Σε ποιον αρέσουν οι συνεντεύξεις για δουλειά; Σχεδόν σε κανέναν! Καλά ρούχα, επιτηδευμένες κινήσεις, άβολες ερωτήσεις: Δύσκολα διαχειρίσιμες συνθήκες σε μια εκ των πραγμάτων αγχωτική διαδικασία κάνουν ακόμα κι αυτούς που αποδεδειγμένα έχουν τα προσόντα για τη διεκδικούμενη θέση εργασίας να τη χάνουν μέσα από τα χέρια τους.

«Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν είναι εκ φύσεως καλοί στις συνεντεύξεις για δουλειά. Ακόμα κι αν δεν είναι τραγικοί, σίγουρα θα μπορούσαν να τα πάνε καλύτερα» λέει η κορυφαία interview coach Pamela Skillings σε συνέντευξή της για το podcast How to Be Awesome at Your Job. Ο λόγος είναι ότι αγχώνονται, όπως εξηγεί. Κι εδώ που τα λέμε δεν είναι εύκολο μέσα σε λίγα λεπτά να παρουσιάσεις τον εαυτό σου με τρόπο που να φαίνεται αντικειμενικός, δίνοντας έμφαση σε σημεία που θα σε διαφοροποιήσουν από τους υπόλοιπους.

Η φράση με την οποία ξεκινούν τα περισσότερα interviews είναι: Πείτε μας λίγα λόγια για τον εαυτό σας. Όμως παρόλο που είναι αναμενόμενη, οι περισσότεροι υποψήφιοι κομπλάρουν.

Σύμφωνα με την Pamela Skillings η απάντηση σε αυτό το κάλεσμα είναι μία από τις μεγαλύτερες δυσκολίες των υποψηφίων για δουλειά. Εξίσου δύσκολο τους φαίνεται να παρουσιάσουν τα δυνατά τους σημεία χωρίς να φανούν ψεύτες ή ψώνια. Διάβασε παρακάτω τις συμβουλές της για να ξεπεράσεις αυτά τα εμπόδια, να παρουσιάσεις τον καλύτερο εαυτό σου και -γιατί όχι;- να πάρεις τη δουλειά.

1. Προετοιμάσου για την πρώτη εντύπωση

Με το που θα σου πούνε να μιλήσεις για σένα, θυμήσου ότι δεν σε ρωτάνε για να ακούσουν την ιστορία της ζωής σου. «Ο λόγος που το κάνουν είναι για να διαπιστώσουν κατά πόσο μπορείς να περιγράψεις την εμπειρία, τα ενδιαφέροντά σου και κάθε άλλη σχετική με τη θέση πληροφορία με αποτελεσματικό τρόπο», αναφέρεται στη δημοφιλή πλατφόρμα αναζήτησης εργασίας Indeed. Αντί λοιπόν να κάνεις περίληψη του CV σου (που έτσι κι αλλιώς το έχουν στα χέρια τους), δώσε τους τα επιχειρήματα για να πιστέψουν ότι είσαι το κατάλληλο άτομο για τη θέση. Η ιστορία που θα πεις πρέπει να είναι σύντομη, περιεκτική και ενδιαφέρουσα. «Χρησιμοποιώντας τεχνικές αφήγησης μπορείς να συνδεθείς με το συνομιλητή σου και να γίνεις ο/η υποψήφιος/α που θα του μείνει αξέχαστος/η» λέει η Skillings.

2. «Πούλα» τα δυνατά σου σημεία

Η συνέντευξη για δουλειά είναι ίσως η μοναδική περίπτωση που είναι αναμενόμενο να μιλήσεις πολύ για τον εαυτό σου χωρίς να εκνευρίσεις τον συνομιλητή σου. Επειδή όμως ενστικτωδώς κόβουμε τη φόρα μας για να μη νιώσουμε άβολα, καλό είναι να προπονηθείς φωναχτά προετοιμάζοντας απαντήσεις σε ερωτήσεις του τύπου: Ποιοι είναι οι τρεις λόγοι για τους οποίους θα πρέπει να επιλέξουμε εσένα και όχι κάποιον άλλο υποψήφιο; Όπως σου επισημαίνει η Skillings, ακόμα κι αν είσαι εσωστρεφής ή μετριόφρων από τη φύση σου, υπάρχουν τρόποι να μιλήσεις για τα προτερήματά σου χωρίς να βγεις έξω από τα νερά σου. Ποιοι είναι αυτοί;

  1. Να αναφερθείς σε γεγονότα πχ. έχω σχεδιάσει και διεκπεραιώσει το τάδε project σε Χ χρόνο με Ψ οφέλη για την εταιρεία.
  2. Να χρησιμοποιήσεις τα λόγια άλλων για σένα, πχ. Ο προϊστάμενός μου έκανε ιδιαίτερη μνεία στην αξιολόγησή μου για την οργανωτικότητα, τη μεθοδικότητα και τη συνεισφορά μου στην ομάδα.

3. Πήγαινε με bullets

Το ιδανικό είναι να βρεις την ισορροπία ανάμεσα στο τι θα προετοιμάσεις και τι θα σκεφτείς αυθόρμητα εκείνη τη στιγμή. Οι περισσότεροι, σύμφωνα με τη Skillings νιώθουν άβολα να προετοιμαστούν και σκέφτονται ότι θα αυτοσχεδιάσουν. Όμως αυτό δεν λειτουργεί πάντα καλά. Γι’ αυτό σου προτείνει να λειτουργήσεις σαν να πρόκειται να πρωταγωνιστήσεις σε μία παράσταση: Θα πρέπει να «παίξεις» φυσικά αλλά δεν γίνεται να αποφύγεις και τις πρόβες. Βέβαια δεν θα σε βοηθήσει να προετοιμάσεις ολόκληρα κατεβατά. Αρκεί μόνο να έχεις σκεφτεί πώς θα απαντούσες με bullet points στις πιο κοινές ερωτήσεις. Έτσι θα διατηρήσεις την ψυχραιμία, τη νηφαλιότητα και την πειστικότητά σου από την αρχή ως το τέλος, ενώ έχεις πολλές πιθανότητες να μην ξεχάσεις κάποιο από τα σημεία στα οποία θες να αναφερθείς.

4. Δείξε τον ενθουσιασμό σου για τη θέση

Εννοείται ότι πριν πας σε ένα interview θα πρέπει να έχεις αναζητήσει πληροφορίες για την εταιρεία και τον μελλοντικό -ίσως- εργοδότη σου. Απόφυγε όμως το λάθος που κάνουν οι περισσότεροι σύμφωνα με τη Skillings να επικεντρώνονται στα της εταιρείας και να προσπερνούν τις αρμοδιότητες της θέσης. Μην ξεχνάς ότι στο interview σε έχουν φωνάξει για μια συγκεκριμένη δουλειά. Πρέπει λοιπόν να έχεις σκεφτεί πώς θα απαντήσεις σε ερωτήσεις όπως αυτές: Γιατί μόλις διάβασες την αγγελία ένιωσες ότι σε φωτογραφίζει; Ποιοι είναι οι στόχοι που θα πετύχεις μέσα από αυτή τη δουλειά; Πώς φαντάζεσαι την εξέλιξή σου;

5. Πες τα γρήγορα και περιεκτικά

Κάθε φορά που αναφέρεσαι σε “κατορθώματά” σου, θα πρέπει να έχεις πλοκή στις απαντήσεις σου, να σκιαγραφείς την προσωπικότητά σου και να μοιράζεσαι πληροφορίες για το πώς βοήθησες σε συγκεκριμένα projects και καταστάσεις, λέει η Skillings. Πώς θα το κάνεις στην πράξη; Αρχικά, θα πρέπει να φτιάξεις ένα πλαίσιο για να κατανοήσουν οι άλλοι γιατί ήταν σημαντικό το έργο που σου ανατέθηκε. Στη συνέχεια θα αναφέρεις τα πεπραγμένα σου, τα εμπόδια που συνάντησες και πώς τα αντιμετώπισες και στο τέλος θα μιλήσεις για τα αποτελέσματα των πράξεών σου. Κι όλα αυτά χωρίς να πλατιάσεις -ιδανικά να μην ξεπερνάς τα 2 λεπτά. Αν ακολουθήσουν ερωτήσεις για περαιτέρω πληροφορίες, είσαι σε καλό δρόμο.

6. Κλείσε έξυπνα

Είναι πολύ πιθανό να έχεις διαβάσει ή ακούσει ότι καλό είναι να τελειώσεις τη συνέντευξη ρωτώντας αν υπάρχει κάτι που προβλημάτισε τον συνεντευξιαστή σου. Η Skillings δεν το βρίσκει καθόλου καλή ιδέα, αφενός επειδή οι περισσότεροι έχουν εκπαιδευτεί να μην δίνουν επιτόπου feedback στους υποψήφιους και αφετέρου επειδή με αυτόν τον τρόπο ο επίλογος έχει μια αρνητική χροιά. Αντ’ αυτού σου προτείνει να ρωτήσεις «Εσείς ποια θεωρείτε τα σημαντικότερα προσόντα για τη θέση;» Πιθανώς έτσι θα έχεις την ευκαιρία να κλείσεις με μια θετική αναφορά βασισμένη στην εμπειρία σου.