Ως χαρακτηριστική millenial αγαπώ το YouTube με όλους τους vloggers του και τις ιδεαλιστικές ζωές τους. Πιο συγκεκριμένα, έχω μεγάλη αγάπη για τους slow living YouTubers που, ο καθένας με τον δικό του τρόπο, χαίρονται τις μικρές χαρές της ζωής. Που πολλές φορές βέβαια μόνο μικρές δεν είναι αλλά αυτό θα το αναλύσουμε κάποια άλλη μέρα, σε κάποιο άλλο άρθρο. Ο πρόλογος αυτός γίνεται απλά για να σου πω πως όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια όλοι αυτοί οι YouTubers, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι μάλιστα γυναίκες, επιδίδονται σε ένα νέο τρόπο απόλαυσης του κόσμου, το solo traveling!

Κι αν σου ακούγεται τόσο συναρπαστικό όσο και τρομακτικό, σε καταλαβαίνω πλήρως. Γιατί ενώ η κατάργηση των παραδοσιακών προτύπων και η άνοδος της γυναικείας ανεξαρτησίας έχει κάνει όλο και περισσότερες γυναίκες να διψούν για να βγουν εκεί έξω και να ανακαλύψουν τον κόσμο, μόνες τους, πολλών ειδών κίνδυνοι τόσο σωματικοί όσο και ψυχικοί, είναι ακόμα ένα βήμα μακριά.

Επαναπροσδιορίζοντας κάθε άποψή τους για τον εαυτό τους και τον κόσμο, όλο και περισσότερες γυναίκες εφορμούν σε ταξίδια μικρότερα ή μεγαλύτερα, σε τόπους γνώριμους ή και άγνωστους, περισσότερο ή λιγότερο μακρινούς, αναγνωρίζοντας πως τελικά όλα μοιάζουν διαφορετικά όταν τα φιλτράρει κανείς μονάχα μέσα από τα δικά του μάτια. Τόσο ενδυναμωτικά όσο και αποκαλυπτικά, τα σόλο ταξίδια μπορούν να γίνουν ωστόσο επικίνδυνα και υπερβολικά απαιτητικά. Γι’ αυτό και, ενώ αξίζει να το δοκιμάσεις κι εσύ χωρίς δεύτερη σκέψη, καλό θα είναι να ακολουθήσεις τις παρακάτω συμβουλές για να μπορέσεις να απολαύσεις το δικό σου ταξίδι στο έπακρο.

1. Διερεύνησε τον προορισμό σου

Αναμενόμενο, θα μου πεις. Φυσικά κι όταν έχεις έναν συγκεκριμένο προορισμό στο μυαλό σου θα ψάξεις τα βρεις τα αξιοθέατα, τα ωραίοτερα μαγαζιά και εστιατόρια, τις καλύτερες δραστηριότητες κι εμπειρίες εκεί. Όμως καλό θα είναι, ιδίως αν πρόκειται για ταξίδι σε άλλη χώρα, να διερευνήσεις και την κουλτούρα των ντόπιων. Επειδή είναι πολύ πιο πιθανό να έρθεις σε επαφή με τους ντόπιους ταξιδεύοντας μόνη σου, απ’ό,τι αν ήσουν με παρέα, είναι σημαντικό να γνωρίζεις τον καλύτερο τρόπο για να έρθεις σε επαφή μαζί τους, χωρίς να τους προσβάλεις ή να εισβάλεις στον προσωπικό τους χώρο, ώστε να δεχτείς και τη βοήθεια που αναζητάς. Και μην ξεχνάς, σε κάποιες χώρες είναι πιο επικίνδυνο από άλλες, το να κυκλοφορείς έξω μόνη σου ορισμένες ώρες της ημέρας ή και γενικώς.

2. Διερεύνησε και τον σκοπό σου

Όταν πρόκειται για ένα σόλο ταξίδι είναι σημαντικό να γνωρίζεις εσύ η ίδια πρώτα, τι θες να αποκομίσεις από αυτή την εμπειρία. Ένα ταξίδι με στόχο τη χαλάρωση και την ξεκούραση είναι, για παράδειγμα, πολύ διαφορετικό από ένα που έχει ως στόχο τη γνωριμία με έναν νέο πολιτισμό. Αναγνωρίζοντας τις δικές σου ανάγκες και προσδοκίες θα μπορέσεις να επιλέξεις τον καταλληλότερο προορισμό για σένα αλλά και να διαμορφώσεις αναλόγως το πρόγραμμά σου εκεί.

3. Ξεκίνα με ένα μικρότερο ταξίδι

Αν δεν έχεις ταξιδέψει ξανά μόνη σου, καλό θα είναι να μην πραγματοποιήσεις τώρα το όνειρό σου να πας tour στην Λατινική Αμερική. Όχι πως δεν θα μπορέσεις κάποτε να το κάνεις όμως καλό θα είναι να ξεκινήσεις με ένα μικρότερο προορισμό και λιγότερες ημέρες ώστε να εξοικειωθείς με το «σπορ» σιγά σιγά. Σταδιακά μπορείς να αυξάνεις τις ημέρες και την απόσταση όμως να θυμάσαι πως πάντα, ακόμα και μια μονήμερη λίγες ώρες μακριά από την πόλη σου, μπορεί να κρύβει πολλά οφέλη.

4. Προγραμμάτισε τα οικονομικά σου

Αν δεν έχεις ξαναδοκιμάσει να ταξιδέψεις μόνη σου, η διαφορά στα έξοδα ίσως να σε εκπλήξει. Ένα από τα οφέλη του να ταξιδεύεις με παρέα άλλωστε είναι το μοίρασμα ορισμένων εξόδων. Φυσικά και γνωρίζεις ήδη πώς να αναζητήσεις οικονομικές πτήσεις και διαμονή όμως σαν μοναχική ταξιδιώτης μπορείς να κάνεις πολλά ακόμα για να εξοικονομίσεις χρήματα και να παρατείνεις ίσως λίγο περισσότερο την επιστροφή σου όπως το να χρησιμοποιείς δικό σου μπουκάλι για νερό, να κυκλοφορείς με ποδήλατο αντί για τα μέσα, να επενδύεις σε ένα γεύμα τη μέρα και μικρά, τοπικά σνακ που θα βρεις στα σουπερμάρκετ κτλ. Όπου και όποτε αυτό ενδείκνυται, φυσικά.

5. Εμπιστέψου τη διαίσθησή σου

Ας περάσουμε στο θέμα της ασφάλειας. Πέρα από την αντικειμενική προσοχή του να μην περνάς από σκοτεινούς δρόμους το βράδυ, να έχεις πάντα στο κινητό σου μια τοπική εφαρμογή για ταξί σε περίπτωση που θα χρειαστεί να καλέσεις κάποιο κτλ, είναι πολύ σημαντικό να ακούς τη διαίσθησή σου κάθε φορά που ταξιδεύεις μόνη. Ακόμα κι αν κάποιος χώρος μοιάζει, θεωρητικά, ασφαλής, είναι σημαντικό να προστατεύεσαι κάθε φορά που νιώθεις πως κάτι δεν πάει καλά. Κι αν κάποιος σε προσεγγίσει δεν είναι κακό να αναφέρεις πως περιμένεις κάποιον ώστε να περνάς το μήνυμα πως δεν είσαι μόνη. Είναι θλιβερό, το ξέρω, όμως ας παραμείνουμε όλες ασφαλείς.

6. Κάνε τοπικό «καμουφλάζ»

Μια υπέροχη ιδέα που είναι τόσο διασκεδαστική όσο και έξυπνη είναι να κάνεις «τοπικό καμουφλάζ». Παρατήρησε πώς ντύνονται οι ντόπιοι και προσπάθησε να ακολουθήσεις το παράδειγμά τους, κρατώντας τα ακριβά κοσμήματα και ρούχα στη βαλίτσα σου ή, ακόμα καλύτερα, πίσω στο σπίτι. Το να μην μοιάζεις με τουρίστας έχει διπλό όφελος. Αφενός είναι ένα ψυχολογικό τρικ ώστε να έχεις πιο φιλική αντιμετώπιση από τους ντόπιους κι αφετέρου, αν δείχνεις πως έχεις έναν σκοπό και είσαι σε ένα γνώριμο μέρος, είναι λιγότερο πιθανό να σε προσεγγίσει κάποιος με κακές προθέσεις. Στο ίδιο πλαίσιο, προσπάθησε να μην χαζεύεις το κινητό σου έξω αλλά να είσαι παρούσα στην κάθε στιγμή. Δεν είναι μονάχα μια άσκηση ενσυνειδητότητας αλλά και ένα πρόσθετο μέτρο ασφαλείας.

7. Κατέβασε ένα app ασφαλείας

Υπάρχουν apps που όταν τα ενεργοποιήσεις στέλνουν το στίγμα σου σε άτομα που εσύ έχεις επιλέξει. Έτσι αν χρειάζεσαι βοήθεια μπορείς να ενημερώσεις κάποιον δικό σου ακόμα κι από την άλλη άκρη του κόσμου. Οι ίδιες εφαρμογές συνήθως αναγνωρίζουν τη χώρα στην οποία βρίσκεσαι και σου παρέχουν, με ένα πάτημα, τη δυνατότητα να επικοινωνήσεις με την αστυνομία ή ένα νοσοκομείο κοντά σου, κάνοντας ακόμα πιο εύκολο και άμεσο τον εντοπισμό σου. Ακούγεται ακραίο, αλλά αν γνωρίζεις πως έχεις ένα ακόμα μέτρο ασφαλείας στο χέρι σου, θα απολαύσεις περισσότερο τις διακοπές σου.

8. Επικοινώνησε με κάποιον γνωστό σου κάθε μέρα

Το πιο βασικό είναι να επικοινωνείς με κάποιον που εσύ επιλέγεις κάθε μέρα, χωρίς εξαιρέσεις. Ένα ολιγόλεπτο τηλέφωνο (και όχι μήνυμα) που επιβεβαιώνεις πως είσαι καλά και την τοποθεσία σου, είναι ένα ακόμα εξαιρετικά σημαντικό μέτρο για την ασφάλειά σου.

9. Διασκέδασέ το!

Με όλα τα παραπάνω νιώθω πως καλό θα είναι να υπενθυμίσω στον εαυτό μου αλλά και σε εσένα πως ένα σόλο ταξίδι μπορεί να είναι μια υπέροχη περιπέτεια εξερεύνησης και ανακάλυψης νέων πτυχών του ίδιου σου του εαυτού! Οπότε, λαμβάνοντας τα κατάλληλα μέτρα για την προστασία σου και διατηρώντας την καλή σου κρίση, μην διστάσεις να εμβυθιστείς πλήρως στον υπέροχο νέο κόσμο που θα βρεθείς, να δοκιμάσεις τις τοπικές λιχουδιές, να ζήσεις σαν ντόπιος για λίγες ημέρες, να εξερευνήσεις μικρά μαγαζιά και να αναζητήσεις μικρές και μεγάλες στιγμές ευτυχίας.