι για την πρώτη κίνηση. «Νομίζω ότι πολλοί άνθρωποι έχουν χάσει την επαφή με άλλους κατά τη διάρκεια της πανδημίας, για παράδειγμα, και μπορεί να διστάζουν να επικοινωνήσουν», λέει. «Η έρευνα που κάναμε υποδηλώνει ότι ένας λόγος μπορεί να είναι ότι υποτιμούν πόσο θα εκτιμούσαν οι φίλοι ή οι γνωστοί τους να τους ακούσουν».

Φυσικά, μπορεί να υπάρχουν άλλοι λόγοι για τους οποίους διστάζεις να επικοινωνήσεις με κάποιον και δεν υπάρχουν εγγυήσεις ότι θα λάβεις τη θερμή ανταπόκριση που ελπίζεις. Αλλά αν σκέφτεσαι να πεις σε κάποιον ότι τον σκέφτεσαι, είτε είναι με ένα γρήγορο μήνυμα, email ή ένα τηλεφώνημα, πιθανότατα δεν θα το μετανιώσεις. Αυτό είναι το σημάδι που έψαχνες.