Δεν θα ήταν ωραίο να μειώσουμε τη φλυαρία του νου που τρέχει όλη μέρα με αδιάκοπες σκέψεις; Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Frontiers, υπάρχει ένας συγκεκριμένος τύπος διαλογισμού που φαίνεται να βοηθά ώστε να συμβεί ακριβώς αυτό, ενώ παράλληλα ενισχύει την συγκέντρωση και τον αυτοέλεγχο. Αυτός είναι ο διαλογισμός sahaja yoga.

Μια πιο προσεκτική ματιά στον διαλογισμό sahaja yoga (σαχάτζα γιόγκα)

Σε αυτό το σημείο, είναι γνωστό ότι ο διαλογισμός μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα της ζωής μας και μπορεί ακόμη και να οδηγήσει σε δομικές αλλαγές στον εγκέφαλο. Για αυτή τη μελέτη, μια ομάδα ερευνητών από πανεπιστήμια στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ισπανία και την Αγγλία ερεύνησε τα δομικά και λειτουργικά οφέλη του συγκεκριμένου διαλογισμού.

O διαλογισμός sahaja yoga συνδέεται στενά με τη φιλοσοφία της κουνταλίνι, της αυτοπραγμάτωσης και των τσάκρα και δημιουργήθηκε το 1970 από τη Σρι Μάτατζι Νίρμαλα Ντέβι. Σε αυτόν τον τύπο διαλογισμού μέρος της πρακτικής περιλαμβάνει την επανάληψη επιβεβαιωτικών δηλώσεων και την τοποθέτηση του χεριού σε διαφορετικά ενεργειακά κέντρα του σώματος.

Οι ερευνητές μελέτησαν 23 ειδικούς στο διαλογισμό της sahaja yoga, εξετάζοντας τα πάντα, από τη λειτουργική συνδεσιμότητα στον εγκέφαλό τους μέχρι τεστ που σχετίζονται με τον αυτοέλεγχο και την παρορμητικότητά τους. Τα αποτελέσματά τους συγκρίθηκαν με 23 συμμετέχοντες χωρίς εμπειρία διαλογισμού.

Τι συμπεράσματα υπήρξαν;

Με βάση τα ευρήματα, η μελέτη υποδηλώνει ότι η μακροχρόνια πρακτική του διαλογισμού sahaja yoga μπορεί πράγματι να οδηγήσει σε θετικές αλλαγές στη δομή και τη συμπεριφορά του εγκεφάλου.

Όπως σημειώνουν οι συγγραφείς της μελέτης, «η μακροχρόνια πρακτική διαλογισμού αυξάνει την άμεση λειτουργική συνδεσιμότητα μεταξύ κοιλιακών και ραχιαίων μετωπιαίων περιοχών εντός των δικτύων του εγκεφάλου που σχετίζονται με την προσοχή και τον γνωστικό έλεγχο και μειώνει τη συνδεσιμότητα μεταξύ των περιοχών αυτών των δικτύων και των τοποθεσιών του δικτύου προεπιλεγμένης λειτουργίας». Το «δίκτυο προεπιλεγμένης λειτουργίας», είναι το καύσιμο της φλυαρίας του νου που, όπως θα γνωρίζεις σίγουρα, πολύ συχνά είναι αρνητική.

Με απλά λόγια, η μελέτη διαπίστωσε ότι αυτός ο διαλογισμός μπορεί να ενισχύσει τη σύνδεση μεταξύ των περιοχών του εγκεφάλου που σχετίζονται με την προσοχή και τον αυτοέλεγχο και να αποδυναμώσει εκείνες που σχετίζονται με τη νοητική περιπλάνηση πιο αδύναμες. Όσοι εξασκούσαν αυτόν τον διαλογισμό είχαν, επίσης, καλύτερες βαθμολογίες όσον αφορά την παρορμητικότητα και τον αυτοέλεγχο. Μια win-win κατάσταση δηλαδή…

Ένα είναι σίγουρο: Ο διαλογισμός σε αφορά και μπορεί να γίνει ο τρόπος για να κάνεις ένα διάλειμμα από τις αδιάκοπες σκέψεις. Αν και η ησυχία του μυαλού μπορεί να φαίνεται σαν ένα αδύνατο κατόρθωμα, ο διαλογισμός και ειδικά ο διαλογισμός sahaja yoga θα μπορούσε να είναι ακριβώς αυτός που θα σε βοηθήσει να το πετύχεις. Αν και υπάρχουν πολλά διαφορετικά στυλ διαλογισμού, αν οι ανάγκες σου είναι να συγκεντρώνεσαι καλύτερα και να αυξήσεις τον αυτοέλεγχό σου, μπορείς να δώσεις μια ευκαιρία στον διαλογισμό sahaja yoga.

Μπορείς να δεις και την ταινία Gruhalaxmi βασισμένη στη sahaja yoga με διαθέσιμους ελληνικούς υπότιτλους, ενώ στο Διαδίκτυο θα βρεις μουσική και καθοδηγούμενους διαλογισμούς.

Μπορεί, επίσης, να σε ενδιαφέρουν:

Διαλογισμός: Η γυμναστική που κάνει το μυαλό να «ανθίζει»
Ένας διαλογισμός αγάπης προς τον εαυτό σου
Διαλογισμός του τσαγιού: Δοκίμασέ τον!