Για πολλούς από εμάς η εικόνα του να γυρίζεις σπίτι μετά από μια κουραστική μέρα, και να κουλουριάζεις στον καναπέ με το κινητό στο χέρι και την σειρά που έχεις επιλέξει για binge watching να παίζει στην τηλεόραση είναι το απόλυτο βραδινό ξεκούρασης.

Τα φώτα στο σαλόνι χαμηλώνουν η οθόνη του κινητού σε καθηλώνει και το scrolling ξεκινάει. 

Νιώθεις απόλυτη ταύτιση με την κοπέλα που έκαψε το κοτόπουλο και το ανέβασε σε εκείνη την ομάδα του Facebook, ή τον φοιτητή που ξέχασε τα τάπερ στο ψυγείο και πλέον δεν είναι προς κατανάλωση. Βλέπεις πόσοι έχουν κοινά βιώματα με εσένα και νιώθεις λιγότερο μόνος.

Μα πόσο αληθές είναι αυτό το συναίσθημα;

Η ψυχολόγος Μελίσα Χαντ θέλησε να ανακαλύψει πως η διάθεση 143 φοιτητών στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια αλλάζει ανάλογα με την ώρα που αφιερώνουν στα social media, και πιο συγκεκριμένα το Facebook, το Instagram και το Snapchat. 

Κατά την έναρξη της έρευνας οι συμμετέχοντες φοιτητές συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο ώστε να προσδιοριστεί η διάθεση τους και παράλληλα μοιράστηκαν τα δεδομένα χρήσης του κινητού τους, από τις ενεργές εφαρμογές, εκείνες δηλαδή που χρησιμοποιούν.

Οι 143 συμμετέχοντες στην συνέχεια χωρίστηκαν σε τυχαίες ομάδες, με την μία ομάδα να διατηρεί την συνήθη δραστηριότητά της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, και με την άλλη να μπορεί να αφιερώσει μόνο 10 λεπτά την ημέρα ανά εφαρμογή, για τρεις εβδομάδες. 

Παράλληλα έπρεπε να μοιράζονται με τους ερευνητές την εβδομαδιαία συγκέντρωση δεδομένων που παρέχονται από το κινητό, ώστε να μπορούν να εξετάζουν δεδομένα, όπως για παράδειγμα το FOMO (Fear Of Missing Out) λόγω της αποχής τους από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. 

Και τελικά που κατέληξε η Μελίσα Χαντ από την έρευνα της; 

Το αποτέλεσμα της έρευνας μπορεί να φανεί οξύμωρο!

Οι φοιτητές που άνηκαν στην δεύτερη ομάδα, όπου και περιόρισαν τον χρόνο τους στα social media, μετά το πέρας των τριών εβδομάδων, κατάφεραν να μειώσουν σημαντικά το αίσθημα της κατάθλιψης αλλά και της μοναξιάς. Αυτό μάλιστα παρατηρήθηκε πολύ περισσότερο σε εκείνους που σύμφωνα με την αρχική έρευνα ήταν  καταθλιπτικοί και μοναχικοί. 

Για ποιο λόγο όμως συνέβη αυτό; 

Ένας από τους λόγους που η προσκόλληση με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι επιβλαβής για την ψυχική μας υγεία είναι η σύγκριση, έστω και υποσυνείδητη, που κάνουμε στο μυαλό μας με την ζωή που επιλέγουν οι άλλοι να προβάλλουν ότι κάνουν. 

Είναι λογικό να μας κατακλύζει  ένα αίσθημα μελαγχολίας όταν βλέπουμε μέσα από stories, πόσο υπέροχα περνάνε όλοι σε ταξίδια, συναυλίες, εξόδους, ενώ εμείς προσπαθούμε να μαζέψουμε τα κομμάτια μας μετά από μια ατελείωτη Δευτέρα στο γραφείο. 

Η έρευνα δεν μπορεί να είναι εντελώς ακριβής, καθώς μελέτησε μόνο τρία από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, και ίσως αν το δείγμα που εξετάστηκε ήταν μεγαλύτερο να άλλαζε το αποτέλεσμα.

Ωστόσο δεν μπορεί να αμφισβητηθεί το γεγονός ότι όταν αφήνουμε κάτω το κινητό και είμαστε μέσα στη στιγμή που βρισκόμαστε, επικοινωνούμε με τους ανθρώπους που εχουμε μπροστά μας, ανταλλάζουμε γέλια δυνατά και όχι κεφαλαία χαχαχα, νιώθουμε μεγαλύτερη πληρότητα. 

Σίγουρα η λύση προς την ευτυχία δεν είναι να αποκοπούμε εντελώς από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, άλλωστε αυτό φαντάζει σχεδόν εξωγήινο στις μέρες μας, αλλά σίγουρα με το να μειωσουμε τον χρόνο μας επί της οθόνης και να τον αφιερώσουμε  στην επαφή μας με τους ανθρώπους και σε δραστηριότητες που θα μας προσφέρουν πνευματική και σωματική ευεξία είναι ένα λιθαράκι σε μια ζωή λιγότερο μοναχική και καταθλιπτική!