Σε ένα νησί σαν την Ύδρα, χωρίς οδικό δίκτυο, που η επικοινωνία υφίσταται μέσω ενός πλέγματος από δρομάκια, καλντερίμια και μονοπάτια, η πεζοπορία είναι ιδανική.

Αυτή η εποχή είναι ιδανική για περπάτημα στα πανέμορφα τοπία του νησιού, αφού δεν θα σας δυσκολεύει ο καυτός ήλιος και έτσι, θα απολαύσετε πολύ περισσότερο τη φυσική ομορφιά και το περπάτημα. Με μια Χειμερινή πεζοπορία στην Ύδρα λοιπόν, είναι βέβαιο πως θα εντυπωσιαστείτε.

Χειμερινή πεζοπορία στην Ύδρα: Τρεις πανέμορφες διαδρομές

Διαδρομή 1: Λιμάνι – Προφήτης Ηλίας – Παλαμιδάς – Βλυχός

Η διαδρομή αυτή ξεκινά από το λιμάνι, κοντά στο Ρολόι, όπου θα βρείτε και τον κεντρικό χάρτη διαδρομών του νησιού. Περνώντας, λοιπόν, από τα σοκάκια θα ανηφορίσετε προς τη συνοικία της “Κιάφας” και μετά, θα βρείτε το πευκόδασος και θα συνεχίσετε με κατεύθυνση προς την Μονή του Προφήτη Ηλία. Περπατώντας στο πανέμορφο πέτρινο μονοπάτι, θα έχετε την επιλογή να φτάσετε και στην κορυφή Έρος, η οποία είναι η υψηλότερη του νησιού και να μαγευτείτε από τη θέα.

Συνεχίζοντας νοτιοδυτικά από το μονοπάτι, θα περάσετε από το εκκλησάκι του Αγίου Μάμα και θα κατηφορίσετε προς τον οικισμό της Επισκοπής. Από εκεί, συνεχίζεται βόρρεια, και θα καταλήξετε σε ένα πέτρινο μονοπάτι που οδηγεί στον όρμο Παλαμιδά και από εκεί, επιστρέφετε στην Ύδρα μέσω μιας παραθαλάσσιας διαδρομής. Σε αυτή τη διαδρομή θα συναντήσετε και το πέτρινο, τοξωτό γεφύρι του Βλυχού.

Διαδρομή 2: Ύδρα – ΙΜ Ζούρβας – Φάρος Ζούρβας

Με αφετηρία πάλι το Ρολόι, όπου θα συμβουλευτείτε τον κεντρικό χάρτη, θα ανηφορίσετε ανατολικά για να περάσετε από την Μονή της Αγίας Φωτεινής και Ελισάβετ, για να κατευθυνθείτε προς το διάσελο των ανεμόμυλων. Από εκεί, ακολουθείτε τον χωματόδρομο και ανηφορίζετε προς τον Προφήτη Ηλία. Από εκεί, κατευθύνεστε προς την Ιερά Μονή Γέννησης της Θεοτόκου Ζούρβας.

Το μονοπάτι συνεχίζει προς τα ανατολικά, περνώντας εξωκλήσια και εγκαταλελειμμένες αγροικίες για να προσεγγίσει τον φάρο της Ζούρβας στο ανατολικότερο άκρο του νησιού, από τον οποίο μπορεί να επιστρέψει κανείς με θαλάσσιο ταξί μόνο όταν η θάλασσα είναι ήρεμη. Στη διαδρομή βρίσκεται και το εντυπωσιακό εξωκλήσι του Αγίου Ιωαννίκιου (Γιαννίκα). Η διαδρομή εναλλακτικά μπορεί να περπατηθεί από το Φάρο της Ζούρβας προς την πόλη της Ύδρας. (Πηγή: Hydratrails)

Διαδρομή 3: Επισκοπή – Μπίστι

Ξεκινώντας έξω από την Επισκοπή, η διαδρομή βγαίνει από τον οικισμό και ανηφορίζει προς την περιοχή Ζόγερι. Ακολουθώντας δασικά μονοπάτια που άλλοτε διασχίζουν ανοιχτές πλαγιές και άλλοτε πευκοδάση κινείται προς το δυτικό άκρο του νησιού όπου βρίσκεται η παραλία Μπίστι αλλά και σε κοντινή απόσταση, η μικρή εκκλησία του Αγίου Γεωργίου Μπίστι.

Πηγή: Diakopes.gr