Οι συνεντεύξεις για μια δουλειά μπορούν να είναι πολύ αγχωτικές! Όσο κι αν έχεις προετοιμαστεί, να έχεις κάνει μια «επανάληψη» σε όλα όσα γνωρίζεις γύρω από το αντικείμενο της δουλειάς, όσο κι αν έχεις μελετήσει την εταιρεία, τα projects, την αισθητική της κ.ο.κ., μια συνέντευξη δεν παύει να σε γεμίζει στρες και, ίσως, ανασφάλεια. Αν και δεν μπορείς να είσαι ποτέ πλήρως προετοιμασμένη για τις ερωτήσεις που θα σου κάνουν, στη συνέχεια θα βρεις μερικές δύσκολες ερωτήσεις που ίσως δεχθείς, αλλά και πώς μπορείς να τις προσεγγίσεις.
«Τι μισθός πιστεύεις αρμόζει στη θέση;»
Η λανθασμένη απάντηση μπορεί να σου στοιχίσει τη θέση εργασίας. Λες πολύ χαμηλό μισθό; Υποτιμούν τις δεξιότητες σου. Λες πολύ υψηλό; Τότε δεν είναι στο εύρος του budget που διαθέτουν. Σε αυτή την ερώτηση είναι προτιμότερο να απαντήσεις με ερώτηση, όπως «ποιο είναι το μισθολογικό εύρος για αυτόν τον ρόλο;». Αν σε πιέζουν για ένα νούμερο, τότε μπορείς να δώσεις εύρος ετήσιων αποδοχών, με το οποίο θα είσαι ικανοποιημένη.
«Ποια είναι η μεγαλύτερη σου αδυναμία;»
Πρόκειται για μια από τις πιο δύσκολες (και κλισέ) ερωτήσεις και είναι σημαντικό να απαντήσεις κάτι που δεν θα επηρεάσει την απόφαση του εργοδότη, για το αν θα πάρεις τη δουλειά. Μια καλή προσέγγιση είναι να επιλέξεις μια δεξιότητα στην οποία δεν ήσουν καλή στο παρελθόν, επειδή δεν την είχες εξασκήσει. Στη συνέχεια, εξήγησε ότι η αδυναμία σου οφειλόταν στο ότι δεν είχες γνώση ή εμπειρία στο αντικείμενο. Συνέχισε λέγοντας ότι κάλυψες αυτή την αδυναμία σου παρακολουθώντας κάποιο σεμινάριο ή μαθήματα. Φυσικά, πρέπει όντως να προσπαθείς να εξελίσσεσαι και να μαθαίνεις νέες δεξιότητες.
«Πες μας για κάποιο λάθος που έχεις κάνει στη δουλειά»
Σε αυτή την περίπτωση χρειάζεται να δείξεις ότι αυτό το λάθος ήταν μια εμπειρία μάθησης. Ο εργοδότης θέλει μια σύντομη ανάλυση του λάθους, αλλά και τι έκανες για να μην το επαναλάβεις. Έτσι δείχνεις ότι μαθαίνεις από ένα λάθος και αναλαμβάνεις δράση για να διασφαλίσεις ότι δεν θα συμβεί ξανά. Αλλά, επίσης, δείχνεις πως ακόμα κι αν συμβεί κάποιο λάθος (λογικό, άνθρωποι είμαστε) μπορείς να το διορθώσεις.
«Πες μας λίγα πράγματα για εσένα»
Μην χάσεις αυτή την ευκαιρία να τραβήξεις την προσοχή του συνομιλητή σου. Ξέχνα το βιογραφικό σου! Εδώ απαιτείται άριστο μάρκετινγκ με αντικείμενο πώλησης εσένα. Η απάντησή σου θα πρέπει να συνοψίζει τα πέντε κορυφαία σημεία «πώλησης» σου, όπως η πολυετής εμπειρία, οι σχετικές δεξιότητες, τα επιτεύγματα και η εκπαίδευση. Επικεντρώσου στην επίδειξη των δυνατών σου σημείων και δείξε πως μπορείς να καλύψεις τις ανάγκες της θέσης.
«Πες μας για το μεγαλύτερο κατόρθωμα σου»
Αυτή η ερώτηση μπορεί να σε «παγώσει» και να αδυνατήσεις να δώσεις μια απάντηση. Άλλοι επιλέγουν κάτι που συνέβη πριν από δέκα χρόνια. Εσύ επίλεξε να μιλήσεις για κάτι που συνέβη τα τελευταία χρόνια, σχετικό με τη δουλειά σου. Σκέψου τι προσπαθείς να τονίσεις και τι είναι σχετικό με τη θέση εργασίας που προσπαθείς να κερδίσεις. Απόφυγε να αναφέρεις προσωπικά επιτεύγματα, όπως την ολοκλήρωση του μαραθωνίου. Είναι προτιμότερο να παρουσιάσεις ένα εργασιακό επίτευγμα με συγκεκριμένες λεπτομέρειες, ώστε ο εργοδότης να εντυπωσιαστεί και να βεβαιωθεί ότι είναι αντίστοιχο με τη δουλειά που θα κάνεις γι’ αυτόν.
«Τι γνωρίζεις για την εταιρεία και τη δουλειά μας;»
Μάθε όσο το δυνατόν περισσότερα πριν από τη συνέντευξη σου. Κάνε την έρευνα σου, επισκέψου την ιστοσελίδα της εταιρείας. Ψάξε για πρόσφατα νέα στο διαδίκτυο, αναζήτησε νέα προϊόντα και τις τελευταίες τους κινήσεις, όπως αν είχαν κάνει πρόσφατα απολύσεις κ.λπ. Μην ξεχάσεις να διαβάσεις προσεκτικά την περιγραφή της θέσης εργασίας, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στα βασικά καθήκοντα, τα οποία είναι πιθανότατα και τα πιο σημαντικά. Όταν μιλήσεις με τον υπεύθυνο προσλήψεων ή τον εργοδότη, κάνε κι εσύ ερωτήσεις για να καταλάβεις καλύτερα τις αρμοδιότητες της θέσης.