Η δυνατή ανάγνωση μπορεί να είναι μια εξαιρετική πρακτική ενσυνειδητότητας που μπορείς να την εξασκήσεις ανά πάσα ώρα και στιγμή, διαβάζοντας ένα άρθρο, ένα βιβλίο, ένα κείμενο κ.ο.κ. Ο λόγος που αποτελεί μια πρακτική mindfulness οφείλεται στο γεγονός ότι μπορεί να σε φέρει στο παρόν, ενώ παράλληλα δεν κρίνεις τον εαυτό σου!

Έχει ενδιαφέρον το γεγονός πως όταν διαβάζουμε, οι περιοχές που επεξεργάζονται τους ήχους στον εγκέφαλο μας, ενεργοποιούνται. Αυτό συμβαίνει διότι παλαιότερα η ανάγνωση ενός βιβλίου ήταν μια εμπειρία ήχου. Τα χρόνια δηλαδή όπου το διάβασμα αποτελούσε μια κοινωνική δραστηριότητα. Σήμερα, ωστόσο, το δυνατό διάβασμα θα μπορούσε να αποδειχθεί μια πολύ καλή μορφή ενσυνειδητότητας, καθώς μπορεί να σου επιτρέψει να συνδεθείς είτε με ένα άλλο άτομο, είτε ακόμη και με τον ίδιο σου τον εαυτό.

Πώς θα κάνεις το δυνατό διάβασμα πρακτική mindfulness

Ξεκίνα σιγά-σιγά

Όπως θα ξεκινούσες με τις υπόλοιπες μορφές ενσυνειδητότητας και διαλογισμού έτσι θα ξεκινήσεις και με τη δυνατή ανάγνωση Ξεκίνα αρχικά διαβάζοντας για ένα πιο σύντομο χρονικό διάστημα και μέρα με την μέρα φρόντισε να προσθέτεις μερικά λεπτά ή σελίδες στο διάβασμα σου. Τα μικρά βιβλία μυθοπλασίας ή ποίησης είναι ιδανικά για δυνατή ανάγνωση. Μπορείς να ξεκινήσεις, λοιπόν, με μια πρακτική ανάγνωσης δύο ατόμων. Ανάλογα και με το άτομο η δυνατή ανάγνωση θα μπορούσε να είναι ένα υπέροχο τελετουργικό βραδινής χαλάρωσης. Για παράδειγμα, μπορείς να διαβάζεις εναλλάξ με τ@ σύντροφό σου, μόλις ξαπλώσετε στο κρεβάτι, ώστε να περάσετε ποιοτικό χρόνο παρέα και να δημιουργήσετε εικόνες ο ένας για τον άλλον μέσω της φωνής σας.

Εξέπληξε τον εαυτό σου (και τον ακροατή σου)

Αν επιλέγεις καθημερινά να διαβάζεις δυνατά με τον ίδιο ακριβώς τρόπο είναι πολύ πιθανό να χαθεί το mindfulness και το να είσαι στο παρόν. Η έκπληξη σού επιτρέπει να παραμείνεις αφοσιωμένη στο «τώρα» και να βγεις από τη ρουτίνα και τη συνήθεια. Έτσι, αν είσαι αφοσιωμένη, μπορεί να το διαβάσεις με έναν διαφορετικό τρόπο σήμερα και με άλλον τρόπο αύριο. Για παράδειγμα, μια μέρα μπορείς παράλληλα με το δυνατό διάβασμα να δοκιμάσεις και έντονες θεατρικές κινήσεις με τα χέρια. Αυτό θα σου επιτρέψει να ζήσεις αυτά που διαβάζεις. Επίσης, αν επιλέξεις να κάνεις το δυνατό διάβασμα παρέα με τ@ σύντροφό σου ή κάποιο άλλο άτομο, θα ενισχύσεις τη διασκέδαση σας και θα φτιάξεις έναν ισχυρό δεσμό ανάμεσα σας.

Μην βιάζεσαι

Ο στόχος δεν είναι να φτάσεις στο τέλος της ιστορίας και του βιβλίου, αλλά να τη ζήσεις πλήρως. Προσπάθησε να νιώσεις τον τρόπο με τον οποίο η αναπνοή σου διαμορφώνει τις λέξεις, πώς κινείται το στήθος σου όταν μιλάς. Μην φοβηθείς να γελάσεις, να κλάψεις, να κάνεις ερωτήσεις δυνατά, όπως ακριβώς θα έκανε ένα παιδί όταν η μητέρα του του διάβαζε ένα βιβλίο. Επίσης, μην γίνεσαι επικριτική με τον τρόπο που ακούγεται η φωνή σου ή τον ψευδό τρόπο που προφέρεις το σίγμα. Άφησε την κριτική έξω από τη στιγμή.

Διάβασε δυνατά μόνη σου

Το γεγονός ότι μπορεί να γίνει κομμάτι της ρουτίνας σου με άλλα άτομα δεν σημαίνει ότι δεν μπορείς να το κάνεις και μόνη σου! Το να διαβάζεις δυνατά μπορεί να είναι ένας τρόπος για να περάσεις λίγο ποιοτικό χρόνο με τον εαυτό σου, να συνδεθείς με τη φωνή και το μυαλό του αγαπημένου σου συγγραφέα, αντί να κάνεις scrolling στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Διάλεξε ένα αγαπημένο βιβλίο, μια αγαπημένη ομιλία, έναν αγαπημένο μονόλογο, ένα μάθημα για το πανεπιστήμιο, ένα ποίημα, οτιδήποτε! Μιμήσου τη φωνή και το συναίσθημα που φαντάζεσαι ότι έχει ο συγγραφέας και αυτό θα σε βοηθήσει να συνδεθείς μαζί του!

Προσπάθησε να απομνημονεύσεις όσα διαβάζεις

Ξέρω ότι δεν σου αρέσει η… παπαγαλία, καθώς σου θυμίζει τις εποχές του σχολείου που πάσχιζες να τα μάθεις όλα απ’έξω, αλλά στην περίπτωση μας δεν είναι τόσο δραματική όσο νομίζεις. Απομνημονεύοντας ένα αγαπημένο σου κείμενο και ενσαρκώνοντας το φωναχτά, χωρίς ανάγνωση, προσφέρεις στον εαυτό σου έναν μοναδικό τρόπο σύνδεσης με την παρούσα στιγμή. Μόλις το απομνημονεύσεις, αυτές οι λέξεις θα είναι πάντα μαζί σου. Επίλεξε ένα κείμενο με πολλούς διαλόγους ή έναν δυνατό μονόλογο.