Άλλοι υπνοβατούν, άλλοι παραμιλάνε στον ύπνο τους και άλλοι…κάνουν σεξ. Προσοχή δεν εννοούμε πως το σεξ είναι τόσο βαρετό, που σε παίρνει ο ύπνος. Στο ερώτημα, λοιπόν, αν μπορείς να κάνεις σεξ ενώ κοιμάσαι; Η απάντηση είναι ναι, αλλά δεν είναι απλή, μιας και μιλάμε για διαταραχή ύπνου. Συγκεκριμένα, πρόκειται για μία πραγματική διαταραχή ύπνου, όπου ονομάζεται sexsomnia, της οποίας τα αίτια είναι ιατρικά και μπορεί και να θεραπευτεί. Εμπίπτει στην κατηγορία παραϋπνίας , που σημαίνει ότι εμφανίζεται όταν ο εγκέφαλός σου κολλάει μεταξύ ύπνου και εγρήγορσης. Βασικά, το σώμα σου δρα σα να είναι σε εγρήγορση παρόλο που δεν είσαι. Και όχι, μην μπερδεύεις τη sexsomnia με την ονείρωξη. Δεν είναι μόνο αυτό.

Η sexsomnia συνδέεται με διάφορες άλλες διαταραχές που σχετίζονται με τον ύπνο, όπως: υπνοβασία, ομιλία στον ύπνο ή άλλες διαταραχές παραϋπνίας, επιληψία με νυχτερινές κρίσεις, αποφρακτική άπνοια ύπνου. Πριν αρχίσεις να ανησυχείς σου λέμε πως είναι σπάνια διαταραχή.

Σύμφωνα με έρευνα του 2016, πιο πιθανό να τους συμβεί κάτι τέτοιο είναι οι νεότεροι άνδρες, που πάσχουν ήδη από κάποια διαταραχή ύπνου.

Ενώ σε μία άλλη μελέτη, περίπου το 8% των ασθενών σε κλινική ύπνου εμφάνισαν σημάδια sexsomnia. Οι άνδρες είχαν επίσης σχεδόν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες από τις γυναίκες να κάνουν σεξ στον ύπνο.

Αρχικά, και σε θέλουμε ψύχραιμη εδώ, οι άνθρωποι που πάσχουν από sexsomnia μπορούν να κάνουν σεξ (και μάλιστα να κάνουν πολλά πράγματα) με τα μάτια ανοιχτά, ενώ κοιμούνται βαθιά. Και το επόμενο πρωί δεν θυμούνται τίποτα…

Μπορείς να κάνεις σεξ ενώ κοιμάσαι;

Gabriel Matula/ Unsplash

Μπορείς να κάνεις σεξ ενώ κοιμάσαι; Δες τα ποιο σημαντικά συμπτώματα:

αυθόρμητους οργασμούς
να κάνεις σα να κάνεις σεξ, ενώ δεν κάνεις
αυτοικανοποίηση
να χαϊδεύεσαι ή να κάνεις σεξ με τον σύντροφό σου στο κρεβάτι
πυελική ώθηση
ελαφρώς πιο σεξουαλικά επιθετικός απ’ όσο συνήθως
κατά τη διάρκεια όλων των παραπάνω έχεις βλέμμα κενό
καμία ανάμνηση αυτών των συμπεριφορών μετά το ξύπνημα

Αν και το κάνεις σεξ ακόμα και στον ύπνο σού ακούγεται αρκετά διασκεδαστικό, το να κάνεις σεξ με κάποιον άγνωστο και να μην το θυμάσαι σίγουρα δεν είναι. Γι αυτό και πρέπει να αναζητήσεις κάποια ιατρική βοήθεια (όπως είπαμε η sexsomnia σχετίζεται και με άλλες διαταραχές ύπνου).

Μπορείς να κάνεις σεξ ενώ κοιμάσαι;

Womanizer toys/ Unsplash

Μέχρι να επισκεφθείς το γιατρό σου τι πράγματα μπορείς να κάνεις

Περιόρισε κατά πολύ το αλκοόλ και τυχόν άλλες καταχρήσεις που μπορεί να κάνεις

Φτιάξε έναν ασφαλή χώρο (για παράδειγμα μπορείς να κλειδώσεις το υπνοδωμάτιό σου, αν συγκατοικείς)

Δημιούργησε μία ρουτίνα ύπνου. Καλό είναι να πέφτεις την ίδια ώρα για ύπνο

Μην ντραπείς να μιλήσεις για αυτό που σου συμβαίνει, σε ανθρώπους που εμπιστεύεσαι

 

Θέλεις να μάθεις και άλλα πράγματα για τον ύπνο; 

Πώς αλληλεπιδρούν και αλληλοεπηρεάζονται οι ορμόνες και ο ύπνος;

Έρευνα: Το είδος άσκησης που χρειάζεσαι για καλύτερο ύπνο