«Πότε να πάρω κινητό στο παιδί μου;» Αυτή είναι μία ερώτηση που σίγουρα έχει συζητηθεί ανάμεσα σε νέους γονείς ή παρέες γονιών και όχι μόνο… Η τετράχρονη κόρη μας ρωτάει πώς έρχονται στον κόσμο τα παιδιά, ενώ ο δεκάχρονος γιος μας πιστεύει ότι είναι μεγάλος πια για να τον αφήνουμε μόνο στο σπίτι. Από τη μία πλευρά θέλουμε να επιβραβεύσουμε την περιέργεια (γιατί τους έχετε μάθει ότι όταν ρωτάς μαθαίνεις) και την τάση τους για ανεξαρτησία (μεγαλώνουμε από την κούνια ανεξάρτητα παιδιά), από την άλλη δεν ξέρουμε πότε είναι η κατάλληλη στιγμή για να ξεκινήσουμε συζητήσεις γύρω από το σεξ ή για να τους δώσουμε περισσότερη ελευθερία. Αν και δεν υπάρχουν αποδείξεις για το πότε είναι έτοιμο ένα παιδί για… νέες περιπέτειες, υπάρχουν πάντα τα σημάδια που μας οδηγούν στο σωστό δρόμο.

Πότε να πάρω κινητό στο παιδί μου, πότε να το αφήσω να σερφάρει στο Διαδίκτυο ή να πάει κατασκήνωση; Ερωτήσεις γονέων βρίσκουν απάντηση: 

Πότε είναι έτοιμο το παιδί μου να κάνει δουλειές;

Προτρέποντας το παιδί μας να μας βοηθάει στις δουλειές του σπιτιού το κάνει να νιώθει ενεργό μέλος της οικογένειας.

Μέσα από την προσφορά του στην καθημερινότητα διαπιστώνει πως εκτός από το να λαμβάνει πρέπει και να συνεισφέρει, κάτι που αποτελεί ένα σημαντικό μάθημα για τη ζωή του. Στα παιδιά της προσχολικής ηλικίας μπορούμε να ξεκινήσουμε με απλά πράγματα, όπως να βάλουν τα άπλυτα στο καλάθι, αυξάνοντας με τον καιρό το «βαθμό δυσκολίας», όπως είναι το στρώσιμο του τραπεζιού. Ξεκινώντας από ένα πράγμα τη φορά, σύντομα θα δούμε πως μπορούν να καταφέρουν περισσότερα από ό,τι πιστεύαμε. Ένα παιδί τριών ετών μπορεί να ξεκινήσει βάζοντας σε τάξη τα παιχνίδια του, ένα πεντάχρονο ταΐζοντας το σκύλο και ένα οχτάχρονο καθαρίζοντας το δωμάτιό του.

Όσο κι αν μας φαίνεται παράξενο, στα παιδιά αρέσει να βοηθούν τους μεγάλους, γιατί έτσι νιώθουν χρήσιμα. Αν πάλι κατά την υπενθύμισή μας ότι πρέπει να «τακτοποιήσουν το δωμάτιό τους» εισπράξουμε θυμό ή άρνηση, παίρνουμε βαθιά ανάσα και λέμε απλώς: «Μπορείς να θυμώσεις όσο θες, όμως το μάζεμα του δωματίου είναι δική σου δουλειά».

έτοιμο παιδί
Unsplash

Πότε είναι έτοιμο το παιδί μου να μείνει σπίτι μόνο του;

Οι έρευνες, πάντως, υποδεικνύουν την ηλικία των 12 χρόνων ως ενδεδειγμένη για να μείνει ένα παιδί μόνο του στο σπίτι, σε συνάρτηση πάντα με την ωριμότητα του παιδιού, αλλά και με το κατά πόσο το ίδιο νιώθει ικανό να φροντίσει τον εαυτό του χωρίς επιτήρηση. Γιατί κανείς δεν θα μπορούσε να αφήσει μόνο του ένα παιδί που νιώθει ανασφάλεια χωρίς κάποιον να το προσέχει ή που κάνει διαρκώς ερωτήσεις για κλέφτες ή διαρρήκτες. Το μόνο που θα κατορθώσουμε σ’ αυτή την περίπτωση είναι να του δημιουργήσουμε περισσότερο άγχος.

Για να τεστάρουμε αν το παιδί μας είναι έτοιμο να μείνει μόνο του, το πιο χρήσιμο είναι να το συζητήσουμε μαζί του ξεκινώντας την κουβέντα με τη φράση «Πώς θα σου φαινόταν αν…»  και περνώντας μετά σε ερωτήσεις πρακτικές όπως «Τι θα έκανες αν…». Ακόμη και αν νιώσουμε ότι το παιδί μας είναι έτοιμο να μείνει μόνο του θα πρέπει πάντα να βάζουμε κανόνες πριν την πρώτη φορά: «Μην ανοίξεις σε κανέναν», «Μη χρησιμοποιήσεις το φούρνο» κτλ. Βέβαια, φροντίστε να αφήσετε μια λίστα τηλεφώνων συγγενών, φίλων ή γειτόνων σε περίπτωση ανάγκης.

Πότε είναι έτοιμο το παιδί μου να κάνει babysitting;

Ένα δεκατετράχρονο παιδί μπορεί να κάνει babysitting με επιτυχία στο μικρότερο αδερφάκι του. Όμως και εδώ σημαντικό ρόλο παίζει η ωριμότητα του παιδιού, αλλά και η ικανότητά του να αντιδρά με ψυχραιμία στα δύσκολα: Αν γίνει κάποιο ατύχημα εντός σπιτιού; Αν κλειδωθεί έξω από το σπίτι, θα χτυπήσει την πόρτα του γείτονα; Είναι σημαντικό να το έχουμε διδάξει, πώς να αντιμετωπίζει τέτοιου είδους καταστάσεις.

Μπορούμε να κάνουμε την αρχή ζητώντας του να προσέχει το αδερφάκι του για 1-2 ώρες την πρώτη φορά και για περισσότερο στη συνέχεια.

Πότε είναι έτοιμο το παιδί μου να μάθει πώς έρχονται στον κόσμο τα παιδιά;

Το ξεκίνημα μπορεί να γίνει από τη νηπιακή ηλικία. Μια θαυμάσια ευκαιρία για να μάθει το μικρό μας την ονομασία των γεννητικών οργάνων είναι όταν το εκπαιδεύουμε να βγάλει την πάνα του αλλά να χρησιμοποιεί το γιογιό του. Αν δεν ξεκινήσουμε από νωρίς αυτές τις συζητήσεις, θα αναγκαστουμε να το κάνουμε αργότερα, όταν θα μας ρωτάνε μόνα τους για το πώς ήρθαν στον κόσμο -στα 5-6 χρόνια-, όπου θα οφείλουμε να τους απαντήσουμε απλά και με ειλικρίνεια. Οι ειδικοί λένε πως στην ηλικία των 11 με 12 ετών τα παιδιά πρέπει να γνωρίζουν τα πάντα γύρω από το σεξ, καθώς και την προσωπική σας άποψη γύρω απ’ αυτό. Θα πρέπει λοιπόν να λύνουμε κάθε απορία τους σχετικά με το σεξ, το σώμα τους που αλλάζει καθώς μεγαλώνουν και τη σεξουαλική πράξη.

έτοιμο παιδί
Zhenzhong / Unsplash

Πότε να πάρω κινητό στο παιδί μου;

Τα παιδιά αντιμετωπίζουν τα κινητά περισσότερο σαν αξεσουάρ μόδας παρά σαν έναν πρακτικό τρόπο να επικοινωνήσουν μαζί σας σε ώρα ανάγκης. Πότε να πάρω κινητό στο παιδί μου λοιπόν; Δεν υπάρχει κανόνας για το πότε πρέπει να αποκτήσει ένα παιδί το δικό του κινητό. Συνήθως οι γονείς ξεκινούν πλέον στα 10 χρόνια, που είναι μια σχετικά καλή ηλικία. Τα μικρότερα παιδιά είναι προτιμότερο να μην έχουν κινητό, γιατί το αντιμετωπίζουν αποκλειστικά σαν παιχνίδι, γι’ αυτό και συχνά το χάνουν ή το δανείζουν στους φίλους τους. Αν το παιδί μας κάνει κάποιες δραστηριότητες μετά το σχολείο ή γυρνάει σπίτι μόνο του από τα μαθήματά του, ένα κινητό είναι ένα καλό μέτρο ασφαλείας.

Πότε είναι έτοιμο το παιδί μου να σερφάρει στο ίντερνετ;

Σήμερα το διαδίκτυο είναι ένας μαγικός παιδότοπος, όπου το βλαστάρι μας μπορεί να μάθει την αλφάβητο, να «φορτώσει» παιχνίδια να ενημερωθεί για τους αγαπημένους του σταρ ή να βρει πολύτιμα στοιχεία για μια σχολική εργασία. Επειδή δεν είναι θεμιτό να εμποδίσουμε το παιδί μας να σερφάρει στο διαδίκτυο, θα πρέπει να φροντίσουμε ώστε το «ταξίδι» του να είναι ασφαλές από πολύ νωρίς, ακόμη και από την ηλικία των 5 ετών όπου ακόμη πιστεύουμε ότι στο youtube βλέπει μόνο παιδικά. Τοποθετούμε πάντα τον υπολογιστή σε ένα κοινόχρηστο χώρο του σπιτιού και όχι στο δωμάτιό του, παρακολουθούμε το ιστορικό του browser, ενημερωνόμαστε, μαθαίνουμε και χρησιμοποιούμε parental controls ώστε να έχουμε πάντα εμείς τον έλεγχο στις συνδέσεις.

Όσον αφορά την επικοινωνία με αγνώστους απ’ όλο τον κόσμο, βάζουμε κανόνες τους οποίους δεν διαπραγματευόμαστε: Ποτέ δεν στέλνουμε τηλέφωνα, διευθύνσεις και προσωπικές φωτογραφίες στα κοινωνικά δίκτυα, στα online παιχνίδια και γενικώς όπου μας ζητηθεί χωρίς να γνωρίζουμε «στην πραγματικά ζωή» εκείνον που μας το ζητάει.

Πότε είναι έτοιμο το παιδί μου να πάει στην κατασκήνωση;

Αν και υπάρχουν αρκετές κατασκηνώσεις στη χώρα μας που δέχονται μικρά παιδιά, οι ειδικοί επιμένουν πως τα 10 είναι η κατάλληλη ηλικία για να ξεκινήσει κανείς. Όσο πιο ανεξάρτητο και εξωστρεφές είναι ένα παιδί τόσο πιο εύκολη και διασκεδαστική θα του φανεί αυτή η εμπειρία. Αυτό δεν σημαίνει πως τα ντροπαλά και εσωστρεφή παιδιά δεν πρέπει να κολυμπήσουν στα βαθιά. Αντιθέτως, είναι απαραίτητο να ενθαρρυνθούν από τους γονείς τους γιατί οι συνθήκες της κατασκήνωσης ενθαρρύνουν την κοινωνικοποίηση και την ανεξαρτησία. Για να κάνουμε πιο «ανώδυνο» τον αποχωρισμό και πιο φιλική την ιδέα της διαμονής του παιδιού μας στην κατασκήνωση μπορούμε να του προτείνουμε να πάρει μαζί του ένα αγαπημένο αντικείμενο από το σπίτι, για παράδειγμα ένα μαξιλάρι ή ένα κουκλάκι. Αν πάλι νιώθουμε περισσότερο αγχωμένοι από το παιδί μας, είναι χρήσιμο να το σκεφτούμε σαν μια καλή ευκαιρία για να μάθει να περνάει καλά ακόμα και όταν είναι μακριά μας για μεγάλο χρονικό διάστημα.