Μόλις πέρυσι -και σε μία εποχή που ο αριθμός των θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ ξεπερνούσε τον αριθμό των διαθέσιμων εργαζομένων- εμφανίστηκε στο διαδίκτυο μια νέα τάση, που υποσχόταν να κάνει την αρχή της εβδομάδας μας να «παλεύεται».

Όπως ήταν λογικό, η τάση “bare minimum Monday” έγινε αμέσως εξαιρετικά δημοφιλής (κυρίως στον κόσμο των εξουθενωμένων και κακοπληρωμένων εργαζομένων της Gen-Z), καλώντας μας -όπως άλλωστε μαρτυρά και η ονομασία της- να ξεκινήσουμε την εργασιακή μας εβδομάδα όσο πιο ανώδυνα και σταδιακά γίνεται, κάνοντας τα απολύτως απαραίτητα και τίποτα παραπάνω. Στόχος της είναι να φύγει όλο το άγχος που δικαιολογημένα υπάρχει την πρώτη ημέρα της εβδομάδας -κυριως, δε, μετά από ένα ευχάριστο σαββατοκύριακο- όταν καλούμαστε να ξυπνήσουμε πάλι χαράματα και να είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε στον νέο γύρο υποχρεώσεων που μας περιμένει.

Η «μητέρα» της ιδέας και TikToker Marisa Jo Mayes, αναφέρει πως έφτασε στο σημείο να παραιτηθεί από τη δουλειά της σε εταιρεία, πιστεύοντας ότι έφταιγε η νοοτροπία της επιχείρησης και το αφεντικό της. Σύντομα βρήκε μία άλλη δουλειά, αλλά γρήγορα συνειδητοποίησε ότι δεν ήταν αυτό το θέμα, αλλά κάτι πιο εσωτερικό. Δεν επέτρεπε από τον εαυτό της τίποτα λιγότερο από το τέλειο, πράγμα που της δημιουργούσε πολύ μεγάλο άγχος. Τις Κυριακές συνήθιζε να προγραμματίζει ότι έπρεπε να κάνει τη Δευτέρα, με αποτέλεσμα αυτό το χάος των υποχρεώσεων να την εξαντλεί από την έναρξη κιόλας της εβδομάδας.

Έτσι, τον περσινό Μάρτιο αποφάσισε να προσεγγίσει διαφορετικά τη Δευτέρα, κάνοντας τα βασικά και απολύτως απαραίτητα στην εργασία της και καταφέρνοντας να γίνει viral για τις συμβουλές της προς τους χρήστες του TikTok να ακολουθήσουν το “bare minimum Monday”.

@itsmarisajo Reply to @itsmarisajo ??? #bareminimummonday ♬ Young Folks – Shindig Society

Η Marisa είναι πια σε θέση να διαχειρίζεται καλύτερα τον φόρτο εργασίας της, στοχεύοντας σε 2-3 σημαντικά πράγματα και να ικανοποιείται όταν τα φέρνει εις πέρας. «Τώρα πια τις Δευτέρες δεν συμμετέχω σε συσκέψεις και τις πρώτες δύο ώρες κινούμαι σε χαλαρούς ρυθμούς. Λίγο διάβασμα ή ίσως κάποιες δουλειές στο σπίτι», τόνισε. Η συγκεκριμένη Δευτέρα, για παράδειγμα, βρήκε την Mayes να κάνει απολέπιση προσώπου και κατά διαστήματα να χαλαρώνει στον καναπέ της.

@itsmarisajo You wonder if The Internet will think your Cholula bagel is weird. You don’t care. #bareminimummonday #worklifewellbeing #bareminimummondays #lifestylevlog ♬ Sunday – HNNY

«Έχει αλλάξει εντελώς τη ζωή μου και ο τρόπος που βλέπω τη δουλειά μου προς το καλύτερο. Είμαι πιο ευτυχισμένη, πιο υγιής και σίγουρα πιο παραγωγική», δηλώνει.

Φυσικά, όπως καθετί καινούριο, η φιλοσοφία του “bare minimum Monday” έχει ήδη γίνει αποδέκτης κριτικής, κυρίως από τους μεγαλύτερους ανθρώπους, που -ως επί το πλείστον- κατηγορούν την Mayes πως δε γνωρίζει την αξία της σκληρής δουλειάς ενώ τη χαρακτηρίζουν τεμπέλα. Την ίδια στιγμή, άρθρο που δημοσιεύτηκε στην Guardian, εμπεριέχει σχόλια όπως «Για όνομα του Θεού, η Gen Z προσποιείται ότι εφηύρε ξανά την τεμπελιά;», με την ίδια να απαντά «Καθόλου. Μη βλέπετε το bare minimum Monday σαν τεμπελιά. Δείτε το σαν προστατευτικό self care!».