Οι πιθανότητες να έχεις, έστω και μόνο μέσα στο μυαλό σου, ένα bucket list είναι μεγάλες. Όπως μεγάλες είναι και οι πιθανότητες να έχεις στο bucket list σου την εξής επιθυμία:

  • Να ταξιδέψω μόνος μου

Κι έτσι μέσα σου γεμίζεις θαυμασμό και μια σπιθαμή ζήλιας όταν βλέπεις στο TikTok, όλους εκείνους τους solo ταξιδιώτες, που φαίνεται να έχουν βρει το νόημα της ζωής ύστερα από μια κατάδυση στον Ατλαντικό, ή αφού έφτασαν στην κορυφή κάποιου βουνού μόνοι τους ή με άτομα που έχουν γνωρίσει πριν λίγες μόνο μέρες. Και πέφτεις για ύπνο γεμάτος ελπίδα πως μια μέρα θα πάρεις την απόφαση να ταξιδέψεις κι εσύ μόνος σου.

Εκτός του ότι θα καταφέρεις να βάλεις ένα tick στη bucket list σου, θα βοηθήσεις τον εαυτό σου πολύ περισσότερο από όσο πιστεύεις, καθώς από αυτή την εμπειρία έχεις να αποκομίσεις πολλά θετικά.

Θα μάθεις καλύτερα τον εαυτό σου

Όταν έχεις την πλήρη ελευθερία να κινηθείς όπως θέλεις μέσα στη μέρα σου, έχεις και την ευκαιρία να μάθεις καλύτερα τον εαυτό σου, τι σου αρέσει πραγματικά και τι όχι, τι νιώθεις άνετα να κάνεις και ποιες καταστάσεις σε ζορίζουν λιγάκι παραπάνω.

Ακόμη, θα αναγκαστείς να ωριμάσεις και να λύσεις μόνος σου τυχόν προβλήματα που μπορεί να προκύψουν. Πολλές φορές όταν ταξιδεύουμε με άλλα άτομα αναλαμβάνουμε μόνο ένα πράγμα σχετικό με το ταξίδι, το οποίο είναι το φόρτε μας. Όταν, όμως, είσαι μόνος σου μαθαίνεις να είσαι οργανωτικός, να βγάζεις πλάνο και να εξοικειώνεσαι με ό,τι δεν θεωρείς προσόν σου. Αντιμετωπίζοντας όλα τα εμπόδια και βγαίνοντας από το comfort zone σου γεμίζεις αυτοπεποίθηση.

Θα κάνεις μόνο πράγματα που σου αρέσουν

Δε θέλεις να πας και στα 12 μουσεία που είναι must να δεις για την πόλη που επισκέφθηκες και αυτό είναι εντάξει, γιατί κανείς δε θα σε αναγκάσει και κανείς δε θα σε πιέσει. Ταξιδεύοντας μόνος σου έχεις την ευελιξία να ξυπνήσεις ό,τι ώρα θες, να επισκεφθείς τα μέρη που εσύ θα επιλέξεις, ή ακόμα και να κάτσεις όλη μέρα σε ένα μόνο μέρος το οποίο σου αρέσει. Επιτέλους θα βάλεις τον εαυτό σου πρώτο χωρίς αυτό να σε γεμίζει τύψεις.

Αξίζει να δοκιμάσεις ένα ταξίδι μόνος σου
Pexels / Rachel Claire

Θα κάνεις νέους φίλους

Είτε έχεις επιλέξει να μένεις σε hostel με άλλα άτομα είτε κάπου μόνος σου, όταν ταξιδεύεις χωρίς παρέα, είναι πιο εύκολο να γνωρίσεις νέο κόσμο, ίσως γιατί αναγκάζεσαι να εξασκήσεις τις κοινωνικές σου δεξιότητες, για να πάρεις συμβουλές ή γιατί πολύ απλά θέλεις με κάποιον να μιλήσεις. Και από εκεί που τρως μόνος σου σε μια ταβέρνα, μπορεί να βρεθείς μέλος μιας νεοσύστατης παρέας, από άτομα που επέλεξαν να ταξιδέψουν μόνα. Και που ξέρεις ίσως να κάνεις φίλους σε άλλα μέρη της γης, που θα μπορέσεις αργότερα να επισκεφθείς και να καταφέρεις να γνωρίσεις και άλλες χώρες / κουλτούρες.

Θα εξοικονομήσεις χρήματα

Το πιο συχνό μέρος που επιλέγουν να μείνουν όσοι ταξιδεύουν μόνοι είναι τα hostels, τα οποία είναι αρκετά οικονομικά. Αλλά ακόμα κι αν επιλέξεις ότι θέλεις μια μεγαλύτερη ιδιωτικότητα και μείνεις σε ένα μονόκλυνο δωμάτιο ή Airbnb, θα ανακαλύψεις ότι και η ζωή στο solo travelling, είναι πιο οικονομική.

Καθώς όπως προαναφέραμε, δεν θα χρειαστεί να κάνεις πράγματα τα οποία δε θέλεις, θα εξοικονομήσεις χρήματα, αλλά και οι έξοδοι σου για φαγητό ή ποτό είναι πιο οικονομικές. Κατά πάσα πιθανότητα δεν θα παραγγείλεις όλο το μενού του εστιατορίου, όπως θα κάνει μια μεγάλη παρέα, αλλά ούτε και θα ανοίξεις μόνος σου κάποιο μπουκάλι.

Θα εξασκήσεις τις γνώσεις σου στις ξένες γλώσσες

Αν επιλέξεις να ταξιδέψεις μόνος σου στην Ελλάδα ή την Κύπρο αυτό το πλεονέκτημα δεν θα το χαρείς, αλλά σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση, ήρθε η ώρα να μιλήσεις Αγγλικά και έξω από το κεφάλι σου. Στην αρχή είναι λογικό να είσαι πιο μαζεμένος και ο φόβος μη γίνεις ρεζίλι λέγοντας κάτι λάθος σε διακατέχει, αλλά από την άλλη δεν βρίσκεται και κανένας δικός σου που θα το θυμάται αργότερα μαζί σου, οπότε τι κι αν κάνεις κάποιο λάθος; Θα δεις ότι μέρα με τη μέρα θα είσαι όλο και πιο άνετος και δεν θα σκέφτεσαι καν δύο και τρεις φορές πριν μιλήσεις.

Αν πάλι πας σε μια χώρα που η σχέση τους με τα Αγγλικά δεν είναι καλή και δεν γνωρίζεις την γλώσσα τους, ήρθε η στιγμή να την μάθεις, με τον καλύτερο τρόπο: τον βιωματικό.