Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως ένα άρωμα μπορεί να αλλάξει τη διάθεσή μας μέσα σε δευτερόλεπτα, να βάλει μια έξτρα διάσταση απόλαυσης στο skincare μας – εξάλλου, το πόσο φλατ είναι η ζωή χωρίς τις ευωδιές γύρω μας (ή τη δυνατότητα να τις μυρίζουμε) ήρθε να το αποδείξει η πανδημία με τον πιο δύσκολο τρόπο. Ας μιλήσουμε λοιπόν για τα clean αρώματα. 

Σχεδόν σε όλα προϊόντα ομορφιάς που χρησιμοποιούμε, από το σαπούνι χεριών μέχρι την κρέμα σώματος και το μέικαπ, θα συναντήσουμε στη λίστα με τα συστατικά τους και τη λέξη «άρωμα». Το ενδιαφέρον εδώ είναι πως μέχρι στιγμής οι εταιρείες παγκοσμίως δεν είναι υποχρεωμένες να αποκαλύπτουν αναλυτικά σε αυτήν τη λίστα τη σύσταση του αρώματος με κάθε λεπτομέρεια (το οποίο ως επί το πλείστον δημιουργείται από συνθετικά μόρια), καθώς θεωρείται εμπορικό μυστικό.

Ωστόσο, είναι γνωστό πως κάποια από αυτά τα συνθετικά μόρια έχουν συνδεθεί με αλλεργίες και προβλήματα υγείας, γεγονός που οδήγησε τον IFRA (International Fragrance Association) εδώ και κάποια χρόνια να εκδίδει αυστηρές οδηγίες που απαγορεύουν τη χρήση συγκεκριμένων συνθετικών συστατικών στις συνθέσεις των αρωμάτων, με τη λίστα αυτή να ανανεώνεται συνεχώς.

Αυτές οι… περικοπές στα συστατικά και η ταυτόχρονη πίεση από την κοινότητα του clean beauty, η οποία ολοένα μεγαλώνει, οδήγησε τους μεγάλους ομίλους αρωματοποιίας να αναζητούν εναλλακτικές, «πράσινες» λύσεις για τις οσφρητικές συνθέσεις τους, να δώσουν μεγαλύτερη έμφαση στην «ηθική» προέλευση των συστατικών και να προχωρήσουν σε αλλαγές στα μπουκάλια και τις συσκευασίες τους, έτσι ώστε να έχουν θετικό αντίκτυπο στη βιωσιμότητα του πλανήτη.

Μάλιστα, κάποιοι οίκοι, όπως ο Calvin Klein και η Chloé, τόλμησαν να επανασυνθέσουν iconic αρώματά τους, αντικαθιστώντας συνθετικά μόρια με φυσικά συστατικά (ένα καθόλου εύκολο στοίχημα στην υλοποίηση), δίνοντας την clean εκδοχή τους – και είναι βέβαιο πως θα ακολουθήσουν κι άλλοι. 

Clean αρώματα: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις

Όσο για το τι καθιστά ένα άρωμα clean, το τοπίο δεν είναι απολύτως ξεκάθαρο (όπως συμβαίνει γενικότερα στο clean beauty), καθώς μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν κανονισμοί που να προσδιορίζουν με ακρίβεια την απάντηση. Για πολλά brands, clean σημαίνει πως βασίζουν τις συνθέσεις τους σε φυσικής προέλευσης συστατικά, όπως τα αιθέρια έλαια, τα φυτικά εκχυλίσματα, το οινόπνευμα από ανακυκλωμένο ζαχαροκάλαμο κ.λπ. Ωστόσο, ενώ τα αιθέρια έλαια μοιάζουν ως η τέλεια εναλλακτική στις συνθετικές νότες, ενδέχεται να είναι ερεθιστικά για κάποιους ανθρώπους. Και σε αυτό το κεφάλαιο δεν έχουν ακόμα αποσαφηνιστεί οι απαραίτητες προδιαγραφές για τη χρήση τους – πάντως, αυτό που χρειάζεται να έχετε στον νου σας είναι πως τόσο η προέλευση όσο και ο τρόπος επεξεργασίας τους παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στο αν τελικά είναι καλά για εσάς ή όχι και, φυσικά, αν μπορούν να ονομάζονται clean.

Μάλιστα, στον ενδιαφέροντα αυτόν διάλογο γύρω από τα συστατικά των αρωμάτων, υποστηρίζεται –και όχι άδικα– πως δεν είναι όλα τα συνθετικά μόρια βλαπτικά για την υγεία μας, ούτε όλα τα αιθέρια έλαια αθώα –σε κάποιες δε περιπτώσεις τα συνθετικά μπορεί να είναι και πιο ασφαλή από μια φυσική ευωδιά–, όμως οι ζυμώσεις είναι σε εξέλιξη και όλες αυτές οι θέσεις βρίσκονται ακόμα υπό συζήτηση. Πάντως, η Michelle Pfeiffer γύρω στο 2010 πήρε τη γενναία απόφαση, όταν κάθε προσπάθειά της να συνεργαστεί με μεγάλες εταιρείες καλλυντικών έπεφτε πάνω σε ένα μεγάλο «όχι», να ξεκινήσει το δικό της non-toxic fragrance brand, το Henry Rose, όπου χρησιμοποιεί συνθετικά μόρια και έλαια φυτικής προέλευσης που αποδεδειγμένα είναι ασφαλή για μακροχρόνια χρήση. Και όχι μόνο αυτό, αλλά υποστηρίζοντας την απόλυτη διαφάνεια, κάθε άρωμα φέρει στη συσκευασία του τη λίστα με όλα τα συστατικά που χρησιμοποιήθηκαν για τη δημιουργία του.