Δεν μπορώ να θυμηθώ περίοδο της ζωής μου χωρίς άγχος. Από πολύ πολύ μικρή έως και σήμερα παλεύω με το άγχος μου, το οποίο είτε έχει γεννηθεί από κάποια δική μου ανησυχία, είτε από ειδήσεις που διαβάζω ή ακούω, είτε από άτομα από το κοντινό μου περιβάλλον.

Όταν με πιάνει το έντονο άγχος επιλέγω τον δρόμο της απομόνωσης, κλείνω όλα τα κοινωνικά μου προφίλ και επιλέγω να επικοινωνώ με τα άτομα που δεν με επιφορτίζουν παραπάνω. Λίγες μέρες αργότερα και η ψυχική μου κατάσταση έχει ήδη βελτιωθεί. Γίνεται όμως το άγχος που αισθάνομαι να μου το έχουν μεταδώσει άλλα άτομα ή είναι δικές μου υπερβολές;

Μεταδίδεται το άγχος;

Το άγχος που αισθάνομαι, και σίγουρα και πολλοί ακόμα, όταν βλέπω άλλους να είναι αγχωμένοι είναι στην πραγματικότητα ένα φαινόμενο που εξηγείται μέσω της επιστήμης του εγκεφάλου. Το κομμάτι του εγκεφάλου μας που σχετίζεται με τα συναισθήματα ονομάζεται αμυγδαλή και είναι το μέρος στο οποίο ενεργοποιείται το άγχος. Το πρόβλημα είναι ότι η αμυγδαλή δεν μπορεί να ξεχωρίσει την αληθινή απειλή, οπότε αν βλέπεις κάποιον ο οποίος είναι στρεσαρισμένος, η αμυγδαλή παίρνει σήμα ότι για να αγχώνεται κάποιος άλλος υπάρχει ενδεχόμενη απειλή και μάλλον πρέπει να σε αγχώνει και σένα αυτό! Κι έτσι μπαίνει σε μια διαδικασία επιβίωσης και εκκρίνει αδρεναλίνη, κορτιζόλη και νορεπινεφρίνη για να αισθανθείς την εγρήγορση στο σώμα σου.

Πώς μπορώ να το αποφύγω;

Κάνε κάποια σωματική άσκηση

Ο οποιοσδήποτε και να σε έχει αγχώσει, ακόμα και ο συνάδελφος στη δουλειά, για όλες αυτές τις υποχρεώσεις που εκκρεμούν, δώσε στον εαυτό σου λίγο χρόνο να κινήσει το σώμα του. Χρησιμοποίησε την αδρεναλίνη που σου δίνει το άγχος για να την αποβάλλεις ακόμα και μέσα από μια σύντομη βόλτα με τα πόδια.

Έλα στο παρόν

Συνήθως αυτό που μας αγχώνει είναι γεγονότα του παρελθόντος ή καταστάσεις που φοβόμαστε ότι θα γίνουν στο μέλλον. Οπότε για να χαλαρώσεις μπορείς να έρθεις στο παρόν, χρησιμοποιώντας το mindfulness, αλλά και ασκήσεις γείωσης που δεν απαιτούν πολύ χρόνο ή κάποια ειδική συνθήκη και που θα σε επαναφέρουν στο τώρα, όπως για παράδειγμα η αγκαλιά της πεταλούδας.

Λάβε δράση

Όταν κάτι σε αγχώνει κάνε την εξής ερώτηση στον εαυτό σου: Μπορώ να κάνω κάτι για αυτό; Αν η απάντηση είναι ναι τότε φτιάξε ένα πλάνο και κινήσου ως προς την επίλυση του προβλήματος. Αν, από την άλλη, η απάντηση είναι όχι τότε συνειδητοποίησε το και μην το αφήνεις να σε επηρεάζει τόσο. Καμιά φορά ίσως είναι καλύτερα και να μην γνωρίζεις λεπτομέρειες για τα πράγματα που σε αγχώνουν, αν για παράδειγμα κάποιο γεγονός στις ειδήσεις βλέπεις πως σε έχει επηρεάσει πολύ, είναι καλό να μην το ψάξεις περισσότερο, ώστε να σου δώσεις χώρο και χρόνο για να ηρεμήσεις.

Θωράκισε τον εαυτό σου

Καμιά φορά υπάρχουν συγκεκριμένα άτομα που μας δημιουργούν το άγχος μας. Δεν είναι απαραίτητο να απομακρύνεις αυτά τα άτομα από τη ζωή σου, αλλά είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζεις σε ποιες περιπτώσεις το δικό σου άγχος θα αυξηθεί αν επικοινωνήσεις μαζί τους. Αν δηλαδή μια εβδομάδα πριν το τέλος του μήνα σε καλέσει η φίλη σου για να σου πει πόσο δύσκολα θα βγει ο μήνας μέχρι να πληρωθείτε και εσένα αυτό σου δημιουργήσει μεγάλη πίεση, να είσαι έτοιμος για αυτό, και μπορείς ακόμα και να ζητήσεις να μην σου μιλάει για πράγματα που ξέρεις ότι θα σε πυροδοτήσουν συναισθηματικά.