Υπάρχει μια σύντομη (πολύ σύντομη) περίοδος κάθε άνοιξη, όταν ο καιρός είναι ευχάριστα ανεκτός και ο ήλιος προκαλεί μόνο συναισθήματα αισιοδοξίας και καλή διάθεση. Και ξαφνικά, καλοκαίρι. Ζεσταίνεσαι αφόρητα, κολλάς, ζαλίζεσαι, κάνεις συχνά ντους κ.ο.κ. Και το σπίτι είναι το «καταφύγιο» σου, εκεί που ανυπομονείς να βρεθείς για να ανακουφιστείς από τον καύσωνα. Και τι κάνεις αν θέλεις να εξοικονομήσεις χρήματα και δεν θέλεις να έχεις συνέχεια ανοιχτό AC; Ναι, συγκεντρώσαμε για εσένα κάποιες συμβουλές για να εξασφαλίσεις ένα δροσερό σπίτι χωρίς κλιματιστικό.

Για ένα δροσερό σπίτι χωρίς κλιματιστικό κάλυψε τα παράθυρα

Αν ο ήλιος πέφτει στο σαλόνι σου όλη μέρα, δεν βοηθάει. Στη ζέστη της ημέρας, κράτησε τα στόρια και τις κουρτίνες κλειστά για να αποφύγεις την υπερβολική ζέστη. Για να διατηρήσεις τον χώρο πιο δροσερό, επίλεξε αποχρώσεις που μπορούν να εμποδίσουν εντελώς το φως του ήλιου.

Άνοιξε τους ανεμιστήρες εξάτμισης

Επαγγελματική συμβουλή: Οι ανεμιστήρες εξάτμισης στην κουζίνα και το μπάνιο σας δεν προορίζονται μόνο για την απομάκρυνση των μυρωδιών ή του υπερβολικού ατμού μετά το ντους. Μπορούν επίσης να τραβήξουν τον ζεστό αέρα και την υγρασία από το σπίτι, κάνοντας το δωμάτιο πιο δροσερό συνολικά. Ωστόσο, αυτό λειτουργεί καλύτερα εάν η θερμοκρασία στο εσωτερικό είναι υψηλότερη από ό,τι είναι έξω, οπότε κράτησε αυτό το κόλπο για όταν είσαι πραγματικά απελπισμένη.

Χρησιμοποίησε τους ανεμιστήρες στρατηγικά

Σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση, οι ανεμιστήρες δεν βοηθούν πραγματικά να δροσιστεί ένα δωμάτιο. Αντίθετα, ο κύριος σκοπός τους είναι να δροσίζουν τους ανθρώπους στο δωμάτιο δημιουργώντας ένα αεράκι. Επομένως, εάν πρόκειται να ανοίξεις έναν ανεμιστήρα, βεβαιώσου ότι μπορείς να τον νιώσεις και μην μπεις στον κόπο να τον αφήσεις ανοιχτό εάν δεν είσαι στο δωμάτιο. Για τους ανεμιστήρες οροφής, η κατεύθυνση των πτερυγίων έχει επίσης σημασία. Εάν έχεις πρόσβαση, ρύθμισε τον ανεμιστήρα οροφής, ώστε να περιστρέφεται αριστερόστροφα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, ώστε να τραβάει τον ζεστό αέρα προς τα πάνω και να σπρώχνει τον ψυχρό αέρα προς τα κάτω. Μπορείς, επίσης, να προσθέσεις επιπλέον ισχύ ψύξης σε έναν ανεμιστήρα δαπέδου με ένα μπολ με παγάκια. Απλώς τοποθέτησε το μπολ ακριβώς μπροστά από τον ανεμιστήρα, ώστε να ωθεί τον δροσερό αέρα μέσα στο δωμάτιο.

Για να έχεις δροσερό σπίτι χωρίς κλιματιστικό απόφυγε να χρησιμοποιήσεις τον φούρνο

Ανοίγοντας τον φούρνο το μόνο που θα συμβεί (εκτός από το ψήσιμο του φαγητού) είναι να γίνει το σπίτι πιο ζεστό. Αυτό ισχύει και για οποιεσδήποτε άλλες συσκευές που παράγουν θερμότητα, συμπεριλαμβανομένης της τοστιέρας, του στεγνωτηρίου, ακόμη και του πλυντηρίου πιάτων. Εάν πρέπει να πλύνεις πολλά ρούχα ή πιάτα, τουλάχιστον περίμενε μέχρι να περάσει το πιο ζεστό μέρος της ημέρας.

Άνοιξε τα παράθυρα το βράδυ

Εάν η θερμοκρασία μειωθεί το βράδυ, άδραξε την ευκαιρία να ανοίξεις τα παράθυρα. Το πιο δροσερό νυχτερινό αεράκι θα βοηθήσει στη μείωση της θερμοκρασίας των εσωτερικών χώρων. Απλώς θυμήσου να τα κλείσεις ξανά το πρωί πριν κάνει πολλή ζέστη.

Άλλαξε τα σεντόνια

Το να προσπαθείς να κοιμηθείς σε ζεστό δωμάτιο είναι άσχημη εμπειρία. Διευκόλυνε την κατάσταση, αλλάζοντας τα σεντόνια, το κάλυμμα στρώματος και τα μαξιλάρια με πιο δροσερές επιλογές κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Αναζήτησε υφάσματα όπως το βαμβάκι περκάλι, το λινό ή το μπαμπού για να είναι και διαπνέοντα.

Δρόσισε το σώμα σου

Αν δεν μπορείς να δροσίσεις ολόκληρο το σπίτι σου, εστίασε σε αυτό που είναι πιο σημαντικό: το σώμα σου. Η μείωση της θερμοκρασίας του σώματός σου θα προσφέρει κάποια άμεση ανακούφιση ακόμα και μέσα σε ένα ζεστό δωμάτιο. Επίλεξε ρούχα που αναπνέουν, μείνε ενυδατωμένη και εφάρμοσε μια κρύα κομπρέσα στα σημεία παλμών – στον λαιμό και τους καρπούς σου. Και αν όλα τα άλλα αποτύχουν, ένα κρύο ντους σίγουρα θα σε βοηθήσει.