Πιστεύεις ότι έχεις κάποιον με ναρκισσιστική συμπεριφορά στη ζωή σου; Τότε είναι πολύ πιθανό να ψάχνεις εξονυχιστικά για κάποια χαρακτηριστικά που θα τον φανερώσουν. Αυτός ο φίλος που πιστεύει ότι χρειάζεται ειδική μεταχείριση, το μέλος της οικογένειας σου που αποζητάει συνέχεια τον θαυμασμό, ο συνάδελφος που σε κάθε ευκαιρία επιδεικνύει τα ταλέντα και τα επιτεύγματα του. Μερικά από αυτά είναι αρκετά για να σε βάλουν σε υποψίες ή να στις επιβεβαιώσουν. Ωστόσο, υπάρχει και ένα ακόμη χαρακτηριστικό που μπορείς να παρατηρήσεις αν υποψιάζεσαι πως περιβάλλεσαι από ναρκισσιστές στη ζωή σου.

Είτε το πιστεύεις είτε όχι οι ναρκισσιστές μπορεί να μοιράζονται παρόμοιες διατροφικές συνήθειες και να ασκούν την υπέρμετρη αυτοπεποίθηση τους χρησιμοποιώντας το φαγητό. Φυσικά αυτό επηρεάζει και την υγεία τους μακροπρόθεσμα.

Ναρκισσιστική συμπεριφορά και διατροφικές επιλογές

Μια πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Psychology & Marketing συνδύασε τρεις μελέτες στις οποίες ζητήθηκε από μια ομάδα ανθρώπων, μεταξύ των οποίων και κάποιοι που παρουσίαζαν ναρκισσιστικές τάσεις υπερβολικής αυτοπεποίθησης και ανάγκης για θαυμασμό, να κάνουν επιλογές τροφίμων, αφού ενημερώθηκαν για τα οφέλη και τους κινδύνους ορισμένων συστατικών για την υγεία.

Στην πρώτη έρευνα συμμετείχαν 644 ενήλικες στους οποίους προσφέρθηκε κρασί. Το κρασί είναι ένα ποτό πλούσιο σε πολυφαινόλες που προάγουν την καλή υγεία, αλλά μπορεί να γίνει επιβλαβές για την υγεία αν καταναλωθεί σε μεγάλη ποσότητα. Στους συμμετέχοντες της δεύτερης έρευνας προσφέρθηκε σοκολάτα, η οποία μπορεί να μην είναι και τόσο υγιεινή είναι όμως πλούσια σε αντιοξειδωτικά. Πριν τους παρουσιαστούν αυτά τα τρόφιμα, οι συμμετέχοντες απάντησαν σε ερωτήσεις που έδωσαν στους ερευνητές μια γενική ιδέα για το πόσο ναρκισσιστές ήταν.

Το ενδιαφέρον στις έρευνες είναι πως οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που έδειχναν ναρκισσιστικές συμπεριφορές ήταν πιο πιθανό να καταναλώνουν περισσότερο κρασί και σοκολάτα, πιθανότατα επειδή υπερτονίζουν τα θετικά οφέλη τους για την υγεία. Αυτό συνάδει με προηγούμενες έρευνες που έχουν διαπιστώσει ότι ο ναρκισσισμός συσχετίζεται θετικά με την αισιόδοξη προκατάληψη. Αυτό σημαίνει ότι οι ναρκισσιστές τείνουν να κρίνουν λανθασμένα και να υπερεκτιμούν τη δική τους επιρρέπεια σε θετικά ή αρνητικά γεγονότα.

Στην τρίτη έρευνα ζητήθηκε από 333 συμμετέχοντες με έδρα τις ΗΠΑ να φανταστούν ότι τους προσφέρεται το εξωτικό φρούτο ντούριαν (durian) σε δύο σενάρια. Στο πρώτο ήταν μόνοι στο σπίτι και στο δεύτερο συναναστρέφονταν με φίλους και συναδέλφους. Αρχικά διάβασαν μια σύντομη επισκόπηση των οφελών του φρούτου το οποίο προάγει την υγεία της καρδιάς αλλά και των αρνητικών που έχει, καθώς είναι δύσοσμο και υψηλό σε φυσικά σάκχαρα. Η επιλογή του ντούριαν έγινε επειδή είναι ένα σχετικά άγνωστο φρούτο για τους περισσότερους ανθρώπους, οπότε οι συμμετέχοντες ήταν απίθανο να έχουν προκατασκευασμένες ιδέες γι’ αυτό κατά την έναρξη της μελέτης.

Είναι αποδεδειγμένο πως οι διατροφικές επιλογές μας τείνουν να αλλάζουν όταν είμαστε μόνοι σε σχέση με όταν βρισκόμαστε με κόσμο και οι συμμετέχοντες της έρευνας δεν αποτέλεσαν εξαίρεση. Ήταν πιο πιθανό, λοιπόν, να εστιάσουν περισσότερο στους κινδύνους που σχετίζονται με την υγεία όταν φαντάζονταν να τρώνε με άλλους ανθρώπους κι έτσι, τελικά, επέλεξαν να φάνε λιγότερο ντούριαν στο κοινωνικό περιβάλλον.

Και τελικά τι σημαίνουν αυτά;

Αν απολαμβάνεις το κρασί και την σοκολάτα μην βιαστείς να βγάλεις συμπεράσματα σχετικά με την προσωπικότητα σου. Άλλωστε οι διατροφικές επιλογές σου επηρεάζονται από διάφορους παράγοντες όπως η ανατροφή, η κουλτούρα, το επίπεδο δραστηριότητας, η ψυχική ευεξία κ.ο.κ. Η μελέτη, όμως, αυτή προστίθεται σε ένα αυξανόμενο αριθμό ερευνών σχετικά με το πώς η προσωπικότητα ενός ατόμου μπορεί να επηρεάσει τις διατροφικές του προτιμήσεις.

Οι συγγραφείς της νέας έρευνας ενδιαφέρθηκαν να μελετήσουν τους ναρκισσιστές, σχετικά με την προσέγγιση τους στα οφέλη και τους κινδύνους. Όπως ήταν αναμενόμενο, αυτό φάνηκε να διαχέεται και στις διατροφικές τους επιλογές. Αυτό οδήγησε τους ερευνητές να εξετάσουν με ποιο τρόπο οι υπεύθυνοι μάρκετινγκ θα μπορούσαν να αλλάξουν τον τρόπο που περιγράφουν τα τρόφιμα για να απευθύνονται καλύτερα σε αυτόν τον πληθυσμό. Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι είναι αναγκαίο να υπάρχει διαφάνεια στις ετικέτες των τροφίμων και να μην υπερτονίζονται τα οφέλη ενός τροφίμου για την υγεία. Επίσης, είναι πολύ σημαντικό να υπάρξει η προσθήκη προειδοποίησης στα υπερ-επεξεργασμένα σνακ που μπορούν να γίνουν εθιστικά. Με τον τρόπο αυτό θα ήταν εφικτό να μειωθούν οι κίνδυνοι των ναρκισσιστών για παχυσαρκία και άλλα προβλήματα υγείας στη συνέχεια.

Η προσοχή στις συσκευασίες των τροφίμων είναι πολύ σημαντική αν αναλογιστούμε πως οι ναρκισσιστικές τάσεις αυξάνονται σε όλο τον κόσμο. Όπως φαίνεται, ο ναρκισσισμός μπορεί να επηρεάσει πολλές πτυχές της ζωής μας -συμπεριλαμβανομένης, όπως αποδεικνύεται, και της διατροφής μας.