Σε αυτή τη θορυβώδη κι ανήσυχη εποχή που ζούμε το άγχος φαίνεται να έχει κυριεύσει το μεγαλύτερο ποσοστό των ανθρώπων, οπότε η διαχείριση άγχους είναι κάτι που μας απασχολεί. Μελέτες έχουν δείξει, πως οι περισσότεροι υποφέρουν από συναισθήματα αβεβαιότητας, ανασφάλειας, ανησυχίας, φόβου, θυμού, απογοήτευσης κ.ά. σχεδόν σε καθημερινή βάση.

Οι απαιτήσεις και οι υποχρεώσεις της καθημερινότητας σου ασκούν έντονη πίεση με συνέπεια το άγχος σου να αυξάνεται κατακόρυφα και η ανάγκη σου για εσωτερική ηρεμία να είναι ζωτικής σημασίας . Για τον καθένα το άγχος λειτουργεί διαφορετικά.  Ωστόσο, για να μπορέσεις να το διαχειριστείς με επιτυχία, χρειάζεται να πειραματιστείς με διάφορους τρόπους, ώστε να βρεις τι είναι αποτελεσματικό και τι ταιριάζει καλύτερα στη δική σου περίπτωση.

Διαχείριση άγχους: Μάθε πρακτικούς τρόπους αντιμετώπισης

  1. Εξέτασε τι είναι στον έλεγχο σου και τι όχι. Υπάρχουν καταστάσεις στη ζωή που μπορείς να τις ελέγξεις κι άλλες όχι. Για παράδειγμα: δεν μπορείς να ελέγξεις τον καιρό όμως, είναι στο δικό σου χέρι να επιλέξεις τα αντίστοιχα ρούχα. Δεν μπορείς να αλλάξεις τις ειδήσεις, μπορείς όμως, να αλλάξεις κανάλι και να δεις κάτι που σε διασκεδάζει και δεν επιβαρύνει την συναισθηματική σου κατάσταση.
  2. Βάλε λίγη άσκηση στη ζωή σου. Λίγα λεπτά περπάτημα κάθε μέρα θα σε αναζωογονήσουν και θα σε τονώσουν. Μπορείς να επιλέξεις κι άλλες δραστηριότητες όπως: σπορ, χορό, αερόβια γυμναστική, ποδήλατο κ.λπ.
  3. Περιόρισε την κατανάλωση καφεΐνης. Εάν είσαι λάτρης του καφέ, αντικατέστησε τον με την ντεκαφεϊνέ εκδοχή του.
  4. Διατήρησε μια ισορροπημένη διατροφή που θα τα περιλαμβάνει όλα. Απέφυγε τις στερήσεις και τις υπερβολές.
  5. Μίλα με κάποιον αγαπημένο σου φίλο. Κάνε ποιοτικές συζητήσεις με ανθρώπους που νιώθεις άνετα να είσαι ο εαυτός σου, που τους εμπιστεύεσαι και η παρέα τους σε ξεκουράζει και σε διασκεδάζει.
  6. Φρόντισε ο χώρος που κοιμάσαι να είναι cozy και καθαρός. Περιόρισε τον έντονο φωτισμό και την χρήση tablet ή κινητού πριν τον ύπνο.
  7. Πάρε 3 βαθιές και συνειδητές ανάσες. Μια μεγάλη εισπνοή από την μύτη κι εκπνοή από το στόμα. Επανέλαβε 3 φορές. Η εναλλασσόμενη αναπνοή, επίσης, θα σε βοηθήσει να χαλαρώσεις.
  8. Οργάνωσε τις δραστηριότητες σου. Κατάγραψε τες σε ένα χαρτί σε σειρά προτεραιότητας. Ιδανικά εστίασε σε ένα πράγμα τη φορά. Το να βλέπεις γραμμένα μπροστά σου όσα έχεις να κάνεις σου δίνει την αίσθηση ελέγχου της κατάστασης ενώ ταυτόχρονα βοηθά το μυαλό να αδειάζει και να ξεκουράζεται αφού δεν χρειάζεται να ανησυχείς μήπως σου ξεφύγει κάτι. Αυτές οι 10 συμβουλές παραγωγικότητας θα σε βοηθήσουν
  9. Επισκέψου έναν ειδικό. Το να απευθυνθείς σε κάποιον ειδικό για βοήθεια δεν είναι ένδειξη αδυναμίας αλλά ένδειξη εξυπνάδας κι ευφυΐας, καθώς θα σε διευκολύνει να κατανοήσεις καλύτερα τον εαυτό σου και τον τρόπο που ερμηνεύεις τον κόσμο.

Extra tip: Απλοποίησε τη ζωή σου. Εστίασε στο να κάνεις ένα μικρό βήμα τη φορά, μέρα με τη μέρα. Απέφυγε τις υπερβολικές απαιτήσεις από τον εαυτό σου. Εστίασε στο καλύτερο που μπορείς να κάνεις τη δεδομένη στιγμή, με όσα διαθέτεις, σε αυτή τη φάση που σε βρίσκει η ζωή.

Να θυμάσαι: Ο στόχος της ζωής είναι να την απολαμβάνεις. Εάν αυτό δεν γίνεται ίσως χρειάζεται να επανεξετάσεις τον τρόπο που ζεις και να κάνεις επιδιορθώσεις όπου χρειάζεται.

Η Μαριαλένα Νικολοβγένη είναι σύμβουλος προσωπικής ανάπτυξης & ενδυνάμωσης, www.marialenanikolovgeni.gr

Μπορεί, επίσης, να σε ενδιαφέρουν:

Πώς θα ξεκουραστείς πραγματικά; Τα 7 είδη ξεκούρασης που χρειάζεσαι
Νιώθεις κι εσύ ψυχική εξάντληση από την πανδημία;
10 τρόποι να αναβαθμίσεις την αυτοφροντίδα σου
Το Νο1 πράγμα που κάνουν όσοι είναι χαρούμενοι στη δουλειά