Η τρίτη Δευτέρα του Ιανουαρίου θεωρείται ως η πιο μελαγχολική μέρα του έτους. Και παρότι κατά πολλούς αυτή η διαπίστωση δεν έχει επιστημονική βάση αξίζει να εξετάσουμε τις αιτίες που επηρεάζουν τη διάθεσή μας αλλά κυρίως να εντάξουμε στην καθημερινότητά μας συνήθειες που ενισχύουν την ψυχική μας υγεία.

Πώς καθιερώθηκε η Μπλε Δευτέρα

Η Blue Monday αποτέλεσε έμπνευση του ψυχολόγου Dr Cliffe Arnal, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Cardiff. Ο Dr Cliffe Arnal βάφτισε αυτή την 3η Δευτέρα του Ιανουαρίου «μπλε» το 2004 βασισμένος σε έναν μαθηματικό τύπο που περιλαμβάνει 7 παράγοντες που συμβάλλουν στην κακή διάθεση:

[W + (D – d)] X TQ / M x Na

O καιρός (W), τα έσοδα (D), τα χρέη (d), ο χρόνος από τα Χριστούγεννα (T), o χρόνος από την αποτυχία υλοποίησης των αποφάσεων για το νέο έτος (Q), τα χαμηλά επίπεδα κινήτρων (Μ) και το αίσθημα ανάγκης για δράση (Na).

blue monday
christian-lambert / unsplash

Αναλύοντας την εξίσωση της μελαγχολίας

Παρότι ο ορισμός της Blue Monday δεν έχει κάποια επιστημονική βάση, θα μπορούσε να βασιστεί στην Εποχιακή Συναισθηματική Διαταραχή (SAD), μια μορφή κατάθλιψης που μπορεί να εκδηλωθεί σε ορισμένες εποχές του χρόνου. Επίσης οι παράγοντες που έβαλε ο Cliffe στην εξίσωση  σίγουρα μπορούν να επηρεάσουν τη συναισθηματική μας κατάσταση και να ρίξουν την ψυχολογία μας. Ας τους δούμε αναλυτικά:

Οι γιορτές τελείωσαν

Ο απόηχος των γιορτών σίγουρα μας επηρεάζει καθώς όλοι καλούμαστε να επιστρέψουμε στα εργασιακά μας καθήκοντα και στις καθημερινές μας υποχρεώσεις. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι πολύ συχνά το τέλος των γιορτών μας κάνει να νιώθουμε όπως όταν επιστρέφουμε από τις διακοπές το καλοκαίρι. Με μία ακόμα όμως επιβαρυντική διαφορά: ότι έίμαστε στην καρδιά του χειμώνα!

Οι οικονομικές υποχρεώσεις μας πιέζουν

Από τη μία τα οικονομικά χρέη λόγω των εορταστικών εξόδων και των λογαριασμών που πληρώνονται στις αρχές του μήνα και από την άλλη η αναγκαστική μείωση του καταναλωτισμού που ως γνωστόν βελτιώνει καλώς ή κακώς στιγμιαία την διάθεσή μας. Η οικονομική πίεση είναι γνωστό ότι ροκανίζει την αισιόδοξη διάθεση.

Ο καιρός δεν είναι με το μέρος μας

Ο Ιανουάριος είναι ο μήνας που σε πολλές χώρες του πλανήτη συμπίπτει με τη βαρυχειμωνιά. Είναι γνωστό ότι το κλίμα του χειμώνα επηρεάζει τη διάθεσή κάποιων αρνητικά και το SAD (Seasonal Affective Disorder) είναι επιστημονικά επιβεβαιωμένο.

Έφτασε η περίοδος που πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας

Τα new year resolutions δεν είναι μόνο για να τα θέτουμε αλλά κυρίως για να τα πραγματοποιούμε. Και η σημερινή μέρα χρονικά πιθανόν να μας βρίσκει αντιμέτωπους με τους στόχους που παρότι θέσαμε στον ενθουσιασμό της νέας χρονιάς δεν έχουμε ακόμα θέσει προς πραγματοποίηση. Κι όλη αυτή η προσπάθεια και σκέψη που ακόμα δεν έχει γίνει πράξη μπορεί να εντείνει την ψυχολογική πίεση που νιώθουμε και κατ΄επέκταση να επιβαρύνει και τη διάθεσή μας.

Διάβασε ακόμα: Κατάθλιψη: Στην 5η θέση η Ελλάδα παγκοσμίως!

Το μπλε δεν χρειάζεται να μας τρομάζει

Τα προβλήματα δεν θα σταματήσουν ποτέ να υπάρχουν και σίγουρα δεν γίνεται πάντα να είμαστε χαρούμενοι, ενεργητικοί και αισιόδοξοι. Το μήνυμα που αξίζει να κρατήσουμε από τη σημερινή καταθλιπτική Δευτέρα είναι  είναι ότι το συναίσθημα της λύπης μπορεί και πρέπει να αποτελεί μέρος της ζωή μας. Τα αρνητικά συναισθήματα είναι για πολλούς λόγους στη ζωή μας και μπορούμε να τα αγκαλιάσουμε και να ακούσουμε τι έχουν να μας πουν. Για όσα νιώθουμε, όσα θέλουμε να αλλάξουμε, όσα πρέπει να αντιμετωπίσουμε και να διορθώσουμε. Αν βέβαια τα συναισθήματα της θλίψης επιμένουν η σωστή κίνηση δεν είναι να αφεθούμε σε αυτά αλλά να αναζητήσουμε τη βοήθεια ειδικού.

Συνήθειες που μας φτιάχνουν τη διάθεση

Τέλος, αξίζει να θυμόμαστε πως σήμερα είναι μια ακόμα Δευτέρα, και όπως κάθε δύσκολη Δευτέρα θα την διαδεχτεί μια Τρίτη, όπως το σκοτάδι το ξημέρωμα και τον χειμώνα η άνοιξη!