Κι εκεί που ήσουν single & fabulous, γνώρισες κάποιον υπέροχο. Βγήκατε κάποιες φορές, ακούστηκαν φλογερά σχόλια και περίμενες, ίσως, πως σε λίγο θα γίνει το επόμενο βήμα. Όμως δεν έγινε. Έμαθες πως είναι σε μια μπερδεμένη κατάσταση… δεν είναι, ίσως, «ακριβώς» σχέση. Δεν πάει καλά… θέλει να χωρίσει. Αλλά κάτι τον κρατά. Σύντομα θα είναι ελεύθερος να είναι μαζί σου. Οπότε κι εσύ απαντάς στα μηνύματά του… τον βλέπεις, ίσως, που και που… περιμένεις τη στιγμή σου.

Εναλλακτικό σενάριο; Βγαίνεις με κάποιον, ή έχετε ήδη σχέση. Κι εκεί που όλα πάνε καλά, κάτι αλλάζει… συχνές προστριβές, μούτρωμα ή απλά, «πάγος». Για λίγο. Νιώθεις πως υπάρχει μια σταδιακή απόσυρση… κάποιος είναι όλο και λιγότερο προσιτός, όλο και λιγότερο διαθέσιμος.

Τρίτο σενάριο! Είσαι με κάποιον… αλλά δεν το βλέπεις να πηγαίνει κάπου. Είσαι σίγουρη πως το πράγμα δεν τραβάει αλλά σου αρέσει αυτή η ζεστασιά κι η σιγουριά που σου προσφέρει μια σχέση. Υπάρχει εκείνος ο κάποιος που είχες γνωρίσει πριν μήνες… στέλνεις ένα μήνυμα. Τι κακό μπορεί να συμβεί; Απαντάει! Νιώθεις το στομάχι σου να σφίγγεται. Απαντάς κι εσύ. Μιλάτε για κάποιον καιρό. Ίσως να βγήκατε κιόλας. Υπάρχει φλερτ και από τις δύο πλευρές… αλλά σου είναι ακόμα δύσκολο να βγεις από τη σχέση σου. Τουλάχιστον τώρα όμως, δεν θα περάσεις από τη φάση της μοναξιάς! Ίσως κι ο χωρισμός να φαντάζει κάθε μέρα λιγότερο επίπονος. Ας είναι καλά ο… επόμενος!

Σίγουρα έχεις ήδη καταλάβει τι σημαίνει το cushioning. Ίσως, μάλιστα, να είδες τον εαυτό σου σε ένα ή περισσότερα από τα παραπάνω σενάρια. Γιατί το cushioning είναι ένα παιχνίδι με τουλάχιστον 3 μέλη. Ένα βασικό «ζευγάρι» που είτε είναι σε σταθερή σχέση είτε όχι, κι ένα τρίτο μέλος με το οποίο κάποιος από το ζευγάρι διατηρεί επικοινωνία κάνοντάς το να πιστεύει πως θα είναι η επόμενή του συναισθηματική επιλογή. Τι κοινό έχουν όλα αυτά τα άτομα; Την ανασφάλεια ως βάση για τις συναισθηματικές τους αναζητήσεις.

Το cushioning για εκείνον που το κάνει (κι έχουμε ίσως όλοι υπάρξει, λιγότερο ή περισσότερο, σε αυτή την θέση) δηλώνει πως βιώνει έντονο συναισθηματικό άγχος μέσα στη σχέση αλλά και εξαιρετικό φόβο να μείνει μόνο. Είτε το αντιλαμβάνεται συνειδητά είτε όχι.

Για το άλλο μέλος της σχέσης, δε, που βλέπει πως ο πρώτος απομακρύνεται, η επικοινωνία χάνεται και η σχέση φυλλοροεί σαν λεύκα τον Οκτώβρη… η ανασφάλεια εκφράζεται συχνά είτε μέσα από τον φόβο της ευθείας αντιμετώπισης του άλλου, είτε μέσα από την αποφυγή του χωρισμού με κάθε τρόπο.

Για το «μαξιλάρι» της υπόθεσης, δε, που παραμένει σε επικοινωνία με κάποιον λαμβάνοντας το λιγότερο ελάχιστο από το ενδιαφέρον ενός ατόμου… η ανασφάλεια έγκειται στη λιγότερο ή περισσότερο πρόθυμη ανταπόκριση στις προσπάθειες επικοινωνίας του.

Και οι τρεις φοβούνται τη μοναξιά περισσότερο από το να παραμένουν με μια, μονάχα κατά το ήμισυ ικανοποιητική, σχέση. Οπότε εδώ ας μην ψάχνουμε θύτες και θύματα. Αν ανήκεις ή έχεις υπάρξει σε κάποιον από τους παραπάνω ρόλους αναρωτήσου πώς πραγματικά νιώθεις με τον εαυτό σου και πώς έχεις μάθει να σχετίζεσαι με τους σημαντικούς άλλους στη ζωή σου.

Το cushioning θεωρείται απιστία;

Αυτό εξαρτάται από το πλαίσιο που το ίδιο το ζευγάρι έχει θέσει στη σχέση του. Αν κάτι πάντως μπορεί να ειπωθεί με σιγουριά είναι πως όποια θέση κι αν διατηρείς σε αυτό το τριαδικό φαινόμενο, το cushioning μπορεί να θεωρηθεί «απιστία» στον ίδιο σου τον εαυτό.