Ίσως δυσκολεύτηκες να κοιμηθείς το προηγούμενο βράδυ ή να στριφογύριζες ατελείωτα. Ή ίσως να αποκοιμήθηκες εύκολα, αλλά και πάλι να ξύπνησες έχοντας δει περίεργα όνειρα. Ο κακός ύπνος συμβαίνει και στους καλύτερους… υπναράδες και σε κάθε περίπτωση μπορεί να επηρεάσει την καινούρια ημέρα. Τα καλά νέα, όμως, είναι πως μπορείς να αντιστρέψεις τις αρνητικές συνέπειες, να γεμίσεις ενέργεια και καλή διάθεση και να φέρεις εις πέρας τις υποχρεώσεις σου. Πώς; Ακολουθώντας τις παρακάτω συμβουλές των ειδικών.

Δεν κοιμήθηκα καλά, τι να κάνω; Μάθε 7 συμβουλές για να αισθανθείς χαρά, τόνωση και γεμάτη ενέργεια

1. Έλα στο φως

Το φως είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που σηματοδοτούν το ξύπνημα του εγκεφάλου, και αυτό είναι ακόμη πιο σημαντικό όταν προσπαθείς να αντισταθείς σε ένα επικείμενο κύμα κούρασης, έπειτα από έναν κακό ύπνο. «Το να ξεκινάς τη μέρα με έντονο φως, ειδικά την πρώτη ώρα μετά το ξύπνημα, μπορεί να βοηθήσει το βιολογικό σου ρολόι ουσιαστικά να φορτίσει την “μπαταρία” σου για να σε κρατήσει σε λειτουργία κατά τη διάρκεια της ημέρας», λέει η Carleara Weiss, ειδικός στον ύπνο, PhD, MS, RN, επιστημονικός σύμβουλος στην Aeroflow Sleep. Μπορείς απλά να ανάψεις τα φώτα και να ανοίξεις τα παντζούρια, αλλά ακόμα καλύτερα, όμως, θα ήταν να βγεις έξω στο φως του ήλιου. «Δεν θα σε βοηθήσει μόνο το φως του ήλιου, ώστε να περιορίσεις την έκκριση μελατονίνης, αλλά και ο καθαρός αέρας θα σε βοηθήσει να ξυπνήσεις», λέει ο Michael Breus, κλινικός ψυχολόγος, PhD, σύμβουλος ύπνου στην Oura.

2. Δεν κοιμήθηκα καλά, τι να κάνω; Ενυδατώσου

«Ο ύπνος είναι από τη φύση του αφυδατωτικός», λέει ο Δρ Breus. Δεν αναπληρώνεις το νερό που χρειάζεται το σώμα σου, καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, και αυτό από μόνο του αρκεί για να βάλεις ένα ποτήρι νερό, με το που ξυπνάς, στη must-do λίστα σου. Αν αισθάνεσαι ακόμα κουρασμένη και χωρίς ενέργεια, θεώρησέ το ακόμα πιο απαραίτητο.

3. Δεν κοιμήθηκα καλά, τι να κάνω; Κίνησε το σώμα σου

«Οποιοσδήποτε τύπος άσκησης, είτε σε εσωτερικό είτε σε εξωτερικό χώρο, είναι μια καλή εκκίνηση για το “ρολόι” του σώματος», λέει η Δρ Weiss. Και αν η άσκηση είναι κάτι που απολαμβάνεις έτσι κι αλλιώς, θα τονώσει τη διάθεσή σου και τα επίπεδα ενέργειάς σου αμέσως, απελευθερώνοντας σεροτονίνη, νορεπινεφρίνη και στη συνέχεια ενδορφίνες (αν έχεις αρκετό χρόνο να ασκηθείς για περίπου μία ώρα).

Αν έχεις ξυπνήσει και νιώθεις τρομερή υπνηλία, μπορείς να δοκιμάσεις διατάσεις ή μία σύντομη ροή γιόγκα, όπως αυτή.  Κι αν ο λήθαργος παραμένει και μέσα στην ημέρα; «Προσπάθησε να κινείς το σώμα σου, τακτικά, έστω και για ένα λεπτό περίπου, κάθε 1 ώρα», λέει ο Δρ Breus.

4. Δεν κοιμήθηκα καλά, τι να κάνω; Φάε ένα πλούσιο πρωινό

Η παράλειψη του πρωινού θα σε αφήσει αφενός χωρίς σημαντικά θρεπτικά συστατικά που θα είναι δύσκολο να αναπληρώσεις μέσα στην ημέρα και αφετέρου χωρίς ενέργεια τη στιγμή που τη χρειάζεσαι. Επομένως, είναι απαραίτητο να φας κάτι και ιδανικά ένα πρωινό πλούσιο σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνες, όπως τοστ με αβοκάντο και αυγό ή poriddge με φρούτο. Επιπλέον, «η πρόσληψη τροφής είναι ένα σήμα για το εσωτερικό ρολόι του σώματος ότι είναι μέρα, και άρα πως ήρθε η στιγμή να ξεκινήσεις και εσύ τη μέρα σου», λέει η κλινική ψυχολόγος Li Åslund, PhD, ειδικός στον ύπνο στην εφαρμογή Sleep Cycle.

5. Διάγραψε ένα απλό πράγμα από τη λίστα υποχρεώσεων σου νωρίς μέσα στην ημέρα

Το να αισθάνεσαι παραγωγική μπορεί να λειτουργήσει ευεργετικά για την ενέργεια και τη διάθεσή σου και να σου δώσει κίνητρο για την ημέρα σου. «Εάν καταφέρεις να κάνεις κάτι που ήταν στη λίστα σου ήδη από νωρίς το πρωί, θα σου χαρίσεις μια απελευθέρωση ενέργειας και ορμή για να συνεχίσεις», λέει η Gretchen Rubin, ειδικός στην ευτυχία, συγγραφέας και δημιουργός της εφαρμογής Happier.

6. Κάνε μια μικρή χάρη σε κάποιον

Είναι κλισέ, αλλά αληθινό: Το να κάνεις κάποιον άλλο να αισθανθεί καλά είναι ένας γρήγορος τρόπος για να νιώσεις κι εσύ καλύτερα. «Έτσι, εάν έχεις ξυπνήσει με γκρίνια είναι μια καλή στιγμή να συγκεντρώσεις την ενέργεια σου στο να κάνεις μια καλή πράξη», λέει η Rubin. Έτσι όχι μόνο θα αισθάνεσαι καλύτερα, αλλά θα έχεις αφιερώσει και λίγο χρόνο για να συνδεθείς με έναν άλλο άνθρωπο, κάτι που, επίσης, βελτιώνει τη διάθεση.

7. Πάρε έναν υπνάκο

Εκεί ανάμεσα στις 2 μ.μ. με 3 μ.μ. μπορείς να ξαπλώσεις για 20 έως 30 λεπτά και να πάρεις ό,τι ακριβώς χρειάζεσαι – ενέργεια και τόνωση. Απλώς βεβαιώσου ότι ο μεσημεριανός σου ύπνος δεν διαρκεί περισσότερο από αυτό, ώστε να μην μπεις σε βαθύτερο στάδιο ύπνου, από το οποίο θα είναι ακόμη πιο δύσκολο να ξυπνήσεις, επιβαρύνοντας παράλληλα και τον βραδινό ύπνο σου.