Μεγαλώνοντας πάντα άκουγες ότι δεν κάνει να λούζεσαι κάθε μέρα. Τελικά, αντιλαμβάνεσαι πως είτε δεν γίνεται να περάσει μια μέρα χωρίς να λούσεις τα μαλλιά σου ή περνούν 4-5 μέρες χωρίς να έχεις ανάγκη το λούσιμο. Η συχνότητα που λούζεις τα μαλλιά σου, εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως είναι η υφή τους, η λιπαρότητα, το πόση επεξεργασία έχουν υποστεί, καθώς και τον τρόπο ζωής και την ηλικία σου.

Σε ποιες περιπτώσεις χρειάζεται να λούζεσαι καθημερινά;

Το σαμπουάν καθαρίζει τα μαλλιά μας και απομακρύνει τους περιβαλλοντικούς ρύπους, την πιτυρίδα και τον ιδρώτα. Διαλύει επίσης το σμήγμα, μια λιπαρή, κηρώδη ουσία που παράγεται από τους σμηγματογόνους αδένες κοντά στους θύλακες των τριχών μας. Το σμήγμα εμποδίζει το τριχωτό της κεφαλής μας να γίνει πολύ ξηρό και προστατεύει το δέρμα από τις λοιμώξεις. Αν το σμήγμα συσσωρευτεί, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα, κάνοντας τα μαλλιά μας άτονα, λιπαρά και ενδεχομένως δύσοσμα.

Επίσης, τα άτομα με πολύ λεπτή τρίχα θα δουν τα μαλλιά τους να λιπαίνονται πιο γρήγορα. Αυτό συμβαίνει διότι δεν έχουν αρκετή τρίχα για να απορροφήσει το λάδι.

Στις περιπτώσεις αυτές, δηλαδή στα άτομα με πολύ λιπαρά μαλλιά είναι πολύ χρήσιμο το καθημερινό λούσιμο, αν όχι και απαραίτητο. Όπως επίσης και αν χρησιμοποιείς πολύ συχνά προϊόντα styling, τα οποία συσσωρεύονται στο τριχωτό της κεφαλής και προκαλούν ερεθισμό. Εκτός όμως από ερεθισμό, είναι πιθανό να εμποδίσουν την ανάπτυξη των μαλλιών φράζοντας τους θύλακες της τρίχας.

Όπως φαντάζεσαι αν γυμνάζεσαι καθημερινά και αν ιδρώνεις πολύ, το αλάτι από τον ιδρώτα μπορεί να φράξει τους πόρους και τους θύλακες των τριχών. Αν δεν ξεπλύνεις τουλάχιστον τα μαλλιά σου μετά, μπορεί να προκληθεί φλεγμονή στους θύλακες της τρίχας (θυλακίτιδα) και σπυράκια στο τριχωτό της κεφαλής. Η κατάσταση επιβαρύνεται όταν τα μαλλιά σου είναι λιπαρά.

Ωστόσο μπορείς απλά να επιλέξεις ένα απλό ξέπλυμα, αντί για κανονικό λούσιμο, κάθε δεύτερη μέρα, ώστε να απομακρυνθούν τα έλαια από τα μαλλιά σου. αι αν νιώθεις ότι δεν μπορείς να παραλείψεις το σαμπουάν μπορείς να επιλέξεις ένα χωρίς θειικά άλατα, και να αποφύγεις το ζεστό νερό, και το υπερβολικό τρίψιμο γιατί ερεθίζουν το τριχωτό της κεφαλής.

Οι περιπτώσεις που πρέπει να σταματήσεις το καθημερινό λούσιμο είναι αν καταλαβαίνεις ότι το κρανίο σου ερεθίζεται ή τα μαλλιά σου γίνονται πολύ ξηρά, ή αν παρατηρείς τριχόπτωση.

Σε ποιες περιπτώσεις να αποφεύγεις το καθημερινό λούσιμο

Αν από την άλλη έχεις σγουρά μαλλιά, επειδή είναι αρκετά εύθραυστα, το καθημερινό λούσιμο δεν συνιστάται.

Επίσης, αν έχεις βαμμένα μαλλιά, οι βαφές κάνουν τον άξονα της τρίχας πιο επιρρεπή σε βλάβες, οπότε το λούσιμο πρέπει να γίνεται δύο έως τρεις φορές την εβδομάδα.

Ένας παράδοξος παράγοντας που μπορεί να επηρεάσει τη συχνότητα που λούζεις τα μαλλιά σου, είναι η ηλικία σου. Η παραγωγή σμήγματος είναι συνήθως πιο αργή κατά την παιδική ηλικία, μπαίνει σε υπερδιέγερση κατά την εφηβεία, εξισορροπείται κατά την ενηλικίωση και επιβραδύνεται σταδιακά μετά την ηλικία των 70 ετών. Έτσι, όσο μεγαλώνουμε, το τριχωτό της κεφαλής μας μπορεί να είναι πιο ξηρό και να μην απαιτεί καθημερινό λούσιμο.