Αισθάνεσαι πως έχεις χριστουγεννιάτικη κατάθλιψη; Αν και δεν είναι τόσο εύκολο για κάποιον που δεν νιώθει ότι συμμετέχει στο εορταστικό χριστουγεννιάτικο κλίμα, θα μπορούσε παρόλα αυτά, όσο δύσκολο κι αν του φαίνεται να προσπαθήσει να ακολουθήσει κάποιες από τις παρακάτω συμβουλές, ώστε να ανεβάσει έστω και λίγο την διάθεσή του. Ας μην ξεχνάμε ότι πολλές φορές επιλέγουμε να καταθλίβουμε τον εαυτό μας!

Χριστουγεννιάτικη κατάθλιψη: Μερικές συμβουλές που θα σε βοηθήσουν

1. Βγες έξω από το σπίτι έστω και μόνος σου, περπάτησε, πάρε μουσική μαζί σου και απόλαυσε την βόλτα σου.

2. Αναζήτησε την παρέα φίλων ή γνωστών σου, έστω και για να κάνεις τα απαραίτητα ψώνια μαζί

3. Δώσε χρόνο στον εαυτό σου και αναλογίσου τι θα ήθελες να … σου κάνεις δώρο! Ναι, τα δώρα δεν είναι μόνο για τους άλλους, άλλωστε εσύ δεν αξίζεις ίσως και το καλύτερο δώρο;

4. Μην αρνείσαι προσκλήσεις, πήγαινε όπου σε καλούν, ποτέ δεν ξέρεις πως θα περάσεις, μην προδικάζεις μία κατάσταση ότι δεν θα είναι καλά, άλλωστε έχεις πάντα την εναλλακτική αν πραγματικά βαρεθείς να φύγεις…

5. Ξεκίνησε να γυμνάζεσαι, όχι απαραίτητα σκληρά και έντονα. Με την γυμναστική όπως γνωρίζουμε όλοι ο οργανισμός μας εκλύει τα φυσικά μας αντικαταθλιπτικά, γιατί να μην τα χρησιμοποιήσουμε;

6. Σκέψου λίγο τι στόχους έχεις βάλει. Αν σου φαίνονται υψηλοί, ίσως είναι ο καιρός να χαμηλώσεις τον πήχη. Αυτό δεν σημαίνει ότι εγκαταλείπεις τον στόχο σου αλλά μπορείς να τον χωρίσεις σε πιο μικρούς, ώστε να είναι πιο πιθανή η επίτευξή τους.

7. Δεν χρειάζεται να κάνεις ότι κάνουν και οι άλλοι! Δεν χρειάζεται να κάνεις γιορτινά τραπέζια να δεν θέλεις ή να στολίσεις όλο σου το σπίτι με Χριστουγεννιάτικα στολίδια, αν και ο έστω και μικρός στολισμός θα μπορούσε να σε βάλει έστω και λίγο περισσότερο στο κλίμα.

8. Δεν χρειάζεται να χαίρεσαι επειδή είναι Χριστούγεννα! Άσε τον εαυτό σου να νιώσει όπως αυτός αισθάνεται…

9. Κάνε πράγματα που νιώθεις ότι σε ευχαριστούν και ας μην συμβαδίζουν με την εορταστική ατμόσφαιρα

10. Αν αυτές τις μέρες εργάζεσαι όπως και πολύς κόσμος ακόμη, μην μιζεριάζεις, αλλά προσπάθησε να δώσεις λίγο χρώμα στην εργασία σου για να νιώσεις πιο όμορφα!

11. Αν το συναίσθημά σου είναι μελαγχολικό, είσαι ευερέθιστος ή αισθάνεσαι δυσφορία και θλίψη, πάρε μια ανάσα, κάτσε λίγο πίσω και αναρωτήσου: Τι μου συμβαίνει; Τι μπορεί να ευθύνεται για τον τρόπο που αισθάνομαι; Τι κάνω και καταθλίβομαι; Τι ανάγκες έχω αυτή τη στιγμή; Τι κάνω για να τις ικανοποιήσω; Μικρές ερωτήσεις που μπορεί όμως να σου αλλάξουν κατά πολύ τον τρόπο που βλέπεις και αντιμετωπίζεις καταστάσεις. Θυμήσου η ικανοποίηση των αναγκών μας είναι αυτή που μπορεί να μας δώσει δύναμη να πάμε παρακάτω…

12. Αν υπάρχουν έντονα καταθλιπτικά συμπτώματα που δεν φαίνεται να μπορούν να ξεπεραστούν έτσι απλά, χρειάζεται να στραφείς στους φίλους ή στους συγγενείς σου, γενικότερα σε άτομα που νιώθεις πιο οικεία και να τους μιλήσεις για το πώς αισθάνεσαι. Δεν είναι ντροπή να ζητήσεις τη βοήθειά τους! Ας έχουμε στο μυαλό μας ότι χρειάζεται να μπούμε στη δράση και να μην αφήνουμε τα πράγματα έτσι απλά να περνούν από μπροστά μας…