Στην καρδιά του Μαυροβουνίου, μόλις 30′ από την κωμόπολη της Αγιάς βρίσκεται το εντυπωσιακό δάσος Πολυδενδρίου. Εκεί, στο περίφημο πρώην βασιλικό κτήμα Πολυδενδρίου, ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να περιηγηθεί σε ένα κατάφυτο δάσος, έκτασης περίπου 35.000 στρεμμάτων.

Το οργανωμένο δάσος, σε υψόμετρο 1.054 μ. προσφέρεται για στιγμές χαλάρωσης, αναψυχής, αναζωογόνησης καθώς και πλήθος δραστηριοτήτων για τους λάτρεις της περιπέτειας.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Costas G Baross (@costasbaross)

Μάλιστα, αποτελεί ιδανική εξόρμηση από την πόλη της Λάρισας, από όπου απέχει περίπου 65 χλμ. Μέσα στο δάσος, μπορείτε να απολαύστε πεζοπορία στα σηματοδοτημένα μονοπάτια, ποδηλασία βουνού καθώς πολλοί το επιλέγουν και για μονοήμερες εκδρομές, ώστε να απολαύσουν το πικ νικ τους μέσα στη φύση.

Εξίσου ζωτικής σημασίας είναι και για τη χλωρίδα και την πανίδα του τόπου. Το δάσος φιλοξενεί πλούσια βλάστηση και αποτελεί σημαντικό καταφύγιο για διάφορα σπάνια είδη ζώων.

Το δάσος οριοθετείται βόρεια από το ρέμα «Μπουρμπουλήθρα» και νότια από το ρέμα «Ρακοπόταμος». Στο ρέμα της «Μπουρμπουλήθρας» μπορείτε να απολαύσετε τις βουτιές σας στα καταγάλανα νερά των φυσικών λιμνών. Οι λίμνες σε συνδυασμό με το κατάφυτο τοπίο συνθέτουν ένα παραμυθένιο τοπίο απαράμιλλης ομορφιάς.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Maria Charmani (@mariacharmani)

Εκεί θα συναντήσετε και δύο ναούς, τους οποίος αξίζει να επισκεφθείτε. Ο Ναός της Παναγίας Πολυδενδρίου με την πελώρια βελανιδιά  και ο Ναός της Κοίμησης της Θεοτόκου. Οι δύο ναοί βρίσκονται σε κοντινή απόσταση μεταξύ τους και χρονολογούνται περίπου στα μέσα του 16ου αιώνα.

 

Στο ναό της Παναγίας υπάρχει ένα πανέμορφο ξέφωτο, ιδανικό για να απολαύσετε το πικ νικ σας. Σε αυτό το σημείο μπορείτε να φτάσετε εύκολα και με το αυτοκίνητο. Tip: Ιδιαίτερα εντυπωσιακές είναι και οι τοιχογραφίες που σώζονται, ενώ στο δάπεδο του Ναού της Παναγίας υπάρχουν και αρχαίες επιγραφές που αποδεικνύουν την ύπαρξη αρχαίου ιερού στην τοποθεσία.

Μια από τις διαδρομές που μπορείτε να επιλέξετε αν αγαπάτε την πεζοπορία ξεκινά από τον Αγιόκαμπο, περνά μέσα από το Δάσος Πολυδενδρίου και καταλήγει στην ακτή Παπακώστα και στο Ρακοπόταμο, όπου τους καλοκαιρινούς μήνες μπορείτε να απολαύσετε τις βουτιές σας.

 

Πηγή: diakopes.gr