Δεδομένου του σύγχρονου τρόπου ζωής μας, ο πόνος στον αυχένα έχει γίνει πιο συχνό παράπονο μεταξύ των ανθρώπων όλων των ηλικιών. Είναι σχεδόν αναπόφευκτο για οποιονδήποτε να βιώσει ένα “τρίξιμο” στα οστά του αυχένα ή κάποια ενόχληση ή πόνο στην περιοχή κάποια στιγμή. Δυστυχώς, ο πόνος στον αυχένα είναι αρκετά δύσκολο να αντιμετωπιστεί. Και φυσικά, πρόκειται για πόνο που εκδηλώνεται με διακυμάνσεις στην έντασή του. Μπορεί, δηλαδή, να κυμαίνεται από έναν θαμπό πόνο έως κάτι πολύ οξύ που αντανακλάται στους ώμους και τα χέρια. Μερικοί άνθρωποι μπορεί ακόμη και να εμφανίσουν ζάλη, αδυναμία λειτουργίας ή μούδιασμα και τότε τα πράγματα γίνονται πιο σοβαρά.
Και καθότι είναι ένας πόνος που πλήττει τους περισσότερους ανθρώπους σήμερα, η παραπληροφόρηση είναι άφθονη. Οι περισσότεροι από τους μύθους είναι τόσο επίμονοι όσο και ο ίδιος ο πόνος στον αυχένα. Σε αυτό το άρθρο, θα καταγράψουμε τις 3 κορυφαίες παρανοήσεις σχετικά με τον πόνο στον αυχένα. Θα ακολουθήσουμε την έρευνα και τους ειδιούς από το Uppercervicalawareness.com για να μπορέσουμε σταδιακά να καταρρίψουμε τυχόν λανθασμένες πεποιθήσεις που ενδεχομένως έχεις υιοθετήσει.
Μύθος #1: Η δουλειά μου δεν είναι σωματικά απαιτητική, άρα δεν ευθύνεται για πόνο στον αυχένα
Ενώ είναι αλήθεια ότι οι σωματικά απαιτητικές εργασίες που περιλαμβάνουν άρση βαρών είναι μια κοινή πηγή πόνου στον αυχένα, οι εργασίες γραφείου που απαιτούν παρατεταμένες ώρες καθίσματος μπορούν εξίσου να ενοχοποιηθούν για τον πόνο στον αυχένα. Εάν το κάθισμα εργασίας σου δεν έχει ρυθμιστεί σωστά, μπορεί να σε αναγκάσει να λυγίσεις και να στρίψεις, προκαλώντας πόνο στον αυχένα και δυσφορία καθώς ο λαιμός σου είναι λυγισμένος προς τα εμπρός το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας.
Η υπερβολική χρήση κινητών συσκευών όπως κινητά τηλέφωνα και tablet προσθέτει επίσης στο πρόβλημα. Γνώριζες ότι το μέσο βάρος του κεφαλιού ενός ενήλικα είναι 10-12 κιλά; Όταν γέρνεις το κεφάλι σας προς τα κάτω σε γωνία 45 μοιρών για να κοιτάξεις το τηλέφωνό σου, κάνεις το βάρος του κεφαλιού να φαίνεται σαν 49 κιλά. Το να σκύβεις πάνω από τα gadget σου για πολλές ώρες κάθε μέρα προκαλεί τεράστιο stress στους μυς και τους συνδέσμους της σπονδυλικής στήλης και του λαιμού.
Μύθος #2: Ο πόνος στον αυχένα είναι αναπόφευκτος καθώς μεγαλώνεις
Αυτή είναι ίσως μια από τις μεγαλύτερες και παλαιότερες παρανοήσεις σχετικά με τον πόνο στον αυχένα. Οι περισσότεροι άνθρωποι φαίνεται πως θεωρούν τους καθημερινούς πόνους τους μια φυσιολογική πορεία ζωής που ακολουθεί τη γήρανση. Ωστόσο, δεν έχουμε όλοι μας πόνο στον αυχένα. Η αποδοχή του πόνου στον αυχένα ως φυσιολογικό μέρος της γήρανσης μπορεί να εμποδίσει τον δρόμο προς την κατάλληλη φροντίδα που θα αναζητούσατε αν δεν θεωρούσατε τα πράγματα δεδομένα. Όπως συμβαίνει με κάθε άλλη πάθηση υγείας, η αναβολή της φροντίδας και η αποφυγή του προβλήματος μπορεί μόνο να επιδεινώσει τον πόνο στον αυχένα. Οι περισσότερες από τις αιτίες του πόνου στον αυχένα μπορούν να αντιμετωπιστούν φυσικά.
Το αυχενικό προκαλείται από μια ανωμαλία σε έναν ή περισσότερους δίσκους, που βρίσκονται ανάμεσα στα οστά του λαιμού (σπόνδυλοι).
Όταν ένας δίσκος είναι κατεστραμμένος, συνήθως λόγω φθοράς (εκφύλισης) ή δισκοκήλης, μπορεί να οδηγήσει σε πόνο στον αυχένα από φλεγμονή ή μυϊκούς σπασμούς.
Σε σοβαρές περιπτώσεις, πόνος και μούδιασμα μπορεί να εμφανιστούν στα χέρια από ερεθισμό των νεύρων ή βλάβη από τσίμπημα ενός νεύρου.
Ενώ τα αναλγητικά, η φυσικοθεραπεία, η έλξη του αυχένα και ως έσχατη λύση, η χειρουργική επέμβαση, μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση του πόνου στον αυχένα από τη νόσο του αυχενικού δίσκου, υπάρχουν επίσης σπιτικές θεραπείες που μπορείς να χρησιμοποιήσεις για να ανακουφίσεις τον πόνο και να επιταχύνεις τη διαδικασία επούλωσης.
Μύθος #3: Ο πόνος στον αυχένα υποδεικνύει ότι πρέπει απλώς να ξεκουραστώ
Όταν οι άνθρωποι αισθάνονται πόνο στον αυχένα, το πρώτο πράγμα που κάνουν είναι να παίρνουν ένα παυσίπονο χωρίς συνταγή, να ξεκουράζονται στο κρεβάτι και να περιμένουν να φύγει ο πόνος. Η ανάπαυση για σύντομο χρονικό διάστημα είναι κατάλληλη για συγκεκριμένα προβλήματα στον αυχένα, αλλά για επαναλαμβανόμενους και χρόνιους πόνους στον αυχένα, οι μεγάλες περίοδοι ανάπαυσης μπορούν απλώς να επιδεινώσουν την κατάστασή σου. Η αποφυγή δραστηριότητας και άσκησης θα οδηγήσει τελικά σε δυσκαμψία, μυϊκή ατροφία και πόνο. Για το λόγο αυτό, μην παραλείπεις ασκήσεις όπως το περπάτημα, η γιόγκα και το κολύμπι.
Παρακάτω ακολουθούν συμβουλές που μπορούν να σε βοηθήσουν
Ο πόνος στον αυχένα συνήθως εξελίσσεται με την πάροδο του χρόνου.Επίσης μπο ρεί να προκληθεί από αρθρίτιδα ή εκφυλιστική νόσο του δίσκου. Χειροτερεύει από την κακή στάση του σώματος, τη μείωση της μυϊκής δύναμης, το στρες, ακόμη και την έλλειψη ύπνου.
Με αυτούς τους τρόπους θα βρεις ανακούφιση από τον πόνο στον αυχένα:
- Μην μένεις σε μια θέση για πολλή ώρα
- Αν υποφέρει από αυχενικό σύνδρομο, πρέπει να σηκώνεσαι και να μετακινείσαι αρκετά συχνά.
- Κάνε μερικές διατάσεις που θα σε βοηθήσουν με το πρόβλημα του αυχένα.
- Κάνε μερικές εργονομικές ρυθμίσεις σε καρέκλα ή στο κρεβάτι.
- Τοποθέτησε την οθόνη του υπολογιστή σου στο ύψος των ματιών, ώστε να μπορείς να βλέπεις εύκολα.
- Χρησιμοποίησε τη λειτουργία hands-free στο τηλέφωνό σου ή φόρα ακουστικά.
- Στήριξε το tablet σου σε ένα μαξιλάρι έτσι ώστε να κάθεται σε γωνία 45 μοιρών.
- Μην χρησιμοποιείς πολλά μαξιλάρια
- Κοιμήσου καλά