Η ζωή είναι ένα ατέρμονο ταξίδι μάθησης. Πέρα από τις βασικές γνώσεις που πρέπει να έχουμε και μας τις προσφέρουν στο σχολείο, είναι και μερικές ακόμα γνώσεις και δεξιότητες απαραίτητες, ώστε να γίνει η ζωή μας λίγο πιο ευχάριστη. Δεν υποσχόμαστε ότι έχουμε το μυστικό της ευτυχίας, αλλά σίγουρα αν μας ακούσεις οι μέρες θα κυλούν με ένα χαμόγελο παραπάνω.

Άκου αυτό που δεν θες

Πολλές φορές συγγενείς, φίλοι ή απλά γνωστοί μας ασκούν κριτική, κάποιες φορές σκληρή. Η αυτόματη αντίδραση μας είναι να στενοχωρηθούμε, να κλάψουμε, να νευριάσουμε ή και να γίνουμε επιθετικοί. Δεν χρειάζεται να κάνεις τίποτα από όλα αυτά. Αντ’ αυτού δίδαξε τον εαυτό σου να ακούει τις κριτικές αυτές.

Διδάσκοντας στον εαυτό σου τη δεξιότητα αυτή θα μπορείς να επεξεργαστείς τις πληροφορίες που δέχεσαι. Μπορεί να αποδειχθεί ότι διαφωνείς απλά με το άλλο άτομο, ή μπορεί να καταλάβεις ότι θέλεις να πάρεις απόσταση από εκείνο. Από την άλλη, μπορεί η κριτική του να σου είναι χρήσιμη, και απλά να μην μπορείς να δεις την πραγματικότητα από μόνη σου και αυτό το άτομο μέσα από την κριτική που σου έκανε πράγματι να σε βοήθησε να αφυπνιστείς και να βελτιώσεις τη ζωή σου.

Παράβλεψε την πρώτη εντύπωση

Σε κάθε σοβαρή φιλία έχει ειπωθεί η έκφραση «όταν σε γνώρισα πρώτη φορά δεν σε συμπάθησα καθόλου!». Μπορείς να φανταστείς τη ζωή σου χωρίς αυτή τη φιλία; Είμαι σίγουρη ότι είσαι ευγνώμων που παρέβλεψες την αρχική σου άποψη και έδωσες μια ευκαιρία σε αυτό το άτομο. Και η δεξιότητα αυτή πρέπει να υπάρχει σε όλους τους τομείς της ζωής σου, στις φιλίες, στις ερωτικές σχέσεις, σε ένα είδος γυμναστικής που σε ζόρισε την πρώτη φορά. Δεν θα είναι όλες οι δεύτερες ευκαιρίες επιτυχημένες βέβαια, αλλά πολλές από αυτές θα γίνουν μέρος της ζωής σου.

Μάθε να αναγνωρίζεις τη φωνή στο κεφάλι σου

Ξέρεις ποια φωνή, εκείνη που επικρίνει αυτά που κάνεις ή δεν κάνεις εσύ αλλά και οι άλλοι. Μετά σου μιλάει για όλα όσα κατάφεραν οι άλλοι αλλά όχι εσύ. Μετά σου ξυπνάει όλα τα άγχη και τις ανασφάλειες. Αυτή η φωνή είναι ο εγωισμός σου που μιλάει. Όσο πιο γρήγορα μπορέσεις να αναγνωρίσεις αυτή τη φωνή ως αυτό που είναι, δηλαδή οι σκέψεις και οι ανησυχίες σου και όχι η πραγματικότητα, τόσο πιο γρήγορα θα αρχίσεις να ζεις πραγματικά.

Ξεκουράσου

Και δεν μιλάω απλά για τον ύπνο. Εννοώ αυτές τις στιγμές μέσα στη μέρα σου, που μπορείς να κάτσεις να ξεκουραστείς χωρίς να έχεις δεύτερες σκέψεις και ενοχές. Πολλές φορές οι στιγμές αυτές σταματούν από τις ξαφνικές σου σκέψεις πως σπαταλάς την ώρα σου και είσαι αντιπαραγωγική. Οι σκέψεις αυτές είναι τόσο κουραστικές και δεν σε αφήνουν ποτέ να ηρεμήσεις και να ξεκουραστείς ουσιαστικά.

Κάνε κομπλιμέντα που δεν έχουν να κάνουν με την εξωτερική εμφάνιση

Όλοι το κάνουμε, βλέπουμε ανθρώπους που μας αρέσουν και τους λέμε ότι μας αρέσει το κούρεμά τους, το φόρεμά τους, το σκυλάκι τους. Τους κάνει να αισθάνονται καλά, αλλά και εμάς. Και πιθανότατα, ο λόγος για τον οποίο ασχολούμαστε αρχικά με αυτή τη δραστηριότητα είναι ότι μας αρέσει το άτομο, και όταν σου αρέσει κάποιος, πολλά από αυτά που αγοράζει, φοράει, επιλέγει κ.λπ. είναι συναρπαστικά.

Από την άλλη, το να πεις σε κάποιον που συμπαθείς και σου αρέσει ότι θαυμάζεις ένα στοιχείο του χαρακτήρα του, χρειάζεται λίγο περισσότερη προσπάθεια αλλά και παρατήρηση. Έχει ως αποτέλεσμα, ωστόσο, να κάνεις το άλλο άτομο να αισθανθεί σημαντικό. Όταν κάνεις αυτό το δώρο σε κάποιον, του αποδεικνύεις ότι όλα αυτά που κάνει μέσα του, όλη αυτή η προσπάθεια να γίνει ο καλύτερος άνθρωπος έχει αποτέλεσμα!