Αν κατέχεις μία ηγετική θέση στην εταιρεία που εργάζεσαι (αξιοκρατικά), σίγουρα είναι απόρροια κόπου, διαβάσματος, προσπάθειας, υπομονής, επιμονής και πολύωρης εργασίας. Μπορεί να ονειρευόσουν τη θέση αυτή για καιρό και να ανυπομονούσες να την κατακτήσεις, αλλά τι γίνεται όταν έρχεται η στιγμή που πρέπει να ηγηθείς σε ένα σύνολο ανθρώπων αποτελεσματικά; Πόσο σημαντικό είναι να μην κάνεις και εσύ τα λάθη που έκανε παλαιότερα το αφεντικό σου; Και τι σημαίνει τελικά στην πράξη να είσαι πραγματικός leader και όχι απλά manager;

Ο καθένας μπορεί να κάτσει σε ένα γραφείο και να δίνει εντολές στην ομάδα του αλλά το να είσαι σωστός leader απαιτεί να έχεις αναπτύξει ικανότητες και χαρακτηριστικά ώστε όχι απλά να ηγείσαι αλλά να εμπνέεις. Ένας αποτελεσματικός leader σίγουρα έχει θετικές επιρροές τόσο για στην ομάδα του όσο και στο σύνολο της εταιρείας, καθώς έχει αποδειχθεί πως οι εργαζόμενοι που δουλεύουν υπό την επίβλεψή του είναι πιο χαρούμενοι και συνεπώς πιο αποτελεσματικοί.

Κάθε ομάδα αποτελείται από ένα σύνολο ανθρώπων, όπου ο καθένας έχει διαφορετική προσωπικότητα, διαφορετικές ικανότητες, ταλέντα και συνήθειες. Και εδώ αναδύεται το πιο απαιτητικό στοιχείο στη δουλειά που καλείται να κάνει ένας σωστός ηγέτης. Πώς δηλαδή θα μπορέσει να διαχειριστεί διαφορετικά το κάθε μέλος της ομάδας ώστε να αναδείξει στον καθένα τα ξεχωριστά ταλέντα του, την προσωπικότητά και τις ικανότητές του. Παρακάτω, μπορείς να διαβάσεις 5 στρατηγικές για το πως θα γίνεις ένα σωστός και αποτελεσματικός leader. 

Επένδυσε στην ειλικρίνεια και την ανοιχτή επικοινωνία

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά του αποδοτικού leadership είναι η ανοιχτή επικοινωνία και η ειλικρίνεια. Αρχικά, για να το καταφέρεις αυτό, σημαντικό είναι να είναι εσύ ο ίδιος ειλικρινής, ευθύς και διαφανής με την ομάδα σου, ώστε να είσαι υπόδειγμα για αυτούς. Ωστόσο, ο κάθε άνθρωπος χρειάζεται διαφορετική προσέγγιση και για αυτό καλό θα ήταν να προσαρμόζεις τον τρόπο επικοινωνίας σου ανάλογα με την προσωπικότητα του κάθε μέλους, το οποίο φυσικά απαιτεί αφιέρωση χρόνου για να γνωρίσεις τον κάθε έναν από αυτούς. Επίσης, σημαντικό είναι να δημιουργήσεις το αίσθημα εμπιστοσύνης στην ομάδα σου, ώστε να νιώθουν ασφάλεια και ότι μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί σου για ό,τι τους προβληματίζει, μέσω εποικοδομητικού διαλόγου, χωρίς κριτική ή συνέπειες.

Συνδέσου με τα άτομα της ομάδας σου

Αν θέλεις να είσαι καλός leader, σημαντικό είναι να μπορέσεις να συνδεθείς με την ομάδα σου. Αυτό απαιτεί, εκτός από την αφιέρωση χρόνου μαζί τους, και ενσυναίσθηση, ειλικρίνεια, θετικότητα, ταπεινότητα και αγάπη. Έτσι, θα μπορέσεις και εσύ να γνωρίσεις την προσωπικότητα των ατόμων, τα δυνατά και αδύναμα σημεία τους, τα ενδιαφέροντα και τα hobbies τους, αλλά και αυτοί εσένα, ώστε να αποκτήσεις μία αληθινή σχέση μαζί τους που θα βασίζεται στην ειλικρίνεια και το σεβασμό. Σίγουρα θα γνωρίσεις τα άτομα μέσω στον χώρο της εργασίας, καθώς εκεί περνάτε τον περισσότερο χρόνο αλλά εξίσου σημαντικά είναι και τα team out, καθώς τα άτομα είναι πιο χαλαρά και συνήθως αναδεικνύεται περισσότερο ο αληθινός τους εαυτός.  

Ενθάρρυνε την προσωπική και επαγγελματική ανάπτυξη των μελών της ομάδας σου

Για να είσαι καλός leader πρέπει σίγουρα να ενθαρρύνεις την προσωπική και επαγγελματική εξέλιξη των μελών της ομάδας σου και να τα καθοδηγείς κατάλληλα. Η παρότρυνση για τη συμμετοχή τους σε trainings που θα συμβάλλουν στην αποδοτικότητά τους, αλλά και στη διερεύνηση των γνώσεων τους είναι μία σημαντική στρατηγική. Επιπλέον, ένας άλλος τρόπος ενθάρρυνσης της ανάπτυξής τους, είναι να τους φέρνεις αντιμέτωπους με νέες προκλήσεις. Οι περισσότεροι εργαζόμενοι, σίγουρα και εσύ όταν ήσουν στη θέση τους, αγαπούν τις προκλήσεις και θέλουν να νιώθουν ότι τους εμπιστεύεσαι για κάτι απαιτητικό και δύσκολο, ότι έχουν κάποιο ποσοστό ελευθερίας στο αντικείμενο εργασίας τους αλλά και ότι μπορούν να είναι δημιουργικοί, καθώς όχι μόνο εξελίσσονται αλλά παράλληλα νιώθουν και προσωπική ικανοποίηση. 

Θέσε ξεκάθαρους στόχους 

Το να θέτεις ξεκάθαρους στόχους και απαιτήσεις για τα μέλη της ομάδας σου είναι ένα από τα βασικά κλειδιά της επιτυχίας. Ακόμη, εξίσου σημαντικό είναι να διευκρινήσεις στην ομάδα σου το όραμα και τις αξίες τις εταιρείας, ώστε να είναι η βάση και η κατευθυντήρια δύναμή τους. Όταν οι στόχοι είναι καθορισμένοι, τα άτομα της ομάδας σου νιώθουν ασφάλεια και σιγουριά και γνωρίζουν πώς να δουλέψουν, τι πρέπει να καταφέρουν αλλά και τι θα προσδώσει η κατάκτηση των στόχων στην εταιρεία. Ωστόσο, όταν θέτεις στόχους, μην ξεχνάς να είσαι και ανοιχτός σε νέες ιδέες ή τρόπους για να επιτευχθούν που μπορεί να έχει κάποιο μέλος της ομάδας σου και όχι μόνο να επιβραβεύεις τις νέες ιδέες, αλλά και να βοηθάς την ομάδα σου να τις εφαρμόσει. 

Δώσε και ζήτα εποικοδομητικό  feedback

Το εποικοδομητικό feedback, ακόμα και αν αφορά λάθη, είναι ο πιο κατάλληλος τρόπος για να δώσεις μία σωστή κατεύθυνση στα άτομα της ομάδας σου, ένα τρόπος ενθάρρυνσης για να συνεχίσουν να κάνουν κάτι σωστά ή ένας τρόπος να βελτιωθούν και να διορθώσουν τυχόν λάθη αλλά και να μάθουν μέσα από αυτά. Το θετικό feedback είναι το ίδιο σημαντικό με το αρνητικό. Ένας αποτελεσματικός ηγέτης θα πρέπει να αναγνωρίζει τα επιτεύγματα της ομάδας του, να λέει μπράβο και να τα επικροτεί με ξεχωριστό τρόπο, όπως με προσωποποιημένες κάρτες αναγνώρισης, αναγνώριση του υπαλλήλου του μήνα ή οτιδήποτε άλλο προσωποποιημένο που γνωρίζει ότι θεωρεί σημαντικό το συγκεκριμένο άτομο αλλά και θα το εκτιμήσει. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα όχι μόνο την προσωπική ικανοποίηση του ατόμου και την ενθάρρυνση να συνεχίσει αλλά με τον κατάλληλο χειρισμό θα δημιουργήσει και κίνητρο στα υπόλοιπα μέλη της ομάδας, ώστε να προσπαθήσουν περισσότερο, χωρίς ωστόσο να δημιουργείται αθέμητος ανταγωνισμός και συγκρίσεις.

Ωστόσο, το ίδιο σημαντικό είναι και το αρνητικό feedback, αρκεί να γίνεται σωστά. Αυτό προϋποθέτει να συμβαίνει με εποικοδομητικό και διακριτικό τρόπο, ώστε να μην κάνεις το άτομο να αισθανθεί προσβεβλημένο ή εκτεθιμένο προς την ομάδα του. Μην ξεχνάς ποτέ, βέβαια, να ζητάς και εσύ ο ίδιος feedback από την ομάδα σου, καθώς θα σε βοηθήσει να γίνεις ακόμα καλύτερος και θα συμβάλλει στο χτίσιμο μίας δυνατής σχέσης με την ομάδα και στην αναγνώριση λαθών που μπορεί να κάνεις και να μην γνωρίζεις.