Τα παιδιά περνούν υπερβολικό χρόνο καθισμένοι στην τάξη και μπροστά στις οθόνες (τηλεόραση, υπολογιστής, video games κ.λπ.) και η κινητικότητά τους είναι πιθανό να έχει περιοριστεί ακόμα περισσότερο λόγω της πανδημίας. Η αδράνεια, όμως, εμποδίζει τα παιδιά να διαμορφώσουν τις κινητικές τους δεξιότητες και να ενισχύσουν την καρδιά, τους πνεύμονες και τους μυς τους. Μπορεί, επίσης, να τα προδιαθέσει για καθιστική ζωή, ακόμα και για παχυσαρκία, ως ενήλικες. Γι’αυτό, οι παρακάτω ιδέες θα σε βοηθήσουν να κινητοποιήσεις τα παιδιά, ώστε να σηκωθούν από τον καναπέ και να απολαύσουν περισσότερο τη σωματική δραστηριότητα.

Άσκηση και παιδιά: 8 ιδέες για να τα κινητοποιήσεις

  • Γίνε role model: Τα παιδιά παρακολουθούν και μιμούνται τις συνήθειες των γονιών – καλές και κακές. Αν τα παιδιά σου σε βλέπουν να είναι σωματικά δραστήρια και να διασκεδάζεις είναι πιο πιθανό να κινητοποιηθούν.
  • Χρησιμοποίησε την άσκηση ως μεταφορικό μέσον: Πήγαινε τα παιδιά στο σχολείο με τα πόδια, ποδηλατίστε μέχρι το φιλικό σπίτι που θα επισκεφθείτε ή κάντε roller skating μέχρι το πάρκο. Μπορείτε, επίσης, να παρκάρετε πιο μακριά και να ανέβετε με τις σκάλες, αντί το ασανσέρ.
  • Εστίασε στη διασκέδαση: Τα παιδιά θέλουν να διασκεδάζουν και να περνούν καλά, οπότε είναι πιθανότερο να συνεχίσουν ένα είδος άσκησης που απολαμβάνουν. Δώσε τους την ευκαιρία να εξερευνήσουν / δοκιμάσουν διαφορετικά είδη γυμναστικής μέχρι να βρουν εκείνο που τους ταιριάζει περισσότερο.
  • Κάνε την άσκηση πιο… κοινωνική: Προσκάλεσε τα παιδιά των οικογενειακών φίλων σας, ώστε να συμμετέχουν και εκείνα στη δραστηριότητα.
  • Χρησιμοποίησε τον ανταγωνισμό ως κίνητρο: Δημιούργησε ευγενή ανταγωνισμό ανάμεσα σε εσένα και στο παιδί, όπως ποιος θα τρέξει πιο γρήγορα μέχρι ένα συγκεκριμένο σημείο ή ποιος θα κάνει περισσότερα push-ups ή jumping jacks. Ο νικητής παίρνει ένα βραβείο (εσύ αποφασίζεις τι θα είναι αυτό).
  • Κάνε δώρα που θα κινητοποιήσουν το παιδί να ασκηθεί: Ποδήλατο, μπάλα ποδοσφαίρου / μπάσκετ / βόλει, ρακέτες, πατίνια, hula hoop κ.ά.
  • Περιόρισε τον χρόνο οθόνης: Πρόσφερε στα παιδιά επιλογές δραστηριοτήτων που δεν περιλαμβάνουν τηλεόραση, υπολογιστή, video games.
  • Προγραμμάτισε διακοπές που περιλαμβάνουν νέα είδη άσκησης: Οργάνωσε τις οικογενειακές διακοπές γύρω από μία ή δύο δραστηριότητες, όπως πεζοπορία ή kayaking. Θα εξερευνήσετε μαζί νέα μέρη, θα συνδεθείτε και θα τους μάθεις να εκτιμούν τη φύση.