Ότι ο καθαρισμός είναι το Α και το Ω για υγιή, φωτεινή επιδερμίδα είναι τόσο γνωστό, που σχεδόν αγγίζει τα όρια του κλισέ. Υπάρχει λόγος, όμως, να γίνεται διπλός καθαρισμός ή μήπως πρόκειται απλά για άλλη μια K-beauty συνήθεια που έγινε εμμονή; 

Ο διπλός καθαρισμός είναι από εκείνες τις τάσεις που πράγματι έχουν λόγο ύπαρξης και για αυτό εξακολουθούμε ακόμα να ασχολούμαστε μαζί του. Αν ζεις σε αστικό κέντρο, βάφεσαι καθημερινά και/ή φοράς αντηλιακό (δεν πιστεύω να υπάρχει κάποιο κορίτσι εκεί έξω που να ΜΗΝ φοράει αντηλιακό κάθε μέρα, σωστά;) ο διπλός καθαρισμός είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητος. Αν δεν απομακρύνεις τους ρύπους, τη σκόνη, τα βακτήρια, τα νεκρά κύτταρα, τις χρωστικές του μακιγιάζ από την επιφάνεια της επιδερμίδας σου στο τέλος της μέρας, σου έχουμε όχι και τόσο ευχάριστα νέα: αφενός υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να εμφανιστούν σπυράκια, αφετέρου τα συστατικά της αγαπημένης σου ενυδατικής/ αντιγηραντικής κρέμας ή serum όσο high-end και αν είναι, δεν θα μπορέσουν να φτάσουν στο κατάλληλο βάθος για να δράσουν στο 100% της δύναμής τους. 

Ίσως κάπου εδώ να αναρωτιέσαι: «μα ακριβώς αυτό δεν κάνει το προϊόν καθαρισμού που χρησιμοποιώ;» – η απάντηση που δίνουν οι experts είναι… βγαλμένη από τη ζωή: σκέψου πόσες φορές μετά τον «κλασικό» καθαρισμό, περνάς το πρόσωπό σου με τονωτική λοσιόν και βλέπεις υπολείμματα μακιγιάζ και ρύπων στο βαμβάκι; (δεν είναι αυτός ο ρόλος του toner, όπως όλες ξέρουμε!) Για αυτό το double cleansing ήρθε και θα μείνει: γιατί όταν το δοκιμάσεις, δεν θα ξανασκεφτείς να επιστρέψεις στον «κλασικό» καθαρισμό.  

διπλός καθαρισμός

Aleksandar Pasaric/ Pexels

Πώς λειτουργεί ο διπλός καθαρισμός; 

Η διαδικασία γίνεται σε δύο βήματα: πρώτο βήμα, καθαρισμός με τη χρήση μιας σύνθεσης βασισμένης σε έλαιο, η οποία έλκει το σμήγμα, το SPF, το μακιγιάζ, τους ρύπους από την επιφάνεια της επιδερμίδας. Δεύτερο βήμα, καθαρισμός με ένα προϊόν βασισμένο στο νερό (αφρός, gel ή κρέμα), το οποίο καθαρίζει υπολείμματα όπως ο ιδρώτας και η σκόνη, που απομακρύνονται με νερό. 

Η διαδικασία: Θα χρειαστείς ένα λάδι καθαρισμού, balm ή νερό micellar. Εφάρμοσέ το με απαλές κινήσεις μασάζ, για ένα λεπτό, σε στεγνή επιδερμίδα για να διαλυθούν οι χρωστικές, οι ρύποι, το σμήγμα, τα αντηλιακά φίλτρα και ξέβγαλε το πρόσωπό σου με χλιαρό νερό. Το επόμενο βήμα θα έρθει να καθαρίσει πιο βαθιά την επιδερμίδα, απομακρύνοντας τα υπολείμματα του πρώτο καθαριστικού και μαζί, να παρασύρει ό,τι άλλο έχει απομείνει στην επιφάνεια του προσώπου. Κάνε απαλό μασάζ για ένα λεπτό και ξέβγαλε με χλιαρό νερό. 

Όπως ισχύει για κάθε βήμα του skincare, χρειάζεται να επιλέξεις τα προϊόντα που θα χρησιμοποιήσεις ανάλογα με τον τύπο επιδερμίδας που έχεις. Αν έχεις ξηρή επιδερμίδα, χρειάζεσαι απαλά προϊόντα καθαρισμού που προσφέρουν την ίδια στιγμή, ενυδάτωση και θρέψη, με συστατικά όπως το shea butter, το μέλι, το σκουαλάνιο κλπ. Αν έχεις λιπαρή επιδερμίδα, μη φοβηθείς το πρώτο βήμα!  Απλά αναζήτησε έλαιο ή balm κατάλληλο για λιπαρά δέρματα και για το δεύτερο βήμα προτίμησε μια σύνθεση με συστατικά που εξισορροπούν το σμήγμα χωρίς να αφυδατώνουν το πρόσωπο και παράλληλα το εξυγιαίνουν, με συστατικά όπως το σαλικυλικό οξύ, η βιταμίνη Ε κ.α. Αν έχεις ευαίσθητη επιδερμίδα, μπορείς να ξεκινήσεις με ένα micellar νερό και για το δεύτερο βήμα να επιλέξεις πολύ ήπιες συνθέσεις, χωρίς άρωμα. 

Σε κάθε περίπτωση, αν αντιμετωπίζεις οποιαδήποτε μορφή δερματικής πάθησης, θα πρέπει πρώτα να συμβουλευτείς τον δερματολόγο σου.

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Διάβασε επίσης: 

Τα πάντα για την κορεάτικη ρουτίνα ομορφιάς