Έχετε δει ποτέ ένα παιδί να του δίνουν ένα μικρό παιχνιδάκι και να χαίρεται σαν να του χάρισαν τον κόσμο; και σε μια άλλη περίπτωση ένα άλλο παιδί να του δίνουν ένα σωρό παιχνίδια και να γκρινιάζει;

Ακριβώς έτσι είμαστε και οι ενήλικες, καθημερινά άγχος για το τι θα έρθει αύριο για το τι καλύτερο θα μπορέσουμε να κάνουμε να αποκτήσουμε περισσότερα αλλά και να διασφαλίσουμε όσα ήδη έχουμε. Αποκτάμε πράγματα, πετυχαίνουμε στόχους και θέλουμε ακόμα περισσότερα. Ποιο είναι τελικά το μέτρο της ευτυχίας; Και πώς θα έρθουμε έστω και ένα βήμα πιο κοντά στην ουσιαστική ευτυχία;

Ευγνωμοσύνη

Ο άνθρωπος που έχει υγεία, φαγητό, εργασία και σπίτι μπορεί να θεωρηθεί πλούσιος, γιατί καλύπτει τις ανάγκες του και μπορεί να ελπίζει για ακόμα καλύτερα πράγματα που θα έρθουν στην ώρα τους και όχι στην ώρα που τα επιθυμεί. Αυτή η σκέψη και μόνο είναι μια σκέψη ευγνωμοσύνης για όσα ήδη έχουμε, ας μην ξεχνάμε την ώρα που εμείς αγχωνόμαστε πολύ για την εξέλιξη και τους στόχους μας κάποιοι βρίσκονται σε ένα νοσοκομείο και σκέφτονται πως η υγεία είναι το σημαντικότερο αγαθό. Καλό είναι να σκεφτόμαστε κάποια στιγμή μέσα στη μέρα πόσα έχουμε στη ζωή μας και όχι πόσα μας λείπουν.

Ταπεινότητα

Όλοι οι άνθρωποι αξίζουν τη χαρά την καλοσύνη και όλα τα αγαθά, ο ταπεινός άνθρωπος δέχεται τα καθημερινά δώρα της ζωής με χαρά και αντιλαμβάνεται πόσο σπουδαία είναι και σημαντικά, ακόμα και τον αέρα που αναπνέει. Δεν πιστεύει πως κάτι πρέπει να κάνει για να ξεχωρίσει γιατί ήδη έχει γεννηθεί ξεχωριστός. Δεν περιμένει μεγάλα πράγματα για να χαρεί βρίσκει τη χαρά και στον απλό περίπατο.

Αποχή από τη γκρίνια

Γιατί σε μένα; γιατί όχι σε σένα…; όλοι οι άνθρωποι σε διαφορετικές στιγμές στη ζωή μας περνάμε δύσκολα σε διαφορετικούς τομείς. Τα προβλήματα είναι προκλήσεις και οι αντίδραση μας μπροστά σε αυτά φανερώνει τη δύναμη ή την αδυναμία μας. Τι έχουμε να μάθουμε από μια πρόκληση είναι μια πιο αναπαυτική τοποθέτηση. Η γκρίνια φέρνει γκρίνια και δεν δίνει λύσεις.

Oυσιαστική ευτυχία

Το φανταζόμαστε ότι μας κάνει ευτυχισμένους από τι μας κάνει ουσιαστικά ευτυχισμένους ίσως έχει διαφορά. Συχνά πιστεύουμε θα κάνω αυτό και θα νιώσω καλά. Αφού το πετύχουμε δεν είμαστε πάλι καλά. Καλό είναι να αναζητήσουμε μόνοι ή με τη βοήθεια ειδικού τι μας ηρεμεί ουσιαστικά και τι μας προσφέρει χαρά στη ζωή.

Όταν βρούμε την ευτυχία στα απλά θα έχουμε ανοίξει και την πόρτα στο να έρθουν μεγαλύτερα πράγματα που θα εκτιμήσουμε και θα απολαύσουμε ουσιαστικά.