Αρκετούς αιώνες πριν η Πρωτομαγιά συσχετιστεί με την εργατική τάξη, αποτελούσε μία ξεχωριστή μέρα για την τίμηση και την εκ-τίμηση της άνοιξης. Η πρώτη μέρα του Μαΐου συμβολίζει την αναγέννηση της πλάσης και την «άνθιση» της καρδιάς.

Η φύση χρωματίζεται και φωτίζεται με κάθε λογής απόχρωση και ευωδιά, προσκαλώντας μας να συνδεθούμε μαζί της. Μία τέτοια μέρα, φυσικά, διατηρεί και κάποια έθιμα, αναλλοίωτα στο πέρασμα των χρόνων, όπως η δημιουργία του πρωτομαγιάτικου στεφανιού – μία mindful εμπειρία που μας φέρνει σε επαφή με τη θεραπευτική επίδραση της φύσης.

Με χαρά και ενσυνειδητότητα «αγκάλιασε» τη φύση, νιώσε την υφή των λουλουδιών στα χέρια σου και απόλαυσε το μοίρασμα της εμπειρίας με τους αγαπημένους σου μικρούς και μεγάλους.

Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία ο Μάιος πήρε το όνομά του από τη Μαία, τη θεά της γονιμότητας.

Αναγέννηση και θάνατος

Καλό και κακό

Καλοκαίρι και χειμώνας

Φως και σκοτάδι 

Όλα φανερώνονται στον Μάιο και όλα συνυπάρχουν στη ζωή.

Τι θα χρειαστείς για να δημιουργήσεις ένα υπέροχο πρωτομαγιάτικο στεφάνι:

  • Σπάγγο φυσικού χρώματος ή σύρμα ανθοδετικής
  • Μικρό κλαδευτήρι
  • Ψαλίδι
  • Προστατευτικά γάντια (προαιρετικά)
  • Λουλούδια
  • Τσέρκι
Πρωτομαγιάτικο στεφάνι: Εμπειρία σύνδεσης με τη φύση
Annie Spratt / Unsplash

Λουλούδια, πολλά λουλούδια

Η εμπειρία ξεκινά από την τοποθεσία. Ιδανικά απόλαυσε μερικές στιγμές στους αγρούς και στας εξοχάς. Κόψε λουλούδια κάθε λογής, κάθε χρώματος και μεγέθους, αλλά και πρασινάδες. Έχε στο νου σου πως θα χρειαστείς περισσότερα λουλούδια απ΄ό,τι φαντάζεσαι. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις και μυρωδικά που αποξηραίνονται και διατηρούνται για περισσότερο χρονικό διάστημα. Στο δικό μου στεφάνι, φέτος, θα χρησιμοποιήσω αμάραντο, ρίγανη και φασκόμηλο. Μπορείς, όμως, να χρησιμοποιήσεις κι άλλα αγριολούλουδα, βότανα, τριαντάφυλλα, πασχαλιές, μαργαρίτες ορτανσίες, ανεμώνες, βιολέτες κ.ά. Αν τα συγκεντρώσεις από την προηγούμενη μέρα μπορείς να τα τοποθετήσεις σε νερό και να τα αφήσεις στη βεράντα.

Τσέρκι

Αυτή θα είναι η βάση του στεφανιού σου, την οποία θα φτιάξεις πλέκοντας 3-4 κλαδιά κισσού ή κληματόβεργες ή άλλα ευλύγιστα κλαδιά. Ξεκινάς πλέκοντας το ένα μέσα μέσα στο άλλο σε κυκλικό σχήμα και στερεώνοντας τις άκρες τους ανάμεσα στα κλαδιά.

Πρωτομαγιάτικο στεφάνι: Εμπειρία σύνδεσης με τη φύση
Micheile Dot Com / Unsplash

Οδηγίες

Κόβεις τα κοτσάνια των λουλουδιών που θα χρησιμοποιήσεις σε μήκος 10 εκατοστών περίπου. Τα μικρότερα λουλούδια τα συνθέτεις σε μικρά μπουκετάκια που δένεις με τον σπάγκο. Θα χρειαστείς πολλά μπουκετάκια, πίστεψέ με. Αν έχεις μεγαλύτερα λουλούδια, μπορείς να τα τοποθετήσεις και μεμονωμένα πάνω στη βάση σου. Η πρότασή μου είναι να αναμείξεις τα λουλούδια που θα χρησιμοποιήσεις, αλλά φυσικά μπορείς να δημιουργήσεις με ελεύθερο πνεύμα και φαντασία που οργιάζει.

Στη συνέχεια, ξεκινάς δένοντας 4-5 ματσάκια μαζί πάνω στη βάση σου. Τα κοτσάνια θα βρίσκονται παράλληλα στη βάση σου και θα ακολουθούν την ίδια κατεύθυνση. Όσα πιο πολλά ματσάκια στερεώσεις, τόσο πιο πλούσιο και πιο όμορφο θα είναι το πρωτομαγιάτικο στεφάνι σου. Συνεχίζεις την ίδια διαδικασία μέχρι να γεμίσεις τη βάση σου και έπειτα παρατηρείς αν υπάρχουν πιο αραιά σημεία και συμπληρώνεις με μεγαλύτερα μονά λουλούδια.