Μεταξύ των λόγων που τα ζευγάρια απολαμβάνουν να κοιμούνται μαζί είναι γιατί αισθάνονται μεγαλύτερη σύνδεση και οικειότητα. Και πράγματι, στη σκέψη μας επικρατεί έντονα πως το πρότυπο (ή στερεότυπο;) του ευτυχισμένου ζευγαριού ξυπνά αγκαλιά. Είναι αυτό, όμως, απαραίτητο για ένα ζευγάρι ώστε να είναι ευτυχισμένο;

Στις μέρες μας, με τους εντάτικούς ρυθμούς να μας αναγκάζουν να τρέχουμε όλη μέρα για δουλειά, υποχρεώσεις και κοινωνική ζωή, ο ύπνος φτάνει να είναι πράγματι ό,τι σημαντικότερο στην καθημερινότητά μας και σίγουρα δε θέλουμε τίποτα να μας τον στερεί. Τι γίνεται, όμως, όταν αυτό συμβαίνει ενώ κοιμόμαστε με τον σύντροφό μας;

Αν για παράδειγμα ο σύντροφός μας ροχαλίζει πολύ, τρίζει τα δόντια του, υπνοβατεί, μας σπρώχνει στην άκρη του κρεβατιού, μας ξεσκεπάζει ή σηκώνεται αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της νύχτας, είναι λογικό όλα αυτά να διαταράσσουν την ποιοτική μας ξεκούραση.

Τι κάνουμε, λοιπόν, όταν τα γούστα μας στον ύπνο είναι διαφορετικά από εκείνα του συντρόφου μας; Ο ύπνος σε ξεχωριστά δωμάτια ή κρεβάτια μπορεί να αποτελεί τη λύση σε έναν καθημερινό εκνευρισμό λόγω αϋπνίας; Μήπως πρέπει να απενεχοποιήσουμε στο μυαλό μας την ιδέα του να κοιμόμαστε χώρια;

Αξίζει να δούμε το πρόβλημα από μία ρεαλιστική σκοπιά.

Είναι το διαζύγιο ύπνου (sleep divorce) το «κλειδί» για μια υγιή σχέση;

Το «διαζύγιο ύπνου» είναι μια κατάσταση κατά την οποία εσύ και ο σύντροφός σου κοιμάστε χωριστά, εξαιτίας των διαφορετικών σας προγραμμάτων, συνηθειών ή προτιμήσεων. Πρόκειται για μία «μέθοδο» που ουσιαστικά σου υπόσχεται πως θα έχεις έναν ποιοτικό ύπνο -γεγονός που θα βελτιώσει την ψυχική και σωματική σου υγεία- χωρίς όμως να σε απομονώνει από τον σύντροφό σου. Η συγκεκριμένη πρακτική έρχεται ως αποτέλεσμα συνεννόησης του ζευγαριού ενώ σύμφωνα με τους ειδικούς είναι ιδανικό να εφαρμόζεται μερικές φορές την εβδομάδα και όχι κάθε μέρα.

Το πιο σημαντικό το αφήσαμε για το τέλος.

Να θυμάσαι πως όποια κι αν είναι η αιτία που δεν απολαμβάνεις τον ύπνο με τον σύντροφό σου, θα πρέπει να τη βρεις, να την αναφέρεις με ήρεμο τρόπο, να τη συζητήσετε και να την αντιμετωπίσετε μαζί. Δεν πρέπει να είσαι επικριτική ή να φανεί σαν να τον κατηγορείς, ακόμα κι αν δεν έχεις αυτή την πρόθεση. Συζήτησέ το μαζί του και πρότεινε λύσεις, δείχνοντας την αμέριστη κατανόησή σου.

Το να αποφασίσετε πως θέλετε να κοιμάστε χωριστά, φυσικά δεν σημαίνει ότι η σχέση σας περνάει κρίση ή εν πάση περιπτώσει ότι κάτι δεν πάει καλά ανάμεσά σας. Αντιθέτως, μπορείτε να αφιερώσετε ποιοτικό χρόνο ο ένας στον άλλον λίγο πριν κοιμηθείτε.

Αν, πάλι, θεωρήσετε πως κάτι τέτοιο είναι πολύ πιθανό να σας απομακρύνει ως ζευγάρι και να δημιουργήσει ψυχρότητα μεταξύ σας, μπορείτε να βρείτε πιο «ευφάνταστες» λύσεις, όπως είναι η μάσκα ύπνου ή οι ωτοασπίδες.

Ούτως ή άλλως, η απάντηση βρίσκεται στις παραχωρήσεις που κάνει ο καθένας από τους δύο συντρόφους, με στόχο να καταφέρουν και οι δύο να απολαύσουν έναν καλό ύπνο.