Αν πούμε ότι η ενσυνειδητότητα έχει κατακτήσει τη Δύση τα τελευταία χρόνια, δεν θα έχουμε άδικο. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι ασχολούνται με τη γιόγκα, τις ρουτίνες διαλογισμού ή τις απλές πρακτικές ενσυνειδητότητας, σε μια προσπάθεια να φροντίσουν τον εαυτό τους, να αναβαθμίσουν την αυτοφροντίδα τους και να αυξήσουν τη συνολική τους ευημερία. Δεν θα έχουμε άδικο όμως ούτε αν πούμε ότι ο κόσμος γύρω μας τον τελευταίο καιρό μοιάζει να καταρρέει. Από τις τόσες πυρκαγιές που αντιμετωπίσαμε αυτό το καλοκαίρι, στις πρόσφατες πλυμμύρες και στην ακρίβεια που όσο πάει και αυξάνεται, μέχρι και στο πιο μικρό πρόβλημα που ταλανίζει τον συνάνθρωπο μας.

Γιατί όμως συνδέουμε το mindfulness με την κοινωνία που ζούμε; Γιατί συνδέονται στο βασικό λάθος που κάνουμε όταν εξασκούμε την ευσυνειδητότητα.

Σύμφωνα με μια νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Journal of Contemporary Psychotherapy, κάνουμε ένα βασικό λάθος. Τείνουμε να συνδέουμε την ενσυνειδητότητα μόνο με την αυτοφροντίδα, πράγμα που δεν θα έπρεπε. Η έρευνα αναφέρει και ένα θεμελιώδες μέρος της πρακτικής του mindfulness και αυτό είναι οι άλλοι άνθρωποι και ο κόσμος γύρω μας.

Η έρευνα εξέτασε πώς εξελίσσεται η ενσυνειδητότητα τα τελευταία χρόνια και συγκεκριμένα πως υπάρχει μια προφανής απώλεια των πνευματικών και συλλογικών στοιχείων που ιστορικά ήταν απαραίτητα για την ενσυνειδητότητα. Αυτή η εστίαση στην αυτοβελτίωση πάνω απ’ όλα είναι μια διαστρέβλωση της ενσυνειδητότητας στην προέλευσή της και αποτελεί ένα παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο οι ανατολικές παραδόσεις έχουν εξατομικευτεί από τη Δύση.

Με βάση την έρευνα, η επιστήμονες προτείνουν πως η ενσυνειδητότητα μπορεί να προσφέρει κάτι περισσότερο από αυτό, δίνοντας μας μέσω από την πρακτική αυτή να δούμε έξω από τον εαυτό μας, να εμβαθύνουμε την αίσθηση της θέσης μας μέσα στη φύση και της διασύνδεσής μας με την κοινότητα.

Πώς θα διορθώσουμε το λάθος μας

Το κλειδί για τη σωστή χρήση της ενσυνειδητότητας είναι η ικανότητα να φέρουμε την περιέργεια και τη συμπόνια στα προβλήματα που μας ταλαιπωρούν όλους. Δηλαδή, αντί να προσεγγίζουμε την ενσυνειδητότητα ως μια απλή λύση για να κάνουμε τη δική μας ζωή καλύτερη, μπορούμε να να την αξιοποιήσουμε ως μια υποστηρικτική πρακτική που βοηθά τους ανθρώπους να ζουν όσο το δυνατόν καλύτερα παράλληλα με τις προκλήσεις της ζωής. Μαζί με την εξάσκηση του mindfulness βέβαια να προσπαθούμε να σκεφτούμε πώς μπορούμε να κάνουμε τον κόσμο ένα καλύτερο μέρος για όλους μας.

Και μπορείς να ξεκινήσεις απλά, προσπάθησε να είσαι πιο προσεκτική όταν ακούς τα αγαπημένα σου πρόσωπα και τους προβληματισμούς τους. Μια ακόμη πρακτική που μπορείς να δοκιμάσεις είναι να μην ενδίδεις στον θυμό σου και να στρέφεις την προσοχή σου στο να εξασκήσεις μια πρακτική διαλογισμού.

Όποιο τρόπο κι αν επιλέξεις, το θέμα είναι να χρησιμοποιείς την ενσυνειδητότητα με τρόπο που δεν ωφελεί μόνο εσένα, αλλά και τους άλλους ανθρώπους και τον κόσμο γενικότερα!