«Δεν μου αρέσουν τα Χριστούγεννα» επαναλαμβάνεις ξανά και ξανά στη φίλη σου που θέλει να μαζευτείτε σπίτι για να στολίσετε το χριστουγεννιάτικο δέντρο, στη μητέρα σου που σου αγόρασε χριστουγεννιάτικες πετσέτες για την κουζίνα, στην αδερφή σου που φοράει από τον Οκτώβρη το χριστουγεννιάτικο πουλόβερ της…

Μήπως έχεις «αλλεργία» στις γιορτές: Δεν είναι κακό και σίγουρα δεν είναι σπάνιο

Σε έρευνα του American Psychological Association, 38% των ανθρώπων είπαν πως το επίπεδο άγχους τους αυξάνεται κατά τη διάρκεια των γιορτινών ημερών με κυριότερες αιτίες την έλλειψη χρημάτων, τον καταναλωτισμό, την πίεση για ανταλλαγή δώρων και την άτυπη υποχρέωση να παραβρεθούν στα οικογενειακά καλέσματα.

Οι παρακάτω συμβουλές θα σε βοηθήσουν να «μαλακώσεις» λίγο περισσότερο με τα Χριστούγεννα. Θυμήσου πως οι παρακάτω «στρατηγικές» δουλεύουν σε διαφορετικές συνθήκες και ανθρώπους, οπότε είναι στο χέρι σου να βρεις την ιδανική στρατηγική για εσένα.

«Δεν μου αρέσουν τα Χριστούγεννα!» Σε καταλαβαίνουμε, γι’αυτό:

Απόκτησε στρατηγική

Δεν μπορείς να φανταστείς τον εαυτό σου στο χριστουγεννιάτικο δείπνο που διοργανώθηκε στο γραφείο; Δεν θέλεις να εξηγήσεις καν γιατί δεν θέλεις να πας; Μπορείς να πεις πως είσαι ήδη καλεσμένη αλλού, οπότε θα παραβρεθείς μόνο για ένα ποτήρι κρασί, πριν το γεύμα. Η εορταστική περίοδος είναι γεμάτη από προσκλήσεις σε κοινωνικές εκδηλώσεις, οπότε δεν θα φανεί ύποπτη η αιτιολογία σου. Έτσι θα δείξεις πως είσαι πρόθυμη να συμμετέχεις και να εμφανιστείς, αλλά ταυτόχρονα θα έχεις «κερδίσει» και τη γρήγορη επιστροφή σου στο σπίτι.

Υποστήριξε τον εαυτό σου

Κάποιοι άνθρωποι είναι περήφανοι που έχουν «αλλεργία» στα Χριστούγεννα και το ξεκαθαρίζουν εξαρχής. Αν, πράγματι, αποφασίσεις να ακολουθήσεις αυτόν τον δρόμο και να ενθαρρύνεις τον περίγυρό σου να σεβαστεί την οπτική σου βεβαιώσου πως θα έχεις «ξεσκονίσει» τα επικοινωνιακά σου skills. Δηλαδή αποφασιστική αλλά όχι… επιθετική, ανοιχτή αλλά όχι… επικριτική. Επίσης, θυμήσου πως ο σεβασμός πρέπει να είναι αμοιβαίος. Όπως προσδοκείς να σεβαστούν οι άλλοι την οπτική σου, έτσι κι εσύ πρέπει να σεβαστείς όσους αγαπούν τα Χριστούγεννα και θέλουν να τα απολαύσουν. Σε γενικές γραμμές, είναι καλό να υπάρχει ανοιχτή επικοινωνία και, φυσικά, μία δόση συμβιβασμού και από τις δύο πλευρές.

Να είσαι ευγενική με τον εαυτό σου

Βεβαιώσου πως όσες κοινωνικές συναναστροφές ή δραστηριότητες, τελικά, προγραμματίσεις να έχουν αληθινή σημασία για εσένα. Όπως συμβαίνει πάντα, και αυτά τα Χριστούγεννα θα περάσουν. Σε αυτή την περίοδο επένδυσε σε πράγματα που θα μειώσουν το άγχος σου και θα σε βοηθήσουν να επανασυνδεθείς με ό,τι είναι σημαντικό για εσένα. Άλλωστε, το πραγματικό νόημα των Χριστουγέννων βρίσκεται στο να δώσουμε και να πάρουμε φροντίδα και αγάπη. Κι αν δεν δώσουμε αγάπη στον εαυτό μας, δεν θα μπορέσουμε να δώσουμε ούτε στους άλλους.