Ποιος άραγε το φανταζόταν, πως ένα τόσο δα πλασματάκι – που έρχεται στη ζωή σου χωρίς βιβλίο οδηγιών – θα γίνει η γλυκιά αιτία κι αφορμή για να ενσαρκώσεις τον απαιτητικό και πολυδιάστατο ρόλο της μητέρας.

Στην αρχή ακούγεται τόσο όμορφο και υπέροχο σαν ιδέα, όμως δεν αργεί να γκρεμιστεί στο πρώτο κλάμα του μωρού σου, που περιμένει από εσένα να μαντέψεις τι θέλει. Πρόκειται για εκείνη τη στιγμή που έρχεσαι αντιμέτωπη με την πραγματικότητα και προσπαθείς να ανακαλύψεις με ποιους τρόπους θα καταφέρετε να επικοινωνήσετε οι δυο σας, ώστε να χτίσετε μια αρμονική σχέση μεταξύ σας.

Η μητρότητα είναι μια διαρκής πρόκληση και η κάθε γυναίκα τη βιώνει διαφορετικά

Γι’ αυτό, αφενός και υπάρχουν κάποια κοινά θέματα και λύσεις για το πώς να τα καταφέρεις, αφετέρου όμως, αυτό που χρειάζεται είναι να αφουγκραστείς τις δικές σου ανάγκες και του μωρού σου, ώστε πάνω σε αυτές να χτίσετε τη σχέση σας.

Η Νο1 παγίδα που πρέπει να αποφύγεις ως νέα μαμά είναι οι παράλογες προσδοκίες και απαιτήσεις που έχεις από τον εαυτό σου.

Απαιτήσεις που έρχονται μαζί με τη γέννηση του μωρού, όπως για παράδειγμα: το πώς θα χάσεις τα κιλά της εγκυμοσύνης, το πώς να γίνεις η τέλεια μαμά που τα καταφέρνει όλα, η σούπερ νοικοκυρά και σύζυγος, κι άλλες τέτοιου είδους ανησυχίες που έρχονται και σε επιβαρύνουν ψυχολογικά.

Όλα θα γίνουν στην ώρα τους

Δεν χρειάζεται να βιάζεσαι. Έχει προτεραιότητα να διατηρήσεις μια συμμαχική σχέση με τον εαυτό σου και τον άντρα σου, ώστε να λειτουργήσετε ομαδικά σε αυτή την νέα φάση της ζωής σας.

Επομένως, αντί να έχεις μια αυστηρή κι απαιτητική σχέση με τον εαυτό σου, εστίασε στο πως θα χτίσεις μια υποστηρικτική και επιεική σχέση με σένα.

Εστίασε τη προσοχή σου στο πως θα σταθείς στα πόδια σου γρηγορότερα

Στο πώς θα νιώθεις δυνατή και γεμάτη ενέργεια κάθε μέρα. Φρόντισε να θρέφεσαι σωστά, να κοιμάσαι όσο περισσότερο μπορείς, να ενυδατώνεσαι. Όσο περισσότερο φροντίζεις εσένα, τόση περισσότερη διάθεση, αντοχή κι ανθεκτικότητα θα έχεις στις ανάγκες του μωρού σου.

Κράτα ψυχικά αποθέματα

Περιόρισε όσες δραστηριότητες σε εξαντλούν κι ανάθεσε τες σε κάποιον άλλο που μπορεί να σε βοηθήσει (σύζυγος, γονείς, αδέρφια). Μην ντραπείς να ζητήσεις τη βοήθεια τους.

Βρες τι είναι αυτό σε ανακουφίζει, σε εκτονώνει, σε αναζωογονεί, σε διασκεδάζει

Την ώρα που το μωρό θα κοιμάται, ασχολήσου με πράγματα που σε εκτονώνουν, σε διασκεδάζουν και σε αναζωογονούν.

Δώσε χώρο και χρόνο στον εαυτό σου να προσαρμοστείς για να διαχειριστείς αυτά τα νέα συναισθήματα που φέρνει η μητρότητα.

Η μητρότητα δεν είναι διαγωνισμός για το ποια θα βγει «η μητέρα της χρονιάς», αλλά ένα ταξίδι προσωπικής ανάπτυξης που έχει το δικό του ρυθμό και την δική του ταχύτητα. Φρόντισε να το απολαύσεις!

Το άρθρο δημοσιεύτηκε πρώτη φορά στο blog της συμβούλου προσωπικής ανάπτυξης και ενδυνάμωσης, Μαριαλένας Νικολοβγένη.