Στον κόσμο της εικονικής πραγματικότητας των social media οι έφηβοι αναζητούν την τέλεια εικόνα και συχνά αποπροσανατολίζονται ειδικά σε ό,τι αφορά τη διατροφή τους.
Ποια σημάδια υποδηλώνουν ότι ένας έφηβος μπορεί να πάσχει από κάποια Διατροφική Διαταραχή; Τι σχέση έχουν οι διατροφικές διαταραχές με την ψυχολογία και πως μπορούν να αντιμετωπιστούν; Ποιος είναι ο ρόλος της οικογένειας στη διαχείριση αλλά και στη θεραπεία μιας διατροφικής νόσου;
Συζητούμε με την Μαρία Τσιάκα ψυχολόγο και ιδρύτρια του Ελληνικού Κέντρου Διατροφικών Διαταραχών για τις διατροφικές διαταραχές που ξεκινούν την εποχή της εφηβείας.
Λίγα λόγια για τη Μαρία Τσιάκα
Η Δρ. Μαρία Τσιάκα, BA, PhD είναι ψυχολόγος, οικογενειακή-θεραπεύτρια και Ιδρύτρια και Διευθύντρια του Ελληνικού Κέντρου Διατροφικών Διαταραχών, που ιδρύθηκε το 2006 στην Αθήνα. Εργάζεται στον χώρο των διατροφικών διαταραχών από το 1997.
Ήταν η πρώτη ελληνιδα διδακτορική φοιτήτρια στην ερευνητική ομάδα της καθηγητριας Janet Treasure στο τμήμα Ψυχολογικής Ιατρικής, τμήμα διατροφικών διαταραχών, King’s College, Λονδίνο. Έχει αναπτύξει και εφαρμόσει το πρόγραμμα παρέμβαση το σπίτι για εφήβους και ενήλικες με σοβαρή και χρόνια νευρική ανορεξία σε όλη τη χώρα. Επίσης είναι η μοναδική στην χώρα που εφαρμόζει το γνωσιακό μοντέλο διαπροσωπικής διατήρησης της νόσου στις ελληνικές οικογένειες και διερεύνησε τη δυνατότητα εφαρμογής του στη νευρική βουλιμία και στην αδηφαγική διαταραχή σε συνεργασία με την καθηγήτρια Janet Treasure. Επιπλέον, συνεργάζεται με την Dr. Laura Hill δημιουργός του ΤBT-S θεραπευτικού πρωτοκόλλου για τις διατροφικές διαταραχές και ήταν η πρώτη Ευρωπαία ειδικός που εφάρμοσε και εφαρμόζει το τετραήμερο εντατικό πρόγραμμα Temperament Based Treatment by Supports στην Ελλάδα από 2017 στο Ελληνικό Κέντρο Διατροφικών Διαταραχών. Από το 2018 συνεισφέρει στην σταδιακή προώθησή και διάδοση του θεραπευτικού πρωτοκόλλου TBT-S στην ελληνική επικράτεια. Από το 2023 είναι πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια του ΤBT-S σε Ελλάδα και Κύπρο. Επίσης έχει εκπαιδευτεί στο Family Based Treatment και στο MANDRA (Maudsley Anorexia Treatment For Adults)
Έχει παρουσιάσει σε διεθνή συνέδρια για τις διατροφικές διαταραχές και έχει οργανώσει διάφορα συνέδρια για τις διατροφικές διαταραχές στην Ελλάδα. Έχει επίσης παρουσιάσει διαλέξεις σε εθνικό επίπεδο σχετικά με τις διατροφικές διαταραχές, πιο συγκεκριμένα σχετικά με τον κρίσιμο ρόλο της οικογένειας στη διαδικασία ανάρρωσης. Επιπλέον, έχει εκπαιδεύσει πολλούς επαγγελματίες υγείας στον τομέα. Οι ερευνητικοί της τομείς επικεντρώνονται στις εμπειρίες των φροντιστών και των ασθενών με διατροφική διαταραχή.
Είναι ενεργή υποστηρίκτρια και ακτιβίστρια σε θέματα των διατροφικών διαταραχών στην Ελλάδα , μέλος του European Family Therapy Association (EFTA) καθώς και μέλος της Ακαδημίας Διατροφικών Διαταραχών (AED). Εργάζεται για την ενδυνάμωση των ελληνικών οικογενειών μέσω της ευαισθητοποίησης σχετικά με τις διατροφικές διαταραχές και βρίσκεται στη συμβουλευτική επιτροπή του F.E.A.S.T
Το Ελληνικό Κέντρο Διατροφικών Διαταραχών έχει δημιουργήσει μια στοχευμένη εντατική κλινική εκπαίδευση ειδικών, 350 ωρών με πρακτική άσκηση. Περιλαμβάνει θεωρία και έχει ενισχυμένο βιωματικό χαρακτήρα για την άμεση εφαρμογή και κατανόηση των μοντέλων και των κλινικών εργαλείων όλων των πρωτοκόλλων. Ο δεύτερος κύκλος της ξεκινά τέλη Μαρτίου, ενώ μετά τη λήξη της θα επιλεγούν οι ειδικοί που θα ενισχύσουν την ήδη υπάρχουσα ομάδα στην Αθήνα, αλλά και εκείνοι που θα στελεχώσουν την θεραπευτική ομάδα του Κέντρου Ηρακλείου Κρήτης και της Θεσσαλονίκης. Η εκπαίδευση απευθύνεται σε όλο το φάσμα των ειδικών (παιδίατροι, διατροφολόγοι, παθολόγοι, ψυχολόγοι, ψυχίατροι, νοσηλευτές κ.ά) που ασχολούνται με τις διατροφικές διαταραχές και περισσότερες πληροφορίες γι’ αυτήν μπορείτε να βρείτε εδώ: https://t.ly/gCQ6W