Ακόμα κι αν δεν είσαι fan της γιόγκα, σίγουρα θα έχεις ακούσει για είδη όπως power yoga, hatha yoga, ακόμα και για hot yoga. Αυτό που μπορεί να σε αφορά και μάλλον δεν έχεις ακούσει, εκτός κι αν κάνεις παρέα με προπονητές, είναι η αθλητική γιόγκα. «Πρόκειται για συμπληρωματική προπόνηση» λέει η Αναστασία Κασμερίδου, πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια yoga-pilates και personal trainer και διευκρινίζει: «Η αθλητική γιόγκα μπορεί ανάλογα με το άθλημά σου, τρέξιμο, ποδηλασία, τένις, βόλεϊ κ.ο.κ. να σε βοηθήσει να αναπτύξεις συγκεκριμένες δεξιότητες, ενώ εξακριβωμένα σε προφυλάσσει από τυχόν τραυματισμούς». Σε αυτό έχει αναφερθεί και ο παγκοσμίου φήμης μπασκετμπολίστας K.A. Jabbar, που ήταν από τους πρώτους αθλητές που εισήγαγε πρακτικές της γιόγκα στο προπονητικό του πρόγραμμα. Συγκεκριμένα έχει πει ότι είναι δύσκολο να ποσοτικοποιήσεις τα οφέλη της γιόγκα, καθώς τα βλέπεις στους τραυματισμούς που δεν έχεις.
Πώς λειτουργεί η αθλητική γιόγκα;
«Η αθλητική γιόγκα συνδυάζει ασκήσεις ενδυνάμωσης, αεροβικής και stretching, ενώ με τον έλεγχο της αναπνοής βελτιώνει τη συγκέντρωση και την ψυχολογία του ασκούμενου» λέει η Αναστασία Κασμερίδου, διαπιστώνοντας ότι είναι επόμενο να λειτουργεί συμπληρωματικά με κάθε άθλημα. Ουσιαστικά, έρχεται και καλύπτει τα κενά που δημιουργούνται από τις επαναλαμβανόμενες κινήσεις της προπόνησής σου, ενώ απλώνει ένα πέπλο προστασίας στις μυϊκές ομάδες, τους τένοντες και τους συνδέσμους σου που καταπονούνται. «Η πρακτική της εξειδικευμένης – και ανάλογης των απαιτήσεων του αθλήματος – σειράς ασκήσεων της αθλητικής γιόγκα είναι πολύτιμη για όλα τα σπορ, καθώς αναπτύσσει συντονισμό, αντοχή, δύναμη, ευλυγισία, ισορροπία, διανοητική ισχύ και βελτιώνει τον χρόνο αντίδρασης» αναφέρει η Εύη Ανδρέου, συγγραφέας του βιβλίου Αθλητική Γιόγκα – Ο δρόμος για τον αθλητισμό υψηλών επιδόσεων.
Ποια είναι τα οφέλη της;
Practice and all is coming, λένε πολλοί δάσκαλοι της γιόγκα, υιοθετώντας τη ρήση του εμπνευστή της Ashtanga yoga, Sri K. Pattabhi Jois. Κι αν έχεις κάνει γιόγκα, θα το έχεις δει στην πράξη: Αρχάριοι και προχωρημένοι συνυπάρχουν στο ίδιο τμήμα και κάνουν τις ίδιες στάσεις σε διαφορετικές παραλλαγές. Σταδιακά και χωρίς να κάνεις κάτι παραπάνω από το να πηγαίνεις με συνέπεια στα μαθήματα, βλέπεις μια μέρα το σώμα σου να εκτελεί κινήσεις που παλιότερα θεωρούσες αδιανόητες. Κάνοντας συστηματικά ένα σπορ, μπορεί να δουλεύεις για παράδειγμα τη μυϊκή σου δύναμη, αλλά να σαμποτάρεις την ευλυγισία σου. Η αθλητική γιόγκα το εντοπίζει αυτό και χωρίς να ζορίσει το σώμα σου, το εξισορροπεί. Αντίστροφα, αν έχεις ευκαμψία, αλλά υστερείς σε δύναμη, εστιάζει εκεί με ασκήσεις που χρησιμοποιούν ως αντίσταση το βάρος του σώματός σου. Αν το αδύναμο σημείο σου είναι η αντοχή, τότε και πάλι σε βοηθάει να το δουλέψεις με καρδιαγγειακές και αναπνευστικές ασκήσεις. Και βέβαια οι τελευταίες είναι αυτές που σε φέρνουν στο τώρα, επαναφέροντας την ηρεμία στο νου σου. «Η αθλητική γιόγκα εκμεταλλεύεται τη σχέση μεταξύ νου και σώματος προς όφελος και των δύο» διαπιστώνει η Εύη Ανδρέου.
Πώς και πότε να κάνεις αθλητική γιόγκα;
Μπορείς είτε να την εντάξεις στην προπόνησή σου, με ασκήσεις στην αρχή ή στο τέλος της, είτε να αφιερώσεις μία ξεχωριστή μέρα σε αυτή. Σύμφωνα με την Αναστασία Κασμερίδου, μια καλή πρακτική είναι να την κάνεις εναλλάξ με την προπόνησή σου. Αν για παράδειγμα τρέχεις τρεις φορές την εβδομάδα, μπορείς (κυριολεκτικά και μεταφορικά) να γεμίσεις τα κενά με αθλητική γιόγκα. Αν είσαι αρχάριος, καλό είναι να έχεις καθοδήγηση από πιστοποιημένο εκπαιδευτή, ώστε να μάθεις να εκτελείς σωστά τις ασκήσεις και να μη συνηθίσεις σε λανθασμένη τεχνική που πιθανότατα θα δυσκολευτείς να διορθώσεις στο μέλλον. Ακόμα και αν διανύεις ένα διάστημα αποκατάστασης από κάποιον τραυματισμό ή υποφέρεις από χρόνιους πόνους μπορείς να κάνεις αθλητική γιόγκα ακολουθώντας τις οδηγίες του εκπαιδευτή σου. «Προάγεται μια γρήγορη ανάκαμψη που θα ανακουφίσει από τον πόνο και τη φλεγμονή οδηγώντας στην πλήρη ανάκτηση της δύναμης» αναφέρεται στο βιβλίο της Εύης Ανδρέου. Και αυτή η δύναμη είναι που θα βελτιώσει αλυσιδωτά τις επιδόσεις στο κύριο άθλημά σου και την απόλαυση που αντλείς από αυτό, ενώ θα φροντίσει να μην το στερηθείς λόγω τραυματισμού.