Σκέψου τη δημιουργικότητα σαν κύματα του ωκεανού. Υπάρχουν άμπωτες και πλημμυρίδες. Μια μέρα μπορεί να νιώθεις εξαιρετικά δημιουργική και εμπνευσμένη και οι ιδέες να ορμούν στην «ακτή» με τεράστια ευκολία και την επόμενη μέρα μπορεί να βιώνεις την ησυχία μιας γαλήνιας θάλασσας.

Μολονότι είναι καλύτερο να ακολουθείς το «κύμα» της δημιουργικότητας, αντί να το πιέζεις, μερικές φορές μπορεί να βρεθείς σε μία δημιουργική… αποτελμάτωση χωρίς να βλέπεις σημάδια ότι πλησιάζουν κύματα. Και εδώ βρίσκονται πέντε συμβουλές που μπορείς να δοκιμάσεις, αν βρεθείς σε μία τέτοια περίπτωση.

1. Πήγαινε μία βόλτα

Λίγος καθαρός αέρας μπορεί να κάνει θαύματα για τη δημιουργικότητά σου. Καθώς περπατάς, εστίασε στον ρυθμό των ποδιών σου στο έδαφος και άφησε τις σκέψεις σου να παρασυρθούν. Εάν μπορείς, άφησε το τηλέφωνό σου πίσω και αντ ‘αυτού, απόλαυσε το περιβάλλον που βρίσκεσαι. Παρατήρησε το χρώμα του ουρανού και την υφή των φύλλων. Ακόμη και μια σύντομη βόλτα πέντε λεπτών στη γειτονιά σου μπορεί να αποδειχθεί καταλυτική για να επανέλθει η δημιουργικότητά σου.

2. Φτιάξε μία playlist

Υπάρχουν αμέτρητες μελέτες που δείχνουν πώς η μουσική επηρεάζει τη διάθεση, την παραγωγικότητα και τη δημιουργικότητά μας. Βρες ή δημιούργησε μια λίστα αναπαραγωγής που σε εμπνέει. Μπορεί να θέλεις να ακούσεις κλασική μουσική ή μουσική σε μία γλώσσα που δεν επιλέγεις συχνά. Δοκίμασε διάφορα στυλ μουσικής και δες τι πυροδοτεί τη δημιουργικότητά σου αυτή τη στιγμή.

3. Κατάγραψε το… μυαλό σου

Μερικές φορές αυτό που εμποδίζει τη δημιουργική μας ροή είναι ότι νιώθουμε πως το μυαλό μας είναι γεμάτο από ανολοκλήρωτες εργασίες. Όταν συμβεί αυτό, αυτό που μπορείς να κάνεις είναι να πιάσεις ένα φύλλο χαρτί και να γράψεις όλα όσα σου έρχονται στο μυαλό που πρέπει να γίνουν. Από τα email που πρέπει να στείλεις και τα διάφορα ραντεβού που εκκρεμούν, μέχρι ιδέες για ένα νέο έργο – ό,τι κι αν βρίσκεται στην to-do λίστα σου, απλώς, κατάγραψέ το. Με αυτό τον τρόπο δημιουργείς χώρο στο μυαλό σου, για να αισθανθεί πιο χαλαρό, ελεύθερο και – τι άλλο; – δημιουργικό.

4. Παρακολούθησε μία εμπνευσμένη ομιλία

Υπάρχουν πολλές υπέροχες ομιλίες TED για το θέμα της δημιουργικότητας, αλλά κι εσύ μπορείς να αναζητήσεις κάποια σχετική, εμπνευσμένη ομιλία. Ακούγωντας ειδικούς που μιλούν για τη δημιουργικότητα μπορεί σε βοηθήσει να βγεις από το μυαλό σου, να ανοίξει την προοπτική σου και να σε ενθαρρύνει να συνεχίσεις να δημιουργείς. Ξεκίνα από αυτό:

5. Άλλαξε τις… ρυθμίσεις σου

Βγες από το σπίτι, πήγαινε να δουλέψεις σε ανοιχτό χώρο, όπως μία βιβλιοθήκη ή ένα καφέ. Εναλλακτικά, μπορείς να ανανεώσεις τον χώρο μέσα στο σπίτι σου. Πρόσθεσε ένα καινιούριο έργο τέχνης στον τοίχο ή γέμισε τα βάζα σου με φρέσκα λουλούδια. Η δημιουργία μιας φρέσκιας ροής ενέργειας στο σπίτι ή στον χώρο εργασίας σου, είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να βοηθήσεις τη δημιουργικότητά σου να αναγεννηθεί.

Εάν όλα αποτύχουν και η δημιουργικότητά σου έχει πιάσει «ταβάνι», κλείσε τα μάτια σου και φαντάσου να βρίσκεσαι στον ωκεανό. Ανάπνευσε βαθιά και θυμήσου ότι όλα είναι προσωρινά. Η δημιουργικότητά σου δεν θα μείνει μακριά για πολύ.

Διάβασε επίσης: 

6 χόμπι που θα αναζωπυρώσουν τη δημιουργικότητά σου
Η ονειροπόληση σού κάνει καλό: 5 τρόποι για να εκπαιδεύσεις το μυαλό σου
Φυτά που ενισχύουν τη δημιουργικότητά στο γραφείο