Υπάρχουν μερικοί άνθρωποι που δεν μπορούν να κλάψουν με τίποτα. Όσο κι αν στεναχωριούνται και λυπούνται, τα δάκρυα δεν βγαίνουν από τα μάτια τους. Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν και οι άνθρωποι που κλαίνε συνέχεια και με το παραμικρό. Είτε γιατί είδαν κάτι που τους συγκίνησε ή τους στενοχώρησε, είτε γιατί νευρίασαν είτε γιατί κάτι τους πίεσε. Αν ανήκεις σε αυτή την κατηγορία ανθρώπων, ίσως αναρωτιέσαι αν είναι λογικό να κλαις συνέχεια.
Ας ξεκινήσουμε ξεκαθαρίζοντας ότι δεν είναι κακό να κλαις συνέχεια. Μάλιστα, μερικές φορές το κλάμα μπορεί να έχει οφέλη για την ψυχική σου υγεία καθώς σύμφωνα με μελέτες απελευθερώνει ενδορφίνες που σε κάνουν να αισθάνεσαι καλύτερα. Επίσης, μπορεί να σε ανακουφίσει από το άγχος. Αν, όμως, νιώθεις πως κλαις πιο συχνά απ’ όσο συνήθως, ίσως σου φανεί χρήσιμο να κατανοήσεις αν κρύβεται κάποια συγκεκριμένη αιτία πίσω από αυτό.
Τι προκαλεί το κλάμα
Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί λόγοι για τους οποίους κλαις, εκτός από την άμεση συναισθηματική αντίδραση σε κάποιο γεγονός. Το συχνό κλάμα συνδέεται συχνά με την κατάθλιψη και το άγχος. Οι άνθρωποι συχνά βιώνουν τις δύο αυτές καταστάσεις ταυτόχρονα. Ορισμένες νευρολογικές παθήσεις μπορούν, επίσης, να σε κάνουν να κλαις ή να γελάς ανεξέλεγκτα.
Κατάθλιψη
Η κατάθλιψη είναι μια διαταραχή της διάθεσης κατά την οποία βιώνεις επίμονα συναισθήματα θλίψης που διαρκούν περισσότερο από μερικές εβδομάδες. Μπορεί να αισθάνεσαι πως οι δραστηριότητες που κάποτε θεωρούσες ευχάριστες δεν σε ενδιαφέρουν πλέον. Τα συμπτώματα της κατάθλιψης μπορεί να περιλαμβάνουν θλίψη, αίσθημα απελπισίας, χαμηλή ενέργεια καθώς και δυσκολία συγκέντρωσης.
Το κλάμα σου μπορεί να σχετίζεται με κατάθλιψη εάν κλαις για μικρά πράγματα ή δυσκολεύεσαι να προσδιορίσεις τον λόγο για τον οποίο κλαις. Ακόμα, αν κλαις πολύ περισσότερο από το κανονικό και δυσκολεύεσαι να σταματήσεις τα δάκρυα. Το υπερβολικό κλάμα είναι πιο πιθανό να συμβεί αν η κατάθλιψη σου είναι πιο ήπια. Παράλογο; Καθόλου καθώς τα άτομα με σοβαρή κατάθλιψη συχνά δυσκολεύονται να κλάψουν ή να εκφράσουν άλλα συναισθήματα.
Άγχος
Όλοι έχουμε στιγμές που είμαστε νευρικοί και αγχωμένοι. Με την αγχώδη διαταραχή, όμως, βιώνεις την ανησυχία και τη νευρικότητα πιο συχνά, ίσως και σε καθημερινή βάση. Τα συμπτώματα συχνά περιλαμβάνουν νευρικότητα ή ευερεθιστότητα, υπερβολική ανησυχία, μυϊκή ένταση, κόπωση, δυσκολία εστίασης ή συγκέντρωσης καθώς και δυσκολία στον ύπνο.
Όταν βιώνεις άγχος η φυσική αντίδραση του σώματος για να ανακουφιστεί από αυτό μπορεί να είναι το κλάμα. Κατά καιρούς, μπορεί να αισθάνεσαι άγχος για ένα πράγμα, είτε το αντιλαμβάνεσαι είτε όχι. Ως αποτέλεσμα, μπορεί αργότερα να κλάψεις για κάτι άσχετο φαινομενικά από τον στρεσογόνο παράγοντα.
Έλλειψη ύπνου
Ο ύπνος έχει σκοπό την αποκατάσταση του μυαλού και του σώματός μας. Η έλλειψη ύπνου μπορεί να προκαλέσει ευερεθιστότητα, δυσκολία συγκέντρωσης, κακή κρίση και αυξημένα συναισθήματα. Η παρατεταμένη έλλειψη ύπνου μπορεί να προκαλέσει υπερβολικές συναισθηματικές αντιδράσεις και να οδηγήσει σε ανεξέλεγκτο κλάμα.
Περίοδος
Οι ορμονικές αλλαγές που συμβαίνουν κατά την περίοδο μας μπορεί να προκαλέσουν συναισθηματικά και σωματικά συμπτώματα. Οι γιατροί αναφέρονται σε αυτά τα συμπτώματα συλλογικά ως προεμμηνορροϊκό σύνδρομο. Μια μελέτη αναφέρει ότι έως και το 75% των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας βιώνουν το σύνδρομο αυτό. Οι κρίσεις κλάματος είναι ένα σύμπτωμα του συνδρόμου. Ορισμένα συναφή συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν λίγο πριν ή κατά τη διάρκεια της περιόδου περιλαμβάνουν αισθήματα θλίψης, ένταση ή άγχος, ευερεθιστότητα ή εχθρική συμπεριφορά και, φυσικά, αλλαγές στη διάθεση.
Πότε πρέπει να σε ανησυχήσει;
Δεν υπάρχει κατευθυντήρια γραμμή για το πόσο συχνά είναι φυσιολογικό να κλαις. Μια μελέτη έχει διαπιστώσει ότι οι γυναίκες κλαίνε κατά μέσο όρο 5,3 φορές το μήνα και οι άνδρες κατά μέσο όρο 1,3 φορές το μήνα, ενώ μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι η μέση διάρκεια ενός κλάματος είναι περίπου οκτώ λεπτά.
Μπορεί να θέλεις να μιλήσεις με έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας αν αισθάνεσαι ότι το κλάμα σου έχει γίνει υπερβολικό ή ανεξέλεγκτο. Μπορείς, επίσης, να εξετάσεις το ενδεχόμενο να μιλήσεις σε επαγγελματίες εάν το κλάμα σου συνδυάζεται με άλλες συμπεριφορές, όπως σκέψεις αυτοτραυματισμού.
Το ανεξέλεγκτο ή συχνό κλάμα μπορεί να επηρεάσει την καθημερινή ζωή, δυσκολεύοντας τη φυσιολογική σου λειτουργία. Η συζήτηση με έναν ειδικό ψυχικής υγείας μπορεί να σε βοηθήσει να ανακαλύψεις τη βασική αιτία και να βρείτε παρέα μια λύση.