Οι υγιείς σχέσεις δεν ακολουθούν κάποια πολυδοκιμασμένη «μαγική συνταγή», όμως, για πολλούς ανθρώπους και, έπειτα από πολλές αρνητικές εμπειρίες σχέσεων και dating, αποτελούν κάτι σαν άπιαστο όνειρο. Ο «τέλειος σύντροφος / άνθρωπος» δεν υπάρχει. Σύμφωνα με την Eunice, dating coach και δημιουργός του The Art of Dating «η εμπειρία μίας υγιούς σχέσης εξαρτάται από τη συναισθηματική ωριμότητα, τις συναισθηματικές δεξιότητες, τον τρόπο που συσχετίζεσαι με τους άλλους, αλλά και τους τύπους των ανθρώπων που επιλέγεις να συναναστραφείς και, τελικά, να επιλέξεις ως συντρόφους».

Τα καλά νέα είναι πως διαθέτεις απίστευτη δύναμη και επιρροή σχετικά με τους ανθρώπους που επιλέγεις (ή δεν επιλέγεις) να βγεις ραντεβού, αλλά και το πώς θα εξελιχθεί η σχέση μακροπρόθεσμα. Ξεκινώντας από το dating, η Eunice μοιράζεται κάποια σημεία που μπορείς να εστιάσεις για να απολαύσεις μία υγιή, συντροφική σχέση.

5 συμβουλές dating που θα σε βοηθήσουν να βιώσεις μία υγιή σχέση

  1. Εστίασε στην ποιότητα του ανθρώπου που έχεις απέναντί σου και στο πώς αισθάνεσαι όταν βρίσκεσαι κοντά του. Άφησε για λίγο στην άκρη τα «κουτάκια» σου και τις λίστες για το αν διαθέτει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.
  2. Μην επιλέγεις ανθρώπους που πιστεύεις ότι θα τους αλλάξεις ή ότι αν σε αγαπήσουν θα επιλέξουν να αλλάξουν για εσένα. Αφενός η προσωπική αλλαγή του άλλου δεν έχει (και δεν πρέπει) να έχει σχέση με εσένα και αφετέρου επιλέγοντας κάποιον που έχεις στο μυαλό σου ότι θα αλλάξεις, στην πραγματικότητα, επιλέγεις εξαρχής κάποιον που δεν σου ταιριάζει.
  3. Αν η «χημεία» δεν είναι εκεί την πρώτη μέρα, δεν υπάρχει λόγος να αγχωθείς, να απογοητευτείς ή να απομακρυνθείς. Η «χημεία» είναι κάτι που κλιμακώνεται. Δώσε χώρο και χρόνο, εφόσον υπάρχουν άλλα στοιχεία που είναι σημαντικά για εσένα.
  4. Δώσε σημασία στα προειδοποιητικά σημάδια (red flags).
  5. Επίλεξε κάποιον που μπορείς να γελάς και να διασκεδάζεις μέσα στην κοινότοπη καθημερινότητα.

Οι παραπάνω συμβουλές σίγουρα δεν αποτελούν έναν οδηγό 100% επιτυχίας, γιατί καμία σχέση δεν εξαρτάται μόνο από το τι θα κάνεις εσύ. Αξίζει, όμως, να θυμάσαι πως η αρχή κάθε υγιούς και ευτυχισμένης σχέσης ξεκινά από μία παρόμοια προσέγγιση των σχέσεων και την αμοιβαία προθυμία να εξελιχθείς μαζί με τον άλλον.

Μπορεί, επίσης, να σε ενδιαφέρουν:

10 μύθοι για τις σχέσεις που, τελικά, τις σαμποτάρουν
10 τρόποι για να βελτιώσεις τη σχέση σου τώρα
Το βασικό συστατικό για μία ευτυχισμένη σχέση