Όλοι θέλουμε να έχουμε λαμπερά, καθαρά, όμορφα μαλλιά. Και βέβαια από παίρνουμε μερικές από τις απαραίτητες πληροφορίες για να πετύχουμε αυτό που θέλουμε; Σίγουρα από το TikTok, όπου το τελευταίο διάστημα έχει πάρει μεγάλη διάσταση το hashtag #DoubleShampooing, με πάνω από 1.7 εκατομμύρια προβολές.

Το διπλό λούσιμο (double shampooing) είναι η χρήση σαμπουάν δύο φορές κατά τη διάρκεια του λουσίματος. Σαν μέθοδος δεν είναι καινούργια, ωστόσο βρίσκεται στο ραντάρ πολλών ανθρώπων λόγω του ότι μπορεί να βελτιώσει την υγεία του τριχωτού της κεφαλής και των μαλλιών.

Το διπλό λούσιμο μπορεί να βοηθήσει στον ενδελεχή καθαρισμό του τριχωτού της κεφαλής και των μαλλιών, ειδικά αν χρησιμοποιείς πολλά προϊόντα styling ή αν έχεις λιπαρά μαλλιά. Η πρώτη χρήση απομακρύνει τις επιφανειακές ακαθαρσίες και τη συσσώρευση προϊόντων, ενώ η δεύτερη εξασφαλίζει βαθύτερο καθαρισμό, καθώς μια μόνο στρώση σαμπουάν μπορεί να μην είναι αρκετή.

Για όσους αντιμετωπίζουν συγκεκριμένα προβλήματα στο τριχωτό της κεφαλής, αυτή η τεχνική μπορεί να είναι μια αποκάλυψη. Το διπλό λούσιμο προσφέρει μια ολοκληρωμένη λύση για προβλήματα όπως η πιτυρίδα ή το λιπαρό τριχωτό της κεφαλής. Ουσιαστικά, το αρχικό λούσιμο προετοιμάζει τα μαλλιά και το τριχωτό της κεφαλής, ενώ το επόμενο εξασφαλίζει βαθύ καθαρισμό.

@sumans.waves

I only wash my hair every 4-5 days and this is how i prevent it from getting oily! Double shampooing is a game changer ?? #wavyhair #wavyhairtips #doubleshampooing #wavyhairroutine #wavyhairtutorial #hairtok

♬ original sound – <3

Υπάρχουν προβλήματα από το διπλό λούσιμο;

Υπάρχουν πιθανές παγίδες ανάλογα με το σαμπουάν που χρησιμοποιείς, ιδιαίτερα όταν χρησιμοποιούνται σαμπουάν με επιβλαβή συστατικά ή υψηλά επίπεδα πρωτεϊνών, σε αυτές τις περιπτώσεις, ο διπλός ή υπερβολικός καθαρισμός μπορεί να αποτελέσει κίνδυνο. Το υπερβολικό λούσιμο μπορεί να αφαιρέσει τα φυσικά έλαια, προκαλώντας ξηρότητα και ερεθισμούς, ειδικά όταν χρησιμοποιούνται σαμπουάν με θειικά άλατα. Επιπλέον, η υπερφόρτωση με πρωτεΐνες μπορεί να προκαλέσει τα μαλλιά να γίνουν άκαμπτα και εύθραυστα. Οπότε η επιλογή των σωστών προϊόντων είναι ζωτικής σημασίας.

Αν έχεις ξηρά, σπασμένα ή χημικά επεξεργασμένα μαλλιά, οι τούφες σου βρίσκονται ήδη σε εύθραυστη και ευάλωτη κατάσταση και το πολύ λούσιμο μπορεί να το τονίσει αυτό. Πρέπει επίσης να διασφαλίζεις ότι χρησιμοποιείς σαμπουάν χωρίς θειικά άλατα και ενυδατικά σαμπουάν όταν κάνεις διπλό λούσιμο.

Φρόντισε να διαλέξεις το σαμπουάν ανάλογα με τον τύπο των μαλλιών σου:

  • Clarifying και ενυδατικό: Καλύτερο για όσους παλεύουν με λιπαρά μαλλιά ή τριχωτό της κεφαλής που ταλαιπωρείται από συσσώρευση προϊόντων. Ξεκίνησε με ένα clarifying σαμπουάν, στοχεύοντας στο τριχωτό της κεφαλής για να καθαρίσεις τα περιττά έλαια και τα επίμονα υπολείμματα. Συνέχισε με ένα ενυδατικό σαμπουάν, με στόχο να αναπληρώσεις την υγρασία και να δημιουργήσεις μια ισορροπημένη κατάσταση, διασφαλίζοντας ότι τα μαλλιά σου δεν θα πέσουν.
  • Καταπραϋντικό και εξισορροπητικό: Ο βέλτιστος συνδυασμός για άτομα με ευαίσθητο τριχωτό της κεφαλής ή που αντιμετωπίζουν προκλήσεις όπως η πιτυρίδα. Το αρχικό σου βήμα θα πρέπει να περιλαμβάνει ένα ήπιο, καταπραϋντικό σαμπουάν, εστιάζοντας στην ανακούφιση των ερεθισμών ή των φλεγμονών. Το δεύτερο χέρι σαμπουάν θα πρέπει να περιλαμβάνει ένα εξισορροπητικό σαμπουάν σχεδιασμένο για την αντιμετώπιση προβλημάτων όπως η υπερβολική λιπαρότητα ή η ξηρότητα.

Πώς επωφελείται ο κάθε τύπος μαλλιών από το διπλό λούσιμο

Λιπαρά μαλλιά

Όσοι έχουν λιπαρό τριχωτό της κεφαλής, το διπλό λούσιμο μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα. Το αρχικό λούσιμο είναι καθοριστικό για την απομάκρυνση της βρωμιάς, των περιττών ελαίων και των υπολειμμάτων προϊόντων. Η ενσωμάτωση ενός καθαριστικού σαμπουάν μπορεί να προσφέρει βαθύτερο καθαρισμό, ενώ η επακόλουθη χρήση ενός σαμπουάν εξισορρόπησης ή ελέγχου της λιπαρότητας εξασφαλίζει ότι η παραγωγή λιπαρότητας παραμένει υπό έλεγχο, χωρίς να είναι υπερβολικά σκληρή.

Ξηρά μαλλιά

Όταν πρόκειται για ξηρά μαλλιά, ο στόχος είναι να καθαρίσεις το τριχωτό της κεφαλής. Μετά το σαμπουάν, είναι σημαντικό να επαναφέρεις την υγρασία. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω ενός ενυδατικού κοντίσιονερ ή, για μια επιπλέον ώθηση ενυδάτωσης, σκέψου να στραφείς σε μια ενυδατική μάσκα μαλλιών.

Σγουρά μαλλιά

Όσοι έχουν σγουρά μαλλιά συχνά παλεύουν με τη συσσώρευση προϊόντων λόγω της ρουτίνας του styling. Εδώ, το διπλό λούσιμο μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την υγεία του τριχωτού της κεφαλής. Ο αρχικός καθαρισμός στοχεύει στην αντιμετώπιση αυτής της υπερφόρτωσης προϊόντων, ενώ ο δεύτερος επικεντρώνεται αποκλειστικά στον καθαρισμό του τριχωτού της κεφαλής.

Βαμμένα μαλλιά

Για όσους έχουν βαμμένα μαλλιά η αρχή παραμένει αμετάβλητη, δηλαδή να καθαριστεί το τριχωτό της κεφαλής, όχι τα μαλλιά. Είναι ζωτικής σημασίας να ακολουθήσεις τη διαδικασία καθαρισμού με άφθονη ενυδάτωση, είτε μέσω ενός κανονικού κοντίσιονερ είτε επιλέγοντας μια πιο πλούσια μάσκα μαλλιών. Αυτό εξασφαλίζει ότι τα μαλλιά παραμένουν λαμπερά μετά το πλύσιμο.