Ο αρχικός τίτλος αυτού του άρθρου ήταν ο ίδιος, χωρίς όμως το ερωτηματικό στο τέλος. Θεωρούσα, βάσει της μέχρι τώρα ενημέρωσής μου, ότι γνώριζα πάνω-κάτω ποια βερνίκια νυχιών ήταν με clean φόρμουλες και μάλιστα ότι υπήρχαν αρκετά από αυτά για να σου τα προτείνω! Κι εδώ να προσθέσω ότι με τον όρο “clean” εννοώ φόρμουλες καθαρές από τοξικά συστατικά, που έχουν αποδειχθεί σε επιστημονικές έρευνες ότι βλάπτουν με οποιονδήποτε τρόπο την ανθρώπινη υγεία ή το περιβάλλον.
Από την παραπάνω εξομολόγηση, ίσως καταλάβεις ότι μετά την έρευνα που διεξήγαγα πάνω στoθέμα «βερνίκια νυχιών», τα νέα που σου έχω μάλλον δεν είναι τα καλύτερα. Βερνίκια που βρήκα σε beauty λίστες ως non-toxic, με την βοήθεια των δεδομένων του Environmental Working Group βρέθηκαν με υψηλή βαθμολογία πιθανής τοξικότητας ή κινδύνου για την υγεία. Κάπως έτσι μπήκε το ερωτηματικό στον τίτλο μας, και κάπως έτσι θα ξεκινήσω να ξετυλίγω το μυστήριο του nail polish.
Ας αρχίσουμε λοιπόν με τα βασικά. Είναι ήδη γνωστό, ότι στις αναθυμιάσεις των βερνικιών για τα νύχια, κρύβονται πιθανόν επικίνδυνες τοξίνες που όταν τις εισπνέουμε κατά συρροή μπορούν να δημιουργήσουν αρκετά προβλήματα. Ειδικότερα, οι μανικιουρίστ που είναι όλη μέρα πάνω από τα βερνίκια που στεγνώνουν, διατρέχουν περισσότερο αυτόν τον κίνδυνο λόγω συσσωρευμένης έκθεσης. Και αν μόλις σκέφτηκες ότι επειδή δεν είσαι μανικιουρίστ, δεν σε ενδιαφέρει το θέμα, συνέχισε να διαβάζεις. Μία έρευνα του EWG σε συνεργασία με το Duke University, απέδειξε το γεγονός ότι αυτά τα χημικά όχι μόνο εισπνέονται αλλά μπορούν να απορροφηθούν από το σώμα μας μέσα από τα νύχια, επηρεάζοντας την υγεία μας. Ίσως τώρα, να έχω περισσότερο την προσοχή σου.
Οι μέχρι πρόσφατα πιο γνωστές «ένοχες» ουσίες για τα παραπάνω ήταν η φορμαλδεϋδη (formaldehyde) που έχει κατηγοριοποιηθεί ως καρκινογόνα ουσία, η τολουίνη (toluene) ένας διαλυτικός παράγοντας και ο φθαλικός διβουτυλεστέρας (dibutyl phthalate), που χρησιμοποιείται για να δίνει διάρκεια στο βερνίκι. Αυτά βαπτίστηκαν “big 3” και πολλές εταιρείες καλλυντικών έσπευσαν τα τελευταία χρόνια να δηλώσουν ότι τα αποκλείουν από τις φόρμουλές τους.
Έλα όμως που έχει και άλλα ύπουλα συστατικά η υπόθεση! Ρητίνη φορμαλδεΰδης (formaldehyde resin), καμφορά (camphor), ethyl tosylamide, xylene, parabens, μόλυβδος (lead) και TPHP είναι μερικά από τα nasties που οι εταιρείες προσπαθούν πλέον να αποφύγουν κατά την παραγωγή, αναγράφοντας 3 FREE, 7FREE ή ακόμα και 10FREE ή 16FREE σχετικά με την φόρμουλά τους. Μέχρι εδώ θεωρώ ότι όλα είναι κατανοητά και πολύ απλά!
Εκεί που μπερδεύτηκε αρκετά το θέμα ήταν όταν μπήκα στην βάση δεδομένων προκειμένου να τσεκάρω τα βερνίκια που αναγράφουν 10FREE, 8FREE ή είναι στη λίστα non-toxic διάφορων beauty άρθρων που συνάντησα online. Εξεπλάγην από το γεγονός ότι ακόμα και αυτά παίρνουν βαθμολογία 6, 7 και 8 σε μία κλίμακα που από το 0 (δηλαδή πλήρως ασφαλές κι εγκεκριμένο) φτάνει στο 10, που είναι το χειρότερο σχετικά με την τοξικότητα των συστατικών! Για παράδειγμα το 8FREE της Essie είναι στο EWG με βαθμολογία 7, ενώ το Ella+Mila σε ένα συγκεκριμένο χρώμα παίρνει ένα 6. Είναι από τους κωδικούς που αν δεν είχε μπει αυτό το ερωτηματικό στον τίτλο, θα σου πρότεινα.
Μελετώντας και παρατηρώντας τις βαθμολογίες γενικότερα, είδα ότι στα περισσότερα «clean» βερνίκια το πρόβλημα δημιουργούν οι CI (colouring index) παράγοντες, δηλαδή οι χρωστικές, για κάποιες από τις οποίες υπάρχουν αρκετά έως βάσιμα στοιχεία για προβλήματα που πιθανόν να φέρουν. Νευροτοξικότητα, ερεθισμοί, αλλεργίες, καρκίνος και ανίχνευση βαρέων μετάλλων είναι μερικοί από τους χαρακτηρισμούς που ακολουθούν κάποια CI συστατικά. Αυτό, σημαίνει ότι κάθε βερνίκι σε κάθε διαφορετική απόχρωση, καθώς περιέχει διαφορετικές χρωστικές έχει και διαφορετική βαθμολογία! Δηλαδή, αν θέλουμε να είμαστε ακριβείς στην πρότασή μας για πραγματικά clean βερνίκια νυχιών θα πρέπει να μιλήσουμε για συγκεκριμένες αποχρώσεις. Αλήθεια, τι μπλέξιμο είναι αυτό;
Στο παρακάτω shop the love, σου έχω μαζέψει τα λιγοστά βερνίκια στις αποχρώσεις που σκόραραν 1 έως 2 βαθμολογία στο EWG. Σίγουρα λείπουν από τη λίστα πολλές εταιρείες που έχουν 10FREE και 8FREE ισχυρισμούς, όμως δεν είμαι σε θέση να αξιολογήσω αν είναι πραγματικά clean, καθώς δεν είμαι χημικός επιστήμονας και οι κωδικοί χρωμάτων είναι άπειροι. Το καλύτερο που μπορώ να κάνω, είναι να σου προτείνω ακόμα και αν δεν είσαι σε εγκυμοσύνη ή αν δεν έχεις διαγνωστεί με ορμονικές διαταραχές ή κάποιο αυτοάνοσο, να ακολουθείς ούτως ή άλλως τις παρακάτω συμβουλές για πιο safe μανικιούρ:
- Προσπάθησε να κάνεις τα μανικιούρ σου σε καλά αεριζόμενο χώρο.
- Μην μασουλάς το βερνίκι ή τα νύχια σου όταν είναι βαμμένα.
- Αν έχεις κόρη, απόφυγε να τις βάφεις τα νύχια με τα βερνίκια σου, εκπαίδευσέ την σχετικά και κάνε εσύ το πρώτο βήμα.
- Αν έχεις κάποιο βερνίκι που αγαπάς, τσέκαρε το EWG και αν δεν το βρεις με βαθμολογία, διάβασε προσεκτικά την ετικέτα με τα συστατικά. Ψάξε ένα ένα online για τυχόν έρευνες, ειδικά τα συστατικά που ξεκινούν με CI (όπως είπαμε κρύβουν μερικούς μη γνωστούς κινδύνους)
- Διατήρησε τα νύχια σου σε καλή κατάσταση ούτως ώστε να μπορείς να μένεις με φυσικά άβαφα νύχια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
- Πριν από κάθε χρώμα, να εφαρμόζεις μία non-toxic βάση, όπως αυτή της Nailtural που θα μειώσει την απορρόφηση του χρώματος μέσα από τα νύχια.
- Ακόμα και αν όλα τα παραπάνω σου φαίνονται ψιλά γράμματα, όταν αγοράζεις βερνίκι επίλεξε φόρμουλες που είναι τουλάχιστον 7FREE όπως η China Glaze και Ella+Mila ή 8FREE όπως η Essie. Ακόμα καλύτερα πήγαινε για 9FREE όπως τα OPI Natural Strong, 10FREE όπως τα Zoya και τα Hermès ή 16FREE με την Sally Hansen σειρά Good. Kind. Pure.