Η συναισθηματική ωριμότητα είναι αδιαμφισβήτητα ένας από τους παράγοντες προσωπικής εξέλιξης που έχει τη δυνατότητα να αλλάξει ριζικά τη ζωή σου. Κι αυτό γιατί πέρα από καλύτερες διαπροσωπικές σχέσεις, είναι εκείνη η δεξιότητα που μπορεί να σου χαρίσει και καλύτερη ψυχική αντοχή. Όσο πολύτιμη κι αν είναι όμως, η συναισθηματική ωριμότητα δεν έρχεται, απλά, με το πέρασμα των χρόνων.

Κι αν αναρωτιέσαι τι είναι αυτό που μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση των συναισθημάτων σου, στην αποτελεσματική επικοινωνία και στην ανάληψη των ευθυνών σου, συναισθηματικά και πρακτικά, τότε συνέχισε να διαβάζεις γιατί όλα μπορούν να γίνουν… βήμα βήμα. Ναι, ακόμα και το πιο μακρύ ταξίδι ξεκινά με ένα μόλις βήμα οπότε δεν έχεις παρά να ακολουθήσεις τα παρακάτω βήματα για να αποκτήσεις ή να ισχυροποιήσεις την πολύτιμη ικανότητα.

1. Θέσε όρια

Το πρώτο σημαντικό βήμα για να ωριμάσεις συναισθηματικά είναι να αρχίσεις να βάζεις όρια. Αναρωτήσου τι είναι αυτό που χρειάζεσαι και ζήτησέ το με τρόπο ξεκάθαρο ώστε να μην αφήσεις χώρο για παρεξηγήσεις και δυσαρέσκεια στις σχέσεις με τους αγαπημένους σου.

2. Κάνε μια παύση

Κάθε φορά που νιώθεις τα συναισθήματά σου να φουντώνουν, κάνε μία παύση. Πάρε μια ανάσα και δώσε στον εαυτό σου λίγο χρόνο, πριν να απαντήσεις ή να αντιδράσεις αυθόρμητα.

3. Δες την άλλη πλευρά

Έχοντας ήδη κάνει τα παραπάνω βήματα, θα είναι πιο εύκολο να δείξεις ενσυναίσθηση και να ακούσεις την πλευρά των ανθρώπων απέναντί σου. Όταν έχεις βάλει όρια και μπορείς να δείξεις αυτοσυγκράτηση πριν να αντιδράσεις, μπορείς να ακούσεις τον αντίλογο και να αναρωτηθείς πώς νιώθουν οι άλλοι, ακόμα κι αν διαφωνείς με τις απόψεις τους.

4. Διαχειρίσου την απογοήτευση

Η απογοήτευση είναι αναπόσπαστο μέρος της ζωής. Κάποια στιγμή θα έρθουμε αντιμέτωποι με αυτή και τότε είναι σημαντικό να μπορέσουμε να διαχωρίσουμε την πραγματικότητα από την ψυχολογική πίεση που μας προκαλεί αυτό το συναίσθημα. Έτσι όλα θα γίνουν λίγο πιο διαχειρίσιμα.

5. Κάλυψε τις δικές σου ανάγκες

Σε συνδυασμό με το πρώτο βήμα, αυτό εδώ σε παροτρύνει να αφουκγραστείς, πρώτα εσύ, τις δικές σου ανάγκες και να προσπαθήσεις να τις επικοινωνείς όσο καλύτερα μπορείς. Είναι πολύ σημαντικό να μπορείς να ζητήσεις ευθέως αυτό που χρειάζεσαι αντί να περιμένεις από τους άλλους να το προσφέρουν, από μόνοι τους, μαγικά.

6. Αποδέξου τις αντιδράσεις των άλλων

Με τον ίδιο τρόπο που θα βρει εσένα η απογοήτευση, θα συμβεί το ίδιο και στους αγαπημένους σου. Όταν η απογοήτευση ή ο θυμός τους έρχεται ως αποτέλεσμα μιας δικής σου επιλογής, μιας ανάγκης ή ενός ορίου, τότε μάθε να τους το επιτρέπεις χωρίς να φοβάσαι πως αυτό θα χαλάσει τη σχέση σας. Οι καλύτερες σχέσεις χτίζονται μέσα από αμοιβαία αποδοχή τόσο των ορίων όσο και των συναισθημάτων που προκύπτουν.

7. Αξιολόγησε την ψυχική σου αντοχή

Τις ημέρες που νιώθεις κουρασμένη, άκεφη ή αδιάθετη δώσε στον εαυτό σου προτεραιότητα και φρόντισε την ψυχική σου ανθεκτικότητα. Λίγο παραπάνω selfcare μπορεί να “σώσει” την κατάσταση ενώ τα όρια σε φίλους και γνωστούς είναι ακόμα πιο απαραίτητα αυτές τις στιγμές.

8. Μην το παίρνεις προσωπικά

Στο τέλος της ημέρας, ο τρόπος που συμπεριφέρεται ο οποιοσδήποτε δεν είναι παρά μια αντανάκλαση του δικού του ψυχικού κόσμου. Έτσι ακόμα και όταν οι αντιδράσεις τους έχουν εσένα ως στόχο, θα πρέπει να κάνεις κτήμα σου τη συνειδητοποίηση πως ό,τι κι αν συμβαίνει, δεν μπορεί να αφορά εσένα ή την αξία σου.