Όπως οι περισσότερες χημικές συνθέσεις, έτσι και τα καλλυντικά αντιδρούν ανάλογα με το περιβάλλον στο οποίο βρίσκονται. Η έκθεσή τους στον αέρα, στα βακτήρια, στη ζέστη ή στην υγρασία μπορεί να τα αλλοιώσει και να τα κάνει να χάσουν τη δράση και την αποτελεσματικότητά τους. Το άρωμά σου μπορεί να μη μυρίζει πια το ίδιο και το χρώμα του να έχει σκουρύνει, οι κρέμες να έχουν αλλάξει απόχρωση ή και μυρωδιά και το βερνίκι νυχιών να έχει διαχωριστεί σε χρώμα και λάδι. Πριν πάρεις την απόφαση να τα πετάξεις όλα, δες τον παρακάτω οδηγό, ώστε να κατανοήσεις τις αλλαγές στη σύσταση, στο άρωμα και στο χρώμα τους. 

Υγρασία

Σταγονίδια υγρασίας έχουν κάνει την εμφάνισή τους πάνω στην κρέμα ματιών, στο κρεμώδες ρουζ, στο κραγιόν ή στο κονσίλερ σας; Αιτία είναι η ζέστη. Η αύξηση της θερμοκρασίας κάνει τα έλαια των προϊόντων να μετακινηθούν προς την επιφάνεια.

Το κρατάς ή το πετάς; Αν το κραγιόν, το κονσίλερ ή το ρουζ φαίνεται και απλώνεται καλά πάνω στο δέρμα, μπορείς να το κρατήσετε. Προϋπόθεση είναι αυτό το φαινόμενο να εμφανίζεται πρώτη φορά. Αν όμως το έχεις αγοράσει εδώ και πολλά χρόνια και έχει εκτεθεί σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες ανά περιόδους, είναι πιθανό να περιέχει βακτήρια, οπότε έχει έρθει η στιγμή να το πετάξεις

Διαχωρισμός

Λάδι ή οποιοδήποτε άλλο υγρό στοιχείο είναι ορατό στο βερνίκι, στο φον ντε τεν, στο scrub, στην κρέμα ή στο αντηλιακό σας;

Αιτία είναι ο χρόνος. Στο βερνίκι τα βαριά μόρια χρώματος με τον καιρό βυθίζονται στον πάτο του διαλύματος. Αυτός είναι και ο λόγος που τοποθετούν μικρές μπίλιες στο εσωτερικό τους, για να μπορείς κουνώντας το να το ενοποιείς. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με το scrub. Στα φον ντε τεν, στις λοσιόν και στα αντηλιακά ο διαχωρισμός είναι σημάδι οξείδωσης 

Το κρατάς ή το πετάς; Τα scrubs και τα βερνίκια δεν χρειάζεται να τα πετάξεις. Απλώς ανακίνησε ή ανακατέψε τα ώστε να ενοποιηθούν. Απομάκρυνε τα φον ντε τεν, τις κρέμες και τα αντηλιακά, αφού έχουν πλέον χάσει την αποτελεσματικότητά τους και μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμούς.

Αλλαγή στη μυρωδιά

Τα αρώματα, τα τζελ, οι λοσιόν ή οι κρέμες μυρίζουν διαφορετικά ή περίεργα;

Αιτία είναι τα συντηρητικά στο προϊόν που έχουν χάσει την ισχύ τους και αποτελούν πλέον πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη βακτηρίων, ενώ μπορεί να αναπτυχθεί ακόμα και μούχλα. Τα αρώματα έχουν υψηλή συγκέντρωση σε οινόπνευμα, οπότε δεν υπάρχει κίνδυνος να αναπτυχθούν βακτήρια που θα ερεθίσουν το δέρμα σας –απλώς η μυρωδιά δεν θα είναι η ίδια με πριν.

Το κρατάς ή το πετάς; Πέταξέ τα. Τα μικρόβια που περιέχουν μπορεί να οδηγήσουν σε μολύνσεις. Όσο για το άρωμα, δεν υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης, αλλά γιατί να κρατήσεις κάτι που δεν θα μυρίζει πια το ίδιο ωραία;

Ημερομηνία λήξης καλλυντικών & αλλαγή στο χρώμα

Τα αρώματα, τα serum, οι κρέμες και τα τζελ έχουν αποκτήσει διαφορετική απόχρωση χρώματος;

Οι αιτίες μπορεί να είναι πολλές. Μία κρέμα μπορεί να κιτρινίσει επειδή το άρωμα που περιέχει είναι πολύ ευαίσθητο στο φως, ενώ όταν ένα πρόσθετο χρώμα ξεθωριάζει δεν σημαίνει απαραίτητα ότι το προϊόν έχει χαλάσει. Όταν όμως πρόκειται για προϊόντα με ενεργά συστατικά (συνήθως αυτά της αντιγήρανσης), ο αποχρωματισμός σημαίνει ότι τα συστατικά δεν λειτουργούν πια. 

Το κρατάς ή το πετάς; Αν παρατηρήσεις κάποια αλλαγή στο χρώμα, πέτα τα προϊόντα, ειδικά αυτά που περιέχουν ενεργά συστατικά, καθώς και τα αρώματα.  

Ημερομηνία λήξης καλλυντικών: Πόσο όμως ζουν τα καλλυντικά μας;

  • Κρέμες και θεραπείες κατά της γήρανσης και της ακμής: Τρεις μήνες με έναν χρόνο.
  • Λοσιόν σώματος: Δύο με τρία χρόνια, ειδικά αν έχουν συσκευασία με αντλία.
  • Σαμπουάν, κοντίσιονερ και αφρόλουτρο: Περίπου τρία χρόνια.
  • Αντηλιακό: Έως την ημερομηνία λήξης.
  • Μάσκαρα και υγρό eyeliner: Τρεις με τέσσερις μήνες.
  • Κραγιόν και γκλος: Δύο με τρία χρόνια.
  • Φον ντε τεν: Περίπου δύο χρόνια.
  • Άρωμα: Περίπου τρία χρόνια αν έχει βαποριζατέρ.
  • Βερνίκι νυχιών: Ένα χρόνο.