Ο δανεισμός ωαρίων είναι ένα ‘’ευαίσθητο’’ κεφάλαιο στο βιβλίο της Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής. Ίσως είναι το τελευταίο θέμα που αποτελεί ακόμα και στις μέρες μας ένα μεγάλο ταμπού. Θα έπρεπε όμως να αποτελεί κάτι για το οποίο αποφεύγουμε να μιλάμε; Την αυτονόητη απάντηση την δίνει ο όλο και μεγαλύτερος αριθμός γυναικών που καταφεύγουν σε αυτή την λύση, δεδομένου ότι οι κοινωνικές συνθήκες, η έμφαση στην καριέρα και οι πολλαπλές υποχρεώσεις, οδηγούν συνεχώς όλο και περισσότερες γυναίκες στο να αναβάλλουν χρονικά τη δημιουργία οικογένειας.

Για ποιες γυναίκες είναι λύση ο δανεισμός ωαρίων

Είναι πιθανό σε μια ηλικία κοντά στα 45 έτη, οι ωοθήκες της γυναίκας να παράγουν λιγότερα ωάρια ικανά για να γονιμοποιηθούν. Άλλες κατηγορίες γυναικών που θα μπορούσαν να καταφύγουν στο δανεισμό ωαρίων είναι οι γυναίκες που βρίσκονται σε πρόωρη εμμηνόπαυση ή σε εμμηνόπαυση πριν τα 50 έτη και οι γυναίκες που είτε γεννήθηκαν χωρίς ωοθήκες είτε έχασαν τις ωοθήκες τους σε νεαρή ηλικία λόγω μεγάλων κύστεων ή κακοήθειας. Σε κάθε περίπτωση όμως, η νομοθεσία επιτρέπει αυτή τη μέθοδο σε γυναίκες που δεν έχουν υπερβεί το 50ο έτος της ηλικίας τους.

δανεισμός ωαρίων, εγκυμοσύνη

Juan Encalada / Unsplash

Δανεισμός Ωαρίων: Τα κυριότερα ερωτήματα

Όπως είναι φυσικό, υπάρχουν πολλά ερωτήματα που απασχολούν τα ζευγάρια, όσον αφορά τις δότριες:

  • Ποια είναι η καταγωγή της;
  • Ποια τα χαρακτηριστικά της;
  • Είναι υγιής σωματικά και ψυχικά;
  • Ποιο είναι το κληρονομικό της ιστορικό;

Θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι η ανωνυμία ή το όποιο προσωπικό δεδομένο της δότριας προστατεύεται από τον νομοθέτη. Επιπλέον, από τη στιγμή που η όλη διαδικασία γίνεται νόμιμα και με όλα τα απαραίτητα έγγραφα σε μονάδες εξωσωματικής των μεγάλων μαιευτηρίων ή σε αδειοδοτημένες μονάδες IVF, η ασφάλεια της όλης προσπάθειας είναι δεδομένη.

Ποιο είναι το “προφίλ” των δότριων

Υπάρχει μια συγκεκριμένη σειρά εξετάσεων στις οποίες υποβάλλεται η δότρια. Οι δότριες είναι ηλικίας μέχρι τριάντα ετών και είναι απόλυτα υγιείς, από τη στιγμή μάλιστα που θα υποβληθούν σε ορμονοθεραπεία ώστε οι ωοθήκες τους να δώσουν μεγάλο αριθμό ωαρίων.
Γίνεται πάντα προσπάθεια ώστε η δότρια να προσομοιάζει στα εξωτερικά της χαρακτηριστικά με αυτά της λήπτριας. Δεν παύει όμως να ισχύει ότι όλα τα ζευγάρια θέλουν να γνωρίζουν!

Στο τέλος, η οριστική απόφαση θα παρθεί μόνο εάν υπάρχει εμπιστοσύνη απέναντι στον ειδικό αναπαραγωγής που έχει αναλάβει τον όλο σχεδιασμό, εμπιστοσύνη στη μονάδα IVF που εργάζεται αυτός και ισχυρή επιθυμία από το ζευγάρι για την απόκτηση ενός υγιούς παιδιού.

Ποια είναι η ιατρική διαδικασία της δωρεάς ωαρίων

Η προσπάθεια ξεκινάει με τη χορήγηση στη δότρια ενέσιμης αγωγής, ώστε να προκληθεί σε αυτήν πολλαπλή ωοθυλακιορρηξία. Την ημέρα της ωοληψίας, ο σύζυγος της λήπτριας δίδει σπέρμα και γίνεται η μικρογονιμοποίηση. Συνήθως προκύπτουν αρκετά έμβρυα, λόγω της νεαρής ηλικίας που έχει η δότρια. Η προσπάθεια ολοκληρώνεται με την εμβρυομεταφορά 2 βλαστοκύστεων (έμβρυα 5ης ημέρας) στο ενδομήτριο της λήπτριας, η οποία προηγουμένως έχει λάβει μια σύντομη αγωγή κυρίως από του στόματος. Τις περισσότερες φορές υπάρχουν διαθέσιμες βλαστοκύστεις που καταψύχονται για μια επόμενη προσπάθεια.

Τι ποσοστό επιτυχίας έχει η δωρεά ωαρίων

Τα ποσοστά κυήσεως προσεγγίζουν ακόμα και το 80% αρκεί το ενδομήτριο της γυναίκας να είναι υποδεκτικό. Η κύηση ακολουθεί την πορεία μιας οποιαδήποτε άλλης εγκυμοσύνης, με τους απαραίτητους ελέγχους. Η γυναίκα γεννώντας το μωρό ή τα δίδυμα μωρά της, είναι σε απόλυτη θέση να θηλάσει για όσο διάστημα επιθυμεί. Η νέα χαρούμενη περίοδος της ζωής, έχει μόλις ξεκινήσει!

Διάβασε και άλλα θέματα περί εγκυμοσύνης:

Εγκυμοσύνη: Τι αλλαγές προκαλεί στο δέρμα μιας γυναίκας;

Θυρεοειδής και εγκυμοσύνη: Γιατί χρειάζεται προσοχή;