Έχετε ποτέ σκεφτεί πόσες φορές μέσα στην ημέρα οι αποφάσεις που καλείστε να πάρετε είναι αποτέλεσμα της λογικής και πόσες του συναισθήματός σας; Μετανιώνετε που άλλοτε αφήνετε το συναίσθημα να σας παρασύρει και που άλλοτε η λογική βάζει εμπόδια στον παρορμητισμό σας; Σίγουρα δεν σας περιγράφουμε κάτι νέο. Πόσο επαναστατικό όμως θα ήταν να υπήρχε ένας τρόπος να επέλθει αυτή η χρυσή ισορροπία μεταξύ όσων αισθανόμαστε και όσων σκεφτόμαστε μέσα από κάτι; Πόσο ανατρεπτικό θα ήταν να σας πούμε πως αυτό το κάτι θα μπορούσε να είναι η καρδιά μας;
Στο Ινστιτούτο HeartMath, ερευνητές κατόρθωσαν να αξιοποιήσουν το νευρικό σύστημα που έχει η καρδιά και το κεντρικό νευρικό μας σύστημα ώστε να φέρουν σε ισορροπία τον κόσμο των συναισθημάτων με τη λογική. Η μέθοδος HeartMath, που προέκυψε από την έρευνά τους, περιλαμβάνει ασκήσεις που μπορούν να σας βοηθήσουν να έρθετε σε επαφή με την έξοχη, διαισθητική παρουσία της καρδιάς σας, χαρίζοντάς σας πολύτιμα οφέλη. Συνομιλήσαμε με τον Δρ. Γιώργο Χαριτάκη, καρδιολόγο, ομοιοπαθητικό και πιστοποιημένο trainer του Ινστιτούτου HeartMath, εκεί όπου η καρδιά αναδεικνύεται ως κεντρικός μοχλός εσωτερικής ισορροπίας και γαλήνης.
Τι είναι, όμως, ακριβώς η μέθοδος HeartMath;
«Το Ινστιτούτο HeartMath κατάφερε να αλλάξει την αντίληψή μας για τη λειτουργία της καρδιάς και τελικά και την καθημερινότητα και τον τρόπο ζωής μας με πολύ απλό τρόπο», εξηγεί ο Δρ. Χαριτάκης. Δηλαδή; «Η καρδιά δίνει καθημερινά τον ρυθμό της ζωής μας. Είναι ο μαέστρος της μεγάλης ορχήστρας που ονομάζεται ανθρώπινο σώμα. Όπως προκύπτει από τεκμηριωμένα επιστημονικά ευρήματα, δεν είναι απλώς ένα ζωτικό όργανο του ανθρώπινου σώματος, αλλά διαθέτει ένα δικό της νευρικό σύστημα. Εδώ και 25 χρόνια, οι έρευνες του Ινστιτούτου HeartMath έδειξαν ότι η δημιουργία σταθερών θετικών συναισθημάτων διευκολύνει τη μετατόπιση ολόκληρου του σώματος σε μια συγκεκριμένη, επιστημονικά μετρήσιμη κατάσταση. Αυτή η κατάσταση ονομάζεται ψυχοφυσιολογική συνοχή, επειδή χαρακτηρίζεται από αυξημένη τάξη και αρμονία, τόσο στις ψυχολογικές (ψυχικές και συναισθηματικές) όσο και στις φυσιολογικές (σωματικές) διαδικασίες μας. Η ψυχοφυσιολογική συνοχή είναι η κατάσταση της βέλτιστης λειτουργίας μας».
Τι συμβαίνει όταν τα φυσιολογικά μας συστήματα λειτουργούν πιο αποτελεσματικά;
«Τότε έχουμε μεγαλύτερη συναισθηματική σταθερότητα, αυξημένη διανοητική σαφήνεια και βελτιωμένη γνωστική λειτουργία. Με απλά λόγια, το σώμα και ο εγκέφαλός μας δουλεύουν καλύτερα, αισθανόμαστε καλύτερα και δουλεύουμε καλύτερα», επισημαίνει ο Δρ. Χαριτάκης. Αυτό έρχεται να επιβεβαιώσει και η έρευνα του HeartMath, όπου «διαφορετικά πρότυπα καρδιακής δραστηριότητας (που συνοδεύουν διαφορετικές συναισθηματικές καταστάσεις) έχουν ξεχωριστές επιδράσεις στη γνωστική και συναισθηματική λειτουργία. Κατά τη διάρκεια του στρες και των αρνητικών συναισθημάτων, όταν το πρότυπο καρδιακού ρυθμού είναι ασταθές και διαταραγμένο, το αντίστοιχο πρότυπο των νευρωνικών σημάτων που μετακινούνται από την καρδιά στον εγκέφαλο αναστέλλει τις υψηλότερες γνωστικές λειτουργίες. Αυτό περιορίζει την ικανότητά μας να σκεφτόμαστε καθαρά, να θυμόμαστε, να μαθαίνουμε, να αιτιολογούμε και να λαμβάνουμε αποτελεσματικές αποφάσεις. Αντίθετα, όταν επικρατούν θετικές καταστάσεις και συναισθήματα, διευκολύνεται τη γνωστική λειτουργία και ενισχύονται τα θετικά συναισθήματα και η συναισθηματική σταθερότητα. Αυτό σημαίνει ότι η μάθηση για τη δημιουργία αυξημένης συνοχής του καρδιακού ρυθμού, διατηρώντας θετικά συναισθήματα, όχι μόνο ωφελεί ολόκληρο το σώμα, αλλά επηρεάζει επίσης βαθιά τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε, σκεφτόμαστε, αισθανόμαστε και εκτελούμε».
Η σημασία των θετικών συναισθημάτων
Κανένα συναίσθημα που βιώνουμε, όμως, δεν θεωρείται λάθος ή κακό, αφού όλα είναι μέρος της ζωής. «Ωστόσο, γίνεται φανερό ότι μερικά συναισθήματα μας ανανεώνουν και προσθέτουν ποιότητα στη ζωή μας, ενώ άλλα μας εξαντλούν και μας στερούν τη ζωντάνια και την απόλαυση. Ο θυμός, για παράδειγμα, έχει καταστροφικές επιδράσεις στον οργανισμό», λέει. Κι αν υπάρχει κάποιο συναίσθημα στο οποίο αξίζει να επιστρέφουμε συχνά, «φαίνεται ότι τα συναισθήματα εκτίμησης, ευγνωμοσύνης και αγάπης είναι πολύ αναζωογονητικά. Σύμφωνα με αποτελέσματα ερευνών, οι ασκήσεις με θετικά συναισθήματα αυξάνουν τη συνοχή του οργανισμού, με αποτέλεσμα την ισορροπία μεταξύ συναισθημάτων και λογικής».
Αλήθεια, γιατρέ, τι σημαίνει για εσάς αγάπη προς τον εαυτό; «Αποδέχομαι αυτό που είμαι και καλλιεργώ τα προσόντα μου χωρίς να παρασύρομαι από τις διάφορες προκλήσεις της κοινωνίας».
Καρδιακή αναπνοή
Η αναπνοή είναι μια σημαντική λειτουργία της ζωής και της ευημερίας μας. Αυτή η σημαντική λειτουργία συχνά υποτιμάται και αγνοείται. Χωρίς σωστή αναπνοή μπορεί να προκύψουν πολλά προβλήματα στη σχέση μεταξύ σώματος, νου και συναισθημάτων. Όταν υπάρχει μια αλλαγή στο μυαλό μας, η αναπνοή μας θα την καταγράψει και θα τροποποιηθεί σύμφωνα με αυτήν την αλλαγή.
Τεχνική: Εστιάστε την προσοχή σας στην περιοχή της καρδιάς. Φανταστείτε ότι η αναπνοή σας ρέει μέσα και έξω από την καρδιά σας ή την περιοχή του θώρακα, αναπνέοντας λίγο πιο αργά και βαθύτερα απ’ ό,τι συνήθως.
Συμβουλή: Εισπνεύστε 5 δευτερόλεπτα, εκπνεύστε 5 δευτερόλεπτα (ή με όποιον ρυθμό νιώθετε πιο άνετα).
Τι λένε οι μελέτες για το HeartMath
Μελέτες σε περισσότερα από 11.500 άτομα έδειξαν ότι μετά από 6-9 εβδομάδες χρήσης των ασκήσεων της μεθόδου HeartMath υπήρξε σημαντική βελτίωση στη νοητική, συναισθηματική και σωματική κατάστασή τους. Συγκεκριμένα, σημειώθηκε:
- 24% αύξηση στην ικανότητα συγκέντρωσης
- 30% αύξηση στην ποιότητα του ύπνου
- 38% αύξηση στο γενικό αίσθημα εσωτερικής ηρεμίας
- 56% μείωση στα συναισθήματα κατάθλιψης
- 48% μείωση του αισθήματος σωματικής κούρασης
- 38% μείωση στο αίσθημα ανησυχίας
Πηγή: Heartmath.com
Το άρθρο δημοσιεύτηκε πρώτη φορά στο Τρίτο Τεύχος του Love Yourself Magazine
Θέλετε να μάθετε και άλλα πράγματα για την αναπνοή;
Μία απλή άσκηση αναπνοής για χαλάρωση
Τετράγωνη αναπνοή: Η απλή τεχνική για καλύτερο ύπνο και μείωση άγχους