Ο καιρός φτιάχνει και τα εν οίκω μεταφέρονται στη βεράντα. Δες απλούς τρόπους να την κάνεις πιο πράσινη, ακόμη και αν ο προϋπολογισμός σου δεν ξεπερνά τα 30 ευρώ. 

Διακόσμηση βεράντας με απόλυτη διαφάνεια

Φαίνεται πως όσες γλάστρες και αν έχεις αγοράσει, κάθε άνοιξη όλο και κάποια σου λείπει. Μπορείς όμως, αντί για τις κλασικές κεραμικές, να εκμεταλλευτείς βάζα, παλιά γυάλινα δοχεία, αλλά και ποτήρια ή κούπες που δεν χρησιμοποιείς για να φυτέψεις εκεί φέτος, τους βολβούς σας. Διάλεξε διαφορετικά μεγέθη και σχέδια και τοποθετής;e τα στο περβάζι του παραθύρου ή στο κέντρο του τραπεζιού της βεράντας.

Διακόσμηση βεράντας με low budget ιδέες
Annie Spratt / Unsplash

Επί τοίχου κρεμάμενα

Όσο μικρή και αν είναι η βεράντα σου, μπορείς να την «πρασινίσεις» έξυπνα αξιοποιώντας ακόμη και τους τοίχους. Προσάρμοσε κουρτινόξυλα σε αυτούς, σε διαφορετικά ύψη, και αγόρασε για τις γλάστρες σου ειδικά γαντζάκια ώστε να μπορούν να κρεμαστούν. Αυτοί οι μικροί κρεμαστοί κήποι είναι ιδανικοί ακόμη και για πολύ μικρές βεράντες καθώς το φάρδος τους δεν ξεπερνάει τα 20 εκατοστά και δίνουν πολύ χρώμα.

Διακόσμηση βεράντας με low budget ιδέες
KoolShooters / Pexels

Παλιά μου θήκη…

Πριν μερικά χρόνια σχεδόν κάθε σχεδόν σπίτι είχε και από μία ναύλον παπουτσοθήκη που κρεμόταν πίσω από την πόρτα. Αν την έχεις κρατήσει έχεις στα χέρια σου ίσως την πιο πρακτική λύση για να φυτέψεις τα μυρωδικά που χρησιμοποιείς στην κουζίνα σου. Την κρεμάς στον τοίχο, γεμίζεις τις θήκες με χώμα, φυτεύεις και έχεις ένα μικρό, περιποιημένο βοτανικό κήπο. Αν πάλι όχι, μπορείς να βρεις αντίστοιχες, στα μεγάλα σούπερ μάρκετ, με τιμές που δεν ξεπερνούν τα 10 ευρώ.

Διακόσμηση βεράντας με low budget ιδέες
Wendy Wei / Pexels

Η δύναμη της τάξης

Αν βαρέθηκες την παλιά σου βιβλιοθήκη, ή εκείνο το σεκρετέρ που για καιρό ανήκει στο… δυναμικό της αποθήκης σου ή ακόμη και μια σκάλα που δεν χρησιμοποιείς πια, μπορείς να το αναδείξεις πρωταγωνιστή της βεράντας. Βάψτο σε ένα παστέλ χρώμα και τοποθέτησε σε αυτό τις μικρές και μεσαίες γλάστρες σου. Με αυτό τον τρόπο, φέρνεις το «πράσινο» στο ύψος των ματιών σου και κάνεις τη βεράντα σου πιο… εξοχική.

Διακόσμηση βεράντας με low budget ιδέες
Zsófia Fehér / Pexels

Διακόσμηση βεράντας με vintage και πρακτικές λύσεις

Παλιά κουτιά τσαγιού, μπισκότων ή από σοκολάτες γίνονται ιδανικές γλάστρες για κάκτους και παχύφυτα που δεν απαιτούν πολύ νερό. Στρώσε στον πάτο τους λίγα χαλίκια, πρόσθεσε χώμα, φύτεψε και ολοκλήρωσε με ένα λεπτό στρώμα από χαλίκια που θα συγκρατεί την υγρασία έτσι ώστε να μην χρειάζεται να τα ποτίσεις πολύ.

Διάλεξε σωστά

Αν η κηπουρική δεν είναι το φόρτε σου επίλεξε ανθεκτικά φυτά που δεν κοστίζουν πολύ. Η αγγελική, το βιβούρνο, η βερονίκη και το πυξάρι, είναι θάμνοι που δεν απαιτούν ιδιαίτερη φροντίδα, γίνονται αρκετά μεγάλοι και μπορούν να πρασινίσουν εύκολα τη βεράντα σου χωρίς να ξοδέψεις περισσότερα από 12-15 ευρώ για τον καθένα τους. Εποχιακά φυτά όπως οι νεραγκούλες, οι πανσέδες, οι διμορφοθήκες, οι δαφνούλες, οι πρίμουλες και οι πετούνιες, με τιμές που δεν ξεπερνούν τα 3 ευρώ, μπορούν να προσθέσουν το απαραίτητο χρώμα σε κάθε γωνιά της βεράντας. Όσο για τα μυρωδικά, ένας μικρός βοτανικός κήπος με βασιλικό, ρίγανη, δενδρολίβανο, θυμάρι, μαΐντανό και άνηθο, δεν θα σου κοστίσει περισσότερο από 15 ευρώ.